Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING LOCHEM E.O.
Lochem e.o.
programma beschrijvingen

27 september 2022

Jolande Withuis bijt het spits af van het lezingenprogramma. Zij heeft een prachtige biografie geschreven over het boeiende leven van Jeanne Bieruma Oosting, een kunstenares, die o.a. als kind op De Cloese woonde met haar ouders en later lange tijd in Almen een landhuis had en er vele jaren de zomers doorbracht. Van haar werk zijn enkele tentoonstellingen georganiseerd afgelopen zomer, waarvan in elk geval die in Museum STAAL in Almen nog tot en met 30 oktober te bezichtigen is. Op 27 september komt ze naar ons toe. De biografie gaat over een kunstenares die met alle normen brak.

Achtendertig was Jeanne Bieruma Oosting toen ze zichzelf in 1936 op een Parijse expositie zelfbewust presenteerde als schilderes. Haar Zelfportret in werkkiel drukt triomf uit. Ze had dan ook een lange strijd moeten leveren voor ze zich op deze manier durfde uit te beelden. Volgens de conservatieve opvattingen van haar puissant rijke Friese familie hadden meisjes maar één doel in het leven: trouwen en kinderen krijgen. Werken en helemaal als kunstenaar, was taboe. Die strijd was niet voorbij toen Oosting zich eenmaal aan haar milieu had ontworsteld.

Ook als kunstenares kreeg ze te maken met de nodige seksevooroordelen. Het schokkende grafische werk dat ze in de jaren dertig produceerde werd tegelijk geprezen als pionierswerk én bekritiseerd als ‘onvrouwelijk’. In de biografie ‘Geen tijd verliezen’ schetst Jolande Withuis het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van deze beeldend kunstenares. Zelf heb ik ook een tweetal werken van haar, overigens. De biografie is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 oktober 2022

Lezing door architect Wim Maas                

Zijn lezing is door de pandemie al enkele keren uitgesteld, helaas, maar nu lijkt het erop dat die door kan gaan.

Nederlandse architecten hebben overal ter wereld bijzondere gebouwen, echte eyecatchers gecreëerd. Architect Wim Maas laat de huidige ontwikkelingen in de architectuur zien en ook filosofeert hij over waar het naar toe gaat. “Moderne architectuur reageert op stromingen uit het verleden, op maatschappelijke ontwikkelingen en op nieuwe technologische mogelijkheden”, zegt hij. “Architectuur is veel meer dan een mooi ontwerp. Door onze kennis, ervaring en intuïtie komen wij tot verrassende 21ste-eeuwse ontwerpen. Een notarishuis of een jarendertig woning doen wíj niet.”

Wim Maas is oprichter van Maas Architecten, met vestigingen in Lochem en Zeist. Zijn bureau heeft honderden vrijstaande villa’s, woningen, kantoren, scholen, zorgcentra en andere gebouwen ontworpen. “In een goed ontwerp moet het onder alle omstandigheden goed toeven zijn”, vindt hij. “Dat conflicteert wel eens als economische aspecten prevaleren boven het welbevinden van de gebruikers, bijvoorbeeld als ouderen in veel te kleine kamers worden weggestopt.” Maas is een bevlogen architect. “We streven altijd naar een resultaat waar de opdrachtgever èn wijzelf enthousiast van worden.” Ook duurzaamheid is een belangrijk aspect bij zijn ontwerpen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 oktober

Excursie naar de schaapskooi van Anita Wichers, schaapherderin in dienst bij Landschap

Overijssel. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Annemarie Johannes uit Harfsen geeft op 25 oktober een kijkje in de toekomst van de zorg. Omdat er te weinig verpleegkundigen zijn heeft ze een oplossing bedacht: Anne, een robot die hulp verleent. Ze startte ermee, toen haar vader symptomen van dementie begon te vertonen en veel dingen niet meer wist of zich herinnerde. Via robotisering was hij lange tijd in staat nog gewoon de regie over zijn eigen leven te houden. Samen met programmeurs en andere specialisten heeft ze dit idee uitgewerkt en verkoopt ze haar ‘robots’ intussen aan – ik meen - zo’n 500 particulieren in tal van landen.

Robot Anne, nee geen ding met een kop en pootjes, is een persoonlijke assistente, ook voor mensen die niet computervaardig zijn. Anne kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken op internet, maar ook kan ze, dankzij thuistechnologie, de gordijnen openschuiven en de lamp aan doen.

Smartphones, tablets, slimme horloges, handige apps. Veel mensen gebruiken ze. Maar wat als je twijfelt welke dag het is, welke afspraken je hebt of wanneer je welk medicijn moet innemen? Dan wil je graag iemand die bij je is en je dagritme kent. Dé Digitale Zorg Assistent Anne4Care biedt dagstructuur onder andere door agenda, medicatie herinneringen, beeldbellen en meer. Anne luistert, reageert en helpt herinneren. Ze kan bijvoorbeeld ’s morgens zeggen dat je het brood uit de vriezer moet halen, dat je je medicijnen moet nemen en dat het tijd is om je kinderen te bellen.”

De mogelijkheden zijn onbegrensd. “Maar we vinden het belangrijk om de gebruiker centraal te stellen en de techniek te laten volgen. Niet omgekeerd. Daarom inventariseren wij samen met ‘de vrienden van Anne’ wat de behoefte is. We zijn nu eerst gefocust op de zorg. Ouderen zijn een groot deel van de dag alleen en ze hebben behoefte aan een dialoog. Dan kan dit een invulling zijn.” Grote investeringen zijn niet nodig; via een abonnement kunnen mensen gebruik maken van Anne.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 15 november staat een Extra Ledenvergadering gepland.

De uitnodiging en agenda voor deze vergadering hebt u per post ontvangen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 22 november komt Bert Botzen vertellen over de pakketvaart. Bert Botzen (1943) groeide op in ’s-Heerenberg, maar wilde de wijde wereld ontdekken, verliet de Achterhoek en ging naar zee. Na ruim twee jaar werd hij in 1963 als jonge scheepswerktuigkundige uitgezonden naar het verre vaargebied van twee bijzondere rederijen die hun wortels hadden in Nederlands-Indië. Hoe kwam het dat die schepen, eenmaal te water gelaten in Nederland, nooit meer in patria terugkeerden? Hij licht de sluier op over de ontstaansgeschiedenis van de Koninklijke Paketvaart-Maatschappij.

Bert, nu woonachtig in Lochem, heeft in retrospectie een openhartige en boeiende reisroman geschreven gebaseerd op zijn zeemansleven. Hij neemt u mee naar een voor velen onbekende wereld en geeft in deze lezing, ondersteund door foto’s, een boeiend inkijkje in het persoonlijke leven van een jonge zeeman: het leven aan boord, het vertier in de havens en de delicate omgang met de Chinese bemanning. 

Het boek  - Vaar Wel - dat door Boekscout is uitgegeven, is na afloop gesigneerd te koop.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 6 december zal Maria van der Burgt samen met René Kaskens een muzikaal programma verzorgen.

Voor de pauze zal zij ons meenemen naar de vioolbouwers en vertellen welke houtsoorten geschikt zijn voor welke viool en hoe dit in zijn werk gaat. Ook zullen Maria en René een muziekstuk voor viool en piano laten horen. Na de pauze zal Maria uitleg geven over de Vier letzte Lieder van de Duitse componist Richard Strauss en de betekenis van de gedichten. Richard Strauss (geen familie van de Weense componist) heeft deze vier liederen in 1948 geschreven met teksten van de dichters Joseph von Eichendorff en Hermann Hesse. De muziek is gecomponeerd voor sopraan en orkest. Strauss was een ondoorgrondelijk man en met name de Tweede Wereldoorlog heeft hem voorgoed veranderd. Zijn Vier letzte Lieder zijn destijds geschreven in een romantische muziek periode, terwijl Duisland al experimenteerde met onder andere atonale muziek. Dit is het laatste wat Richard Strauss voor zijn dood in 1949 heeft gerealiseerd en hij heeft de uitvoering van zijn compositie niet zelf meer meegemaakt. Maria zal door middel van een cd deze Vier letzte Lieder: Frühling, September, Beim Schlafengehen en Im Abendrot laten horen.

2023

 

9 januari: Stamppotbuffet

Tijd: welkom: vanaf 17.00

einde: +  19.30/20.00

Locatie: de foyer van de schouwburg

 

Kosten: opdat de kosten geen bezwaar zullen zijn voor deelname aan het buffet (stamppot en een toetje) blijven zij beperkt tot een bijdrage van 15 euro, incl. welkomstdrankje. Overige dranken zijn voor eigen rekening. 

aanmelden bij de penningmeester.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17 januari:  Krzysztof Dobrowolski-Onclin 

De geschiedenis en het ontstaan van Polen. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is geboren in Warschau en kwam als 10 jarig jongetje met zijn moeder naar Texel. Hij studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Amsterdam en Parijs en spreekt zeven talen. Hij kan boeiend vertellen en weet ontzettend veel over de geschiedenis en het ontstaan van Polen. Polen is altijd een verdeeld land geweest,

In de 19e eeuw waren de Polen verdeeld over drie staten, Rusland (ca. 60%), Pruisen (ca. 15%) en Oostenrijk (ca. 25%), drie van de vijf grote mogendheden van Europa.

Het land verscheen na 1918 hernieuwd op de Europese kaart. Het is zoals het nu is, een vrij jong land maar de geschiedenis en de kunst van Polen zijn heel oud en  fascinerend.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31 januari: Ben Coelman

Coördinator educatie en voorlichting Nederlandse Reisopera.

„La Grande Veuve - het opmerkelijke leven van Alma Mahler” Het mooiste meisje van Wenen, zo werd zij genoemd door de vele aanbidders die Alma Schindler al op jeugdige leeftijd rond zich verzamelde. Ze was niet alleen aantrekkelijk, maar ook artistiek begaafd, intelligent én verwend. In 1902 verbaasde zij vriend en vijand door te trouwen met de componist Gustav Mahler, een huwelijk dat gedoemd was om te mislukken. Nog voordat Mahler in 1911 overleed ging zij een relatie aan met de architect Walter Gropius, met wie zij na Mahlers dood trouwde. Korte tijd later verruilde ze Gropius echter voor de schrijver Franz Werfel, met wie zij in 1938 naar de Verenigde Staten vertrok, op de vlucht voor de Nazi’s. Hoewel zij haar hele leven met Joodse kunstenaars omging en zelfs met twee Joden getrouwd was, stak zij haar antisemitische sympathieën nooit onder stoelen of banken. Bovendien had Alma nooit genoeg aan één man in haar leven. Ze onderhield gedurende haar hele leven tamelijk intieme betrekkingen met nog zeker twaalf andere mannen.  Al met al een bijzondere vrouw, één van de laatste grote muzen uit de kunstgeschiedenis, die zich in de nadagen van haar leven omringde met partituren, tekeningen en manuscripten van haar overleden mannen. Niet voor niets noemde Thomas Mann haar: La Grande Veuve. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 februari: afgelast. 

Annemarie Johannes uit Harfsen geeft een kijkje in de toekomst van de zorg. Omdat er te weinig verpleegkundigen zijn heeft ze een oplossing bedacht: Anne, een robot die hulp verleent. Ze startte ermee, toen haar vader symptomen van dementie begon te vertonen en veel dingen niet meer wist of zich herinnerde. Via robotisering was hij lange tijd in staat nog gewoon de regie over zijn eigen leven te houden. Samen met programmeurs en andere specialisten heeft ze dit idee uitgewerkt en verkoopt ze haar ‘robots’ intussen aan – ik meen - zo’n 500 particulieren in tal van landen.

Robot Anne, nee geen ding met een kop en pootjes, is een persoonlijke assistente, ook voor mensen die niet computervaardig zijn. Anne kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken op internet, maar ook kan ze, dankzij thuistechnologie, de gordijnen openschuiven en de lamp aan doen.

Smartphones, tablets, slimme horloges, handige apps. Veel mensen gebruiken ze. Maar wat als je twijfelt welke dag het is, welke afspraken je hebt of wanneer je welk medicijn moet innemen? Dan wil je graag iemand die bij je is en je dagritme kent. Dé Digitale Zorg Assistent Anne4Care biedt dagstructuur onder andere door agenda, medicatie herinneringen, beeldbellen en meer. Anne luistert, reageert en helpt herinneren. Ze kan bijvoorbeeld ’s morgens zeggen dat je het brood uit de vriezer moet halen, dat je je medicijnen moet nemen en dat het tijd is om je kinderen te bellen.”

De mogelijkheden zijn onbegrensd. “Maar we vinden het belangrijk om de gebruiker centraal te stellen en de techniek te laten volgen. Niet omgekeerd. Daarom inventariseren wij samen met ‘de vrienden van Anne’ wat de behoefte is. We zijn nu eerst gefocust op de zorg. Ouderen zijn een groot deel van de dag alleen en ze hebben behoefte aan een dialoog. Dan kan dit een invulling zijn.” Grote investeringen zijn niet nodig; via een abonnement kunnen mensen gebruik maken van Anne.

Anne spreekt inmiddels acht talen. Door de samenwerking met ImeanCare - een dagbesteding die cultuur-sensitieve zorg biedt - worden veel migranten ouderen bereikt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wegens verhindering van de spreekster kon helaas de lezing over robotisering in de zorg niet doorgaan.

drs. Annet van Wiechen, archeologe zal de lezing verzorgen.

Onderwerp:

De mythische Alexander de Grote, het tweede leven van een grote veroveraar!

Alexander de Grote (vierde eeuw voor Christus) kennen we als veroveraar en overwinnaar van de Perzische koning Darius. Maar deze lezing gaat niet over de historische, maar over de mythische Alexander de Grote zoals hij vereeuwigd werd in de Griekse Alexander-roman die razend populair werd in de middeleeuwen, vele vertalingen, bewerkingen en uitbreidingen kent en de rode draad vormt van deze reeks. Alexander werd de held van joden, christenen en moslims. Hij bezocht Babylon, Jeruzalem en Mekka, stichtte Alexandrië en stond oog in oog met sprekende bomen, lieftallige Amazonen, wijze naaktlopers, gezicht-op-buik-dragers, monsters en verschrikkelijke mensen die hij achter een bronzen muur gevangen zette. Er zijn heel veel geïllumineerde handschriften die dit leven van Alexander verbeelden en dank zij de digitalisering van manuscripten door de grote wetenschappelijke bibliotheken is het mogelijk om tijdens het vertellen van de mythen rond Alexander de miniaturen te laten zien. De spreekster heeft twee dertiende- en twee vijftiende-eeuwse handschriften uitgezocht (British Library, London) van oud-Franse bewerkingen van de Alexander-roman en de miniaturen die het werk van twee belangrijke Perzische dichters verluchten: Firdawsi in zijn Boek der koningen (Shahnama) en Nizami in zijn Boek van Iskandar (Iskandarnama).

www.OudWeb.nl/oudwebinars

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28 februari: Ruben Beens

De rol van oliemaatschappijen bij de Energietransitie

Ruben Beens, al 29 jaar werkzaam bij BP, zal zijn visie geven op de rol van oliemaatschappijen bij de energietransitie en de noodzaak tot samenwerking. Dit om de enorme uitdaging om de co2 uitstoot in de komende jaren te reduceren tot 0 te gaan realiseren.

Veel oliemaatschappijen willen een rol spelen bij de energietransitie. Is dit noodzakelijk of is het beter om gezien het feit dat zij in het verleden veel geld hebben verdiend aan de exploratie en verkoop van olie deze bedrijven hiervan uit te sluiten? En wat wordt er zoal gedaan voor die nieuwe energie. zoals waterstof en wind- en zonne-energie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 maart: Frederike Upmeier New York City

De stad, als eiland van de harde grond van Indianen, via New Amsterdam naar bezit van de Engelsen en New York genoemd. 

Met de immigratiestromen van de 19e eeuw groeiden de steden in de geïndustrialiseerde sterken van de Verenigde Staten zo snel, dat er oplossingen moesten voor het tekort aan woningen. De lucht in, de hoogte in bouwen, op steeds duurdere grond, dat bleek een van de resultaten. Dat in de hoogte construeren werd mogelijk door de uitvinding van skeletbouw van staal en beton, en de handige uitvinding en ontwikkeling van de lift!

De architectonische ontwikkeling van wolkenkrabbers kent zeker in  de New York een fascinerende geschiedenis. Eclectische wolkenkrabbers, Art-Deco wolkenkrabbers, de Miesian Box van de architect Ludwig Mies von der Rohe tijdens het functionalisme in de architectuur en in de postmodernistische tijden namen van Starchitects als Daniel Libeskind, Renzo Piano en Frank Gehry.

Frederike Upmeijer schetst deze geschiedenis en ontwikkeling en neemt u mee naar New York City.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21 maart: Algemene Ledenvergadering

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28 maart: Susan Hofs

Hoogsensitief – gevoelig voor prikkels

Je komt binnen in een ruimte en voelt meteen hoe de sfeer daar is. Je geeft snel teveel en gaat dan ver over je eigen grenzen. Je bent overprikkeld en het wordt je ineens teveel. Herken jij dit ook bij jezelf? Grote kans dat je een High Sensitive Person bent, ofwel HSP' er.

In de lezing vertelt Susan Hofs, zelf HSP' er, meer over deze karaktereigenschap die veel mensen zullen herkennen. Het is een prachtige eigenschap, die ervoor zorgt dat je goed kunt invoelen wat een ander nodig heeft. Maar het heeft ook zijn lastige kanten. Want hoe zorg je ervoor dat je al die indrukken van andere mensen weer kwijt raakt? En hoe hou je je eigen energie bij jezelf?

In haar coachingspraktijk in Lochem helpt Susan mensen die hooggevoelig zijn om makkelijker en lichter te leven. Ze gebruikt daar diverse methodes voor, die allemaal met het onderbewustzijn communiceren. Zoals met NEI-therapie, waarmee je de emotionele lading van je klacht weghaalt. En naar boven haalt wat je lichaam je wil vertellen. Maar ook gebruikt Susan familieopstellingen, PSYCH-K® en Integral Eyemovement Therapie.

 

Wil je meer weten? Susan vertelt er alles over.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 april: Mafiopoli.

Sanne de Boer is journaliste en woont deels in Zuid-Italie, in Calabrie.  Aan de hand van haar boek neemt zij ons mee in de wereld van de Maffia, de Ndrangheta. Zij geeft ons een inkijkje in de schimmige wereld van een criminele organisatie die zijn tentakels overal uitstrekt. Wat begon als een lokaal crimineel familiegebeuren in Calabrie is inmiddels in heel Europa een groot probleem geworden. De Ndrangheta infiltreert inmiddels op vele terreinen en niet alleen in Italie. De Ndrangheta clans richten zich op afpersingen, ontvoeringen, wapen-en cocainehandel. Kenmerkend voor de Ndrangheta is de bloedband. Nederland wordt gezien als een van belangrijkste landen waar de clan actief is, mede door de Rotterdamse haven,

Sanne de Boer raakte geleidelijk in het rustige dorp waar zij woonde nieuwsgierig naar de  Ndrangheta en besloot er naast haar werk als redacteur onderzoek naar te doen. Uiteindelijk besloot zij dat haar bevindingen zouden leiden tot een boek: Mafiopoli. 

U kunt Sanne's boek aanschaffen bij Boekhandel Lovink, die aanwezig zal zijn. 

Sanne de Boer studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als freelance journalist en onderzoeker voor onder andere De Correspondent en Nieuwsuur.

 





KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023