Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BOLSWARD
Bolsward
Wijnproeverij

 WIJNPROEVERIJ bij TSJOCH EN MEA

Op vrijdagavond 3 november jl. namen negentien leden deel aan de bij en door “Tsjoch en Mear” georganiseerde wijnproeverij. Een van begin tot einde goed verzorgde en voorziene avond. De heer Moes, vinoloog, vertelde aan de hand van beelden over druiventeelt, productie van wijn –en wat er daarbij mis kan gaan- het onderscheid tussen ‘stille’, ‘mousserende’ en ‘opgesterkte’ wijnen en “hoe” wijn te proeven, waar de deelneemsters tenslotte voor gekomen waren.
Wereldwijd bestaat wijn wettelijk alléén uit vergist druivensap, waaraan eventueel nog alcohol kan worden toegevoegd.
Er werden in totaal zeven soorten wijn geschonken, waarbij proefondervindelijk kon worden vastgesteld wát het eten van diverse gerechten bij die wijn aan smaak toevoegde dan wel de smaak van de wijn volledig te niet deed. Smaken verschillen natuurlijk, maar het effect van zuur, zoet, bitter, vet in de mond op de daarna te drinken wijn werd door iedereen op dezelfde manier ervaren.
Het verdient echt aanbeveling om een bij het eten passende wijn te drinken (of andersom!).
Na het proeven (en ja, natuurlijk dronken wij het ook –deels- op) van  een mousserende wijn, twee witte wijnen, een rosé en twee rode wijnen sloten wij af met een dessertwijn, waarbij wij werden getrakteerd op perenijs met slagroom!

Het was een leerzame, smakelijke en vooral gezellige avond.

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020