Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Suffragettes 12 maart 2020

Suffragettes

Het bestuur bood ons op donderdag 12 maart in verband met Internationale Vrouwendag op 8 maart de film Suffragettes aan.  Deze film gaat over vrouwen die strijd voerden voor meer vrouwenrechten en dan vooral voor vrouwenkiesrecht. Emmeline Pankhurst (gespeeld door Meryl Streep) en haar twee dochters Christabel en Sylvia waren de oprichters van de Sociale en Politieke Vrouwenunie (WSPU Women's Social and Political Union).

Deze beweging werd in 1903 in Engeland opgericht. Vrouwen waren al 50 jaar bezig meer rechten te krijgen. De vrouwen werkten onder erbarmelijke omstandigheden.  Ze wilden met respect behandeld worden, maakten veel uren en kregen slecht betaald. Met het kiesrecht voor vrouwen hoopten ze hun leven en dat van hun dochters te verbeteren. Het vreedzaam onderhandelen hielp niet. Het was tijd voor een stevigere aanpak. “Deeds not words!” Ze deinsden nergens voor terug. De opstand begon met demonstraties en het ingooien van etalageruiten. Daarna volgden brandstichtingen en bommen in de brievenbussen en zelfs het opblazen van het huis van de minister-president. Vrouwen werden meerdere malen opgepakt en gevangengenomen. Uit protest gingen ze in hongerstaking. Gevangenisbewaarders kregen de opdracht om de gevangenen gedwongen te voeden. Één suffragette moest het met de dood bekopen toen ze koning George stemrecht wilde vragen tijdens een paardenrace en werd vertrapt.  Zij kreeg een begrafenis die massaal werd bezocht. Wat een strijd hebben deze vrouwen gevoerd! Ze gaven niet op. Zoals in de film werd gezegd: “Never surrender never give up the fight!”. Een ontroerende film die indruk maakt, met mooie Engelse sfeerbeelden. Tijdens een bijeenkomst van onze vereniging is het nog nooit zo stil geweest. We mogen dankbaar zijn dat deze vrouwen op de barricade hebben gestaan. Vrouwenrechten zijn nog steeds actueel. Zo zagen we in de aftiteling een lijst met landen met daarachter het jaar van invoering van het vrouwenkiesrecht. Mij viel op dat vrouwen in een aantal landen nog niet eens zo lang kunnen stemmen.

Olga Schoenmaker

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020