Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Rondgang Nieuwe BAVO Kathedraal Haarlem

Een bezoek aan de Nieuwe BAVO Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem. Wat een animo, ruim dertig dames waren aanwezig om tekst en uitleg te krijgen van een uitvoerig en veel informatie verstrekkende gids, de koster van de kathedraal, dhr. Van Rijt.

De kerk is gesticht door bischop Bottemanne en ontworpen door architect Joseph Cuypers, de zoon van Pierre Cuypers. In 1861 is men begonnen met het ontwerp. Het hele interieur is opgetrokken uit lichtgele baksteen, verlevendigd met glanzend gele keramiek. De banden rondom de pijlers hebben een roosvormig motief waarmee Gods liefdevolle barmhartigheid, symbloisch wordt uitgedrukt.

Links in de kerk ziet u de ramen door Jan Dibbets gemaakt. U leest o.s. God sprak 'er zij licht'. Dit raam ziet uit op de Bavoschool, waar in de nacht van 25 augustus 1942 Haarlemse Joden zich moesten verzamelen voor transport naar de kampen. De Hebreeuwse letters herinneren aan deze gebeurtenis.

Verderop zien we in de kapel van H. Aloysius het beeld van Aloysius. In deze kleine kapel zien we van Jan Toorop vijf tegeltableaus (blauw). De kunstenaar heeft zijn familieleden als model gebruikt. Het werk is herkenbaar als jugendstil. Het geheel is helaas nooit voltooid i.v.m. geldproblemen en het overlijden van de kunstenaar. 

Ook vindt men in de kerk het Mariaraam van Han Bijvoet, prachtig blauw, de kleur die correspondeert met het kille noorden.

Er is ons nog veel meer verteld over alle afbeeldingen, hekwerken, biechtstoel etc. Ook e doopkapel is mooi. De betekenis van de doop is door Mulders met veel symboliek tot uitdrukking gebracht.

Bent u (die dit leest) eens een keer met Monumentendag in Haarlem, vergeet dan niet deze kerk/kathedraal te bezichtigen.

Na afloop hebben een aantal dames onder het genot van een kopje koffie nog gezellig nagepraat. Een leuke 'rondgang' om in kerkse termen te blijven.

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020