Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING DELFZIJL
Delfzijl
Agenda en (foto)verslagen

 


 

     
   
     

Het NVVH verenigingsseizoen van de afdeling Delfzijl biedt diverse interessante, leuke en gezellige onderwerpen en activiteiten.


Natuurlijk zijn er ook weer excursies en workshops, in samenwerking met een flink aantal vrijwillige medewerkers.

Bovendien ontvangen onze leden ook dit jaar ons informatieve MAANDBERICHT, geheel verzorgd door de redactieleden. Hierin staat nadere informatie, o.a. op welke locatie en aanvangstijd de diverse activiteiten plaatsvinden en waar en wanneer u zich (indien noodzakelijk) op kunt geven.

We hopen dat u met veel plezier aan diverse activiteiten gaat deelnemen en het bestuur hoopt ook weer op een goede opkomst van de leden in dit verenigingsseizoen.

Hieronder kunt u het aanbod aan activiteiten lezen.


DE AGENDA VAN HET SEIZOEN 2016/2017:
(Programmawijzigingen voorbehouden)

LET OP!
DE ACTIVITEITEN VINDEN PLAATS OP WISSELENDE LOCATIES EN OOK DE AANVANGSTIJDEN VERSCHILLEN OF STAAN NOG NIET VAST!

Let op de actuele informatie in uw maandbericht!

Uitgebreidere informatie over de inhoud van  bovenstaande programma's vindt u in ons maandbericht en/of bij het bestuur.


Eventuele extra informatie over clubs en cursussen vindt u onder de kop "activiteiten"

Behalve bovenstaande programma onderdelen biedt onze vereniging haar leden nog vele clubs, cursussen en workshops.


2016

woensdag 21 sept. 10.00 uur: bezoek aan:
Museum Stad Appingedam (tentoonstelling oude handwerken)

woensdag 5 okt. 19.30 uur  in "de Bolder"
Openingsavond met Cabaret Flexwerk uit Groningen

woensdag 12 okt. middag
Excursie naar museum De Oude Wolden in Bellingwolde

woensdag 26 okt. 10.00 uur in "de Molenberg "
Lezing over gezonde voeding en de schijf van 5

woensdag 9 nov. 19.30 uur in "de Molenberg"
Lezing over Ethiopi
ë

woensdag 16 nov. middag
Excursie naar Hunze en Aa's in Veendam

woensdag 23 nov. 14.00 uur in "de Molenberg"
Literaire lezing over Rutger Kopland

woensdag 14 dec. ochtend
Kerstworkshop

woensdag 20 dec. 19.30 uur in "de Bolder"
Kerstavond met het Brokekoor Westerbroek


2017

woensdag 4 jan. 19.30 uur in "de Bolder"
Nieuwjaarsavond m.m.v. de heer Tichgelaar

woensdag 25 jan. 10.00 uur in "de Molenberg"
Lezing  over afvalstromen naar de zee

woensdag 1 febr. 9.30 tot 11.30 uur
Workshop quilten o.l.v. Riena Havinga

woensdag 8 febr. 14.00 uur in "de Molenberg"
Lezing over "de slag om Delfzijl"

woensdag 15 febr. 9.30 uur tot 11.30 uur
Workshop quilten o.l.v. Riena Havinga

woensdag 22 febr. ochtend in "de Molenberg"
Apetito maaltijdverzorging

maandag 6, 13 en 20 mrt. ochtend
cursus: Kijk op Kunst door Francis van Dijk

woensdag 8 mrt. 19.30 uur in "de Molenberg"
JAARVERGADERING en viering 50-jarig jubileum van het koor "de Zilveren Top"

woensdag 15 mrt. 
Verrassing C & E

woensdag 22 mrt. ochtend in "de Molenberg"
Pastor Swen Standthardt geeft informatie over het Pastoraat in het Zeemanshuis

woensdag 5 apr. 19.30 uur in "de Molenberg"
Reisverhaal over Japan door dhr. J. Harms en assistente

woensdag 12 april ochtend
Paasworkshop

woensdag 19 april 19.30 uur in de winkel van Jean Christ'elle
Modeshow

woensdag 26 apr.
Reisje


 


19 april 2017
Een bijzondere avond! Allereerst vond de voorjaarsmodeshow plaats in de prachtige modezaak van Jean Christ'elle in Delfzijl. De bezoeksters werden gastvrij ontvangen met drankjes en hapjes en konden volop genieten van de nieuwste voorjaarsmode van hoge kwaliteit. Onze "eigen" mannequins, aangevuld met nog 
één "outsider" showden in een vlot tempo de diverse modestijlen. Hierbij twee foto's, meer mode kunt u bekijken in ons foto-album op deze site en natuurlijk in de winkel.
 


Toen iedereen dacht dat het afgelopen was kwam er een grote verrassing: de (loco)burgemeester met een fotografe en enkele familieleden van onze secretaris mevr. Coby van Klaveren "stormden" de zaak in. Tot haar grote verrassing werd haar een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
 


Mevr. van Klaveren heeft gedurende een lange reeks van jaren heel veel werk verzet voor de maatschappij, zowel binnen de NVVH (secretaris/vice-voorzitter en begeleider/dirigent van het koor) als daarbuiten op allerlei terrein, b.v. de politiek, de culturele raad van de gemeente, de maag-lever-darmstichting en de hartstichting. Zij is nog steeds actief in enkele van deze functies en wij feliciteren haar van harte met deze erkenning van al haar werk.

12 april 2017
De jaarlijkse paasworkshop heeft weer prachtige tafelstukken opgeleverd. De commissie, onder leiding van Ellen Waslander, had goede voorbereidingen getroffen en de werkwijze werd duidelijk uitgelegd. Iedereen kon dus met een geslaagd bloemstuk naar huis. Het was een goed georganiseerde en -wat even belangrijk is- een heel gezellige ochtend.
In het fotoalbum op deze site staan meer foto's van deze activiteit.


 

 

 

 

11 april 2017
Een maal per jaar worden alle leden die binnen de afdeling een taak verrichten bedankt tijdens "de medewerkersochtend". Deze keer was de bijeenkomst in het Eemshotel waar de dames goed verzorgd werden met koffie/thee en gebak. Het bestuur had de keramiste mevrouw Joke Blijnsdorp uit Leermens uitgenodigd om te vertellen over haar hobby. Zij gaf uitleg over het proces van keramiek maken en zij had diverse voorwerpen meegebracht. In Leermens heeft zij samen met haar man een prachtige natuurtuin ingericht waar de beelden 's zomers tentoongesteld worden. De tuin wordt regelmatig opengesteld voor bezichtiging. Als de vlag buiten staat met het bordje "geopend" erbij mag u vrijblijvend komen kijken. Na telefonische afspraak kan ook.

adres: Joke Blijnsdorp Schansweg 19, 9912 Leermens.  tel. 0596 582015
De beeldentuin is ook te zien op You Tube: Beeldentuin De Roegte

VERSLAGEN
6, 13 en 20 maart 2017
De cursus "Kijk op Kunst", gegeven door Francis van Dijk (en geassisteerd door haar man Hans) was weer erg boeiend. Even een kort overzicht van de besproken schilders:

-Lourens Alma-Tadema. 1836-1912 Hij schilderde vooral situaties uit het leven van eeuwen terug, o.a. de Romeinse tijd, leefde een tijdje in Rome en had vriendschapsbanden met de Nederlandse schildersfamilie Mesdag. Ook is hij geridderd door de Engelse koning. Door zijn zakelijk inzicht was hij al snel een vermogend man. Een portret van zijn moeder hangt in het Fries museum te Leeuwarden.

-James Ensor. 1860-1949 Een realistisch/impressionistisch schilder. Geboren in Oostende, waar nu nog een Ensor museum is. Dit was de vroegere winkel in snuisterijen van zijn ouders. Hij schilderde eerst landschappen, vervolgens ook mensen (veelal met diverse maskers) en daarna veel interieurs. Licht en kleur speelde een belangrijke rol in zijn werken. Hij is uiteindelijk in de adelstand verheven (baron). Zijn beroemdste werk is "intocht van Christus in Brussel". Dit beeldde zijn kritiek op de katholieke kerk uit.

-Emil Nolde. 1867-1956 Hij was een Duitse schilder die ook veel in Denemarken verbleef. Hij is zijn loopbaan als schilder begonnen met het schilderen van ansichtkaarten en ging daarna een opleiding volgen. ZIjn stijl was aanvankelijk impressionistisch, maar schilderde later meer expressionistisch. Kleur werd steeds belangrijker in zijn werk. Hij was verbonden met de schilders van de groep "Die Br
ücke" en "Die Blaue Reiter". Nolde schilderde in veel verschillende stijlen, niet in opeenvolgende periodes maar gelijktijdig, afhankelijk van zijn stemming.

8 maart 2017
Onze algemene ledenvergadering 
én het 50-jarig jubileum van ons koor vielen toevallig -maar wel toepasselijk- op de internationale vrouwendag.
Het officiële gedeelte verliep vlot en geheel volgens protocol en na de pauze was er een optreden van het jubilerende koor met mooie liedjes en lichtbeelden. Corrie Schut praatte alles op een leuke manier aan elkaar. Zij noemde nog de eerste dirigente Jo v.d. Veen en bedankte de huidige dirigente Elisa van Duinkerken voor de afgelopen jaren. Alle koorleden: gefeliciteerd met dit jubileum en nog heel veel prettige jaren samen gewenst.
De grootste verrassing van deze avond was echter de benoeming tot erelid van de NVVH afdeling Delfzijl van mevrouw Nel Strating-Nieveen. Zij heeft zich al 50 jaar op vele manieren ingezet voor deze vereniging en als blijk van waardering werd haar het erelidmaatschap verleend, wat gepaard ging met een oorkonde en een speld. 
Een jaarvergadering met een heel bijzonder tintje dus!


 1 en 15 febr. 2017
Op twee ochtenden gaf ons lid Riena Havinga een duidelijke minicursus patchwork. De deelnemers hebben enkele nuttige grondbeginselen geleerd en kunnen nu thuis verder aan de slag om zich hierin creatief uit te leven. In het fotoalbum op deze site kunt u een beetje de werkwijze en het eerste resultaat volgen. Hieronder alvast een impressie:

 


8 febr. 2017
De heer Jo
ël Stoppels gaf aan een zaal vol belangstellenden een uitstekend historisch verslag van de bevrijding van het Noorden van Nederland tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De lezing voor de pauze verliep van 6 juni 1944, toen de Canadezen landden in Normandië, tot de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945.
Na de landing in Frankrijk werden de Duitsers uiteindelijk bijna volledig omsingeld, maar de Duitse troepeneenheden die konden ontsnappen trokken toen vooral naar Nederland.
Begin april werd de bevrijding van Noord Nederland ingezet en na drie dagen hevige gevechten werd de stad Groningen op 16 april 1945 bevrijd en de overgave getekend in het gebouw van het Rijksarchief.
Na de pauze werd er vooral ingegaan op het verloop van de strijd in Delfzijl en omstreken. Daar heeft tussen 21 april 1945 en 2 mei 1945 nog een hevige strijd plaats gevonden met veel gesneuvelde en zwaar gewonde soldaten en ook burgers als gevolg. Uiteindelijk is op 2 mei 1945 de Duitse overgave een feit geworden. Het dorp Farmsum is als laatste bevrijd.
Jo
ël Stoppels is aangesloten bij Liberation Route Europe Foundation en hij begeleidt historische reizen en geeft lezingen over de strijd in de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie kunt u vinden op http://www.liberationroute.com

25 jan. 2017
Mevr. C. ten Halles-Tjabbes (marine bioloog) heeft ons deze ochtend een duidelijke uitleg gegeven over de vervuiling in de wereldzeeën door o.a. olielozingen, plasticafval en overmatig geluid onder water. Deze vervuiling verpreidt zich via de zeestromen over de hele aarde.De gevolgen daarvan brengen grote schade toe aan alles wat er in dit zeewater en op de zeebodem leeft en is een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Ook via o.a. ballastwater kunnen ziektes en vervuiling over diverse werelddelen verspreid worden. Mevrouw ten Halles zet haar kennis over deze materie internationaal in om bewustwording van deze gevaren te bewerkstelligen en vooral om de veroorzakers van deze vervuiling tot meer beschermende maatregelen aan te zetten. Het is een moeilijke strijd, maar de moeite zeer zeker waard. En gelukkig worden er hier en daar inmiddels wel serieuze maatregelen getroffen om nog meer vervuiling te voorkomen. In onze omgeving levert Groningen Seaports daaraan een positieve bijdrage.


4 jan. 2017
Een goed begin van het nieuwe kalenderjaar. Onze voorzitter wenste alle aanwezigen een voorspoedig 2017 en ging daarna op een leuke en informatieve manier in op het gebruik van oiliebollen eten met de jaarwisselng.
Vervolgens hield de heer J. Tighelaar uit Gorredijk een voordracht over nieuwjaarsgebruiken in o.a. Nepal en Tibet. Het nieuwjaar wordt daar ingeluid in het voorjaar, als de natuur weer begint uit te botten. In Nepal met drukke feesten, wedstrijdjes en veel vermaak, in Tibet wat ingetogener.
De Heer Tighelaar doet veel aan hulpverlening en ondersteuning in Nepal. Hij had ook wat artikelen meegebracht om voor dit goede doel te verkopen. En dat lukte prima. 

 


 

 


 

 

 

 

 

 


20 dec. 2016

Een gezellige en sfeervolle kerstavond met een grote opkomst van onze leden. De zaal in "De Bolder" was weer prachtig versierd en bij de koffie of thee was er een heerlijk stukje banket, geschonken door het Jacobafonds van de NVVH. Een welkome verrassing.

Het Brokekoor bracht ons een onderhoudende avond met zang, verhalen en gedichten. Soms stemmig, maar vaak ook met veel humor. De kleding van de koorleden was geheel in stijl en -zoals vermeld werd- deels zelf gemaakt. Vooral de hoedjes van de dames waren het bekijken waard.
 

kerstavond 2016
banket van het Jacobafonds het Broke koor
leuke hoedjes veel verdriet

(In het fotoalbum kunt u meer foto's van deze avond bekijken)
 

14 nov. 2016
De jaarlijkse kerstworkshop was deze keer op een nieuwe locatie. Er waren weer genoeg enthousiaste deelneemsters en dankzij de goede voorbereidingen van de commissie is iedereen weer met een mooi kerststuk naar huis gegaan. In het fotoalbum op deze website kunt u het verloop van deze gezellige ochtend volgen.


 

kerstworkshop23 nov. 2016
Deze keer hadden we een middagbijeenkomst. De heer Friso Bavinck -bijgestaan door 
 dhr. en mevr. Spoelstra- heeft ons het een en ander verteld over het leven en de levensinstelling van de psychiater en dichter Rutger Kopland. (pseudoniem van Rutger v.d. Hoofdakker). Rutger Kopland leefde van 1934 tot 2012 en heeft ons heel veel mooie en toegankelijke gedichten nagelaten. In 1966 verscheen zijn eerste dichtbundel.
Hij werd aanvakelijk in zijn werk ge
ïnspireerd door de dichter Nijhoff. Een gedicht van Nijhoff over een schip bij Bommel met aan het roer een vrouw heeft bij Kopland geleid tot een gedicht over zijn moeder in een verpleeghuis.
Alle aanwezigen hebben genoten van deze prachtige middag en kregen de besproken en voorgedragen gedichten uitgeprint mee naar huis om er nog vaker van te genieten en over na te denken.

20 nov. 2016
Deze avond een verslag met foto's door mevr. Truus Smid over het verblijf in 
Ethiopië van haar en haar man. In het seizoen 2008/2009 zijn zij voor werk (in het onderwijs) naar een opleidingsinstituut in Ethiopië geweest en hebben daar een half jaar gewoond, gewerkt en gereisd. De hoofdstad Addis-Abbeba is groot, dichtbevolkt en  modern, maar het platteland is bijna het tegenovergestelde daarvan. Traditioneel, armoedig en achtergebleven in ontwikkeling en werk- en woonomstandigheden. Truus Smid heeft ons veel prachtige verhalen verteld en mede door de mooie foto's een goed inzicht gegeven in de manier van leven in dit land. Ethiopië heeft bestuurlijk veel verschillende periodes meegemaakt, die niet allemaal gunstig uitgepakt hebben. Er wonen mensen van veel verschillende stammen met  verschillende leefwijzen en geloven en bovendien is de macht -en dus het geld- in handen van een beperkte groep. Dat heeft meermalen tot onvrede en opstand geleid en in de huidige tijd zijn er weer veel problemen op dit gebied. Het is een interessante en boeiende avond geweest.

26 nov. 2016
Onze voeding was het onderwerp van deze ochtend. De diëtiste Esmee Udema vertelde ons aan de hand van de vernieuwde "schijf van vijf" alles over gezonde voeding. Sinds 2006 (de voorgaande voedingsschijf) zijn de inzichten over gezonde voeding wat bijgesteld. In het kort: liever minder (rood) vlees eten, meer peulvruchten, zuivel  en plantaardige voedingsmiddelen. Tevens minder zout, suiker en geharde vetten. Ook de mening over alcoholgebruik is iets veranderd.
De volledige "schijf van vijf" en alle voorlichting en tips over gezonde voeding vindt u op de website http://www.voedingscentrum.nl
Esmee Udema houdt twee dagen per week spreekuur in de apotheek "Wildersgang" op de Wending in Delfzijl. Mailadres: e.udema@dietheek.nl

12 okt. 2016
 De cursus- en excursiecommissie had een bezoek georganiseerd aan Museum De Oude Wolden, gelegen in een prachtige omgeving bij Bellingwolde.
Het museum heeft ook een mooie vaste collectie met oude voorwerpen en een serie schilderijen, maar deze ochtend was gewijd aan de tijdelijke expositie van de schilderkunst van Maya Wildevuur. U kent haar waarschijnlijk wel van het landgoed De Ennemaborgh, waar ze regelmatig de deuren voor het publiek opent. Haar stijl is kleurrijk, expressief en uitbundig. Deze stijl zet zich voort in haar manier van kleden, het woord saai is op haar nooit van toepassing. 
Het uitje was weer de moeite waard!

5 okt. 2016
de openingsavond is bezocht door maar liefst 65 vrouwen en die hebben allen kunnen genieten van een avond zang en voordracht die er mocht zijn.
Het gezelschap Flexwerk uit Groningen, bestaande uit 3 mannen en 3 vrouwen met geschoolde zangstemmen, brachten een humoristische vocale avond waarbij de 7 hoofdzonden als leidraad golden, t.w.: ijdelheid; hebzucht; wellust; afgunst; onmatigheid; luiheid en woede. 
Ze verkondigden af en toe een duidelijke mening, wat b.v. bleek uit een lied tegen een wel erg strakke opvatting van geloofswaarden. En als toegift bleek er de laatste jaren ook nog een 8gebod bij gekomen te zijn: schermverslaafdheid. Het komt u vast niet onbekend voor....telefoon, tablet, laptop, tv enz.
Coby van Klaveren heeft enkele foto's van het optreden gemaakt, die u kunt bekijken in het fotoalbum op deze website.

21 sept. 2016
De eerste "buitenactiviteit" van dit seizoen ging naar Museum Stad Appingedam.Eerst even een begin gemaakt met koffie/thee en iets lekkers en daarna uitgebreid de tentoonstelling over diverse antieke handwerken bekeken. Wat hadden de vrouwen die dit gemaakt hebben vaardige handen! Bovendien vertelt het ons het een en ander over de gebruiken en de geschiedenis van jaren her. Een gezellige en interessante morgen ineen.


 

 


  

 

 

  


 

  

  

 

 


 

 

 

  

 


                                                      

 

 

 

 


 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020