Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
17-01-2023 Lezing Jos Boot over vogels waarnemen

Middagje  “Vogels waarnemen” met Vogelaar Jos Boot 17 januari 2023                 

Wat was het weer een interessante presentatie! Je zal maar een hobby als vogelaar hebben en je daarover “bevlogen” kunt vertellen aan onze dames. Hoe leuk is dat!

Jos (en ja …. inderdaad de echtgenoot van onze Jozien ) heeft uitvoerig verteld wat er zoal leuk is en wat nodig is om aan deze hobby te beginnen…zoals een goede verrekijker (welke prijzen nogal variëren van beginnend voor € 40,00 tot professioneel van € 2.500,00)

Een goede fiets met tassen om lunchpakketje, regenkleding en statief met je kijker of telelens mee te nemen op je ontdekkingsreis. Verder een stel goede oren en ogen ….én…. ook handig een vogelboek! (Jos zijn favoriete boek de ANWB Vogelgids).
Wat erg leuk is als beginnend vogelspotter om goed te kunnen onthouden welke vogel bij welk geluid hoort, is om eens met een boswachter mee te gaan. Praktijk blijkt beter te werken dan zelf op internet de vogelgeluiden te onthouden. Goede tip van Jos.

Zo kun je goed beginnen bij b.v. het Salsa Terrabos (bij de brandweer) welke opgericht is in 2006. Vanaf dat jaar zijn daar meer dan 150 vogelsoorten gespot. Zo kun jezelf op een dag wel 20 of soms 30 verschillende soorten ontdekken. Handig is om vogel boeken en cd’s of het boek “wat zingt daar?” te bemachtigen (biep)….of lid worden van Vogelwerkgroep Walcheren. Tuurlijk zijn er ook apps voor op je mobiel te weten: OBSMAPP voor de Andriod of  iOBS voor de iPhone.

Meer spotplekken zijn In d’n oek (rond de Baaiweg),  Boudewijnskerke (zomertortels), Noordervroon (trekvogels najaar en zeldzaam de Roodhalsgans) of de Kreek (IJsvogel) Westkapelle, Vlissingen/ Breskens (trekvogels voorjaar).

Aan het eind van de presentatie was er een kleine quiz met prachtige plaatjes van bijzondere vogelsoorten om te raden en erna een achttal vogelgeluiden…..wat erg leuk was, maar dat viel nog lang niet mee ;-).
Als toegift vertelde Jos nog over een bijzonder strandvogeltje de Bontbekplevier welke zijn broedplek o.a. heeft bij het “groene strand” Oranjezon en wat daar zoal voor werd gedaan om zijn eieren/jongen te beschermen tegen moordlustige meeuwen en zelfs vossen
Afgelopen zomer zijn er houten pallets neergelegd op het strand wat effectief
is gebleken. Je moet er maar op komen …

Bedankt Jos… voor deze zeer interessante uitleg over je hobby
en bedankt bestuur om dit weer mogelijk te hebben gemaakt!

Veel aardigheid,
Margreet Pieneman
 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023