Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Nieuwjaars bijeenkomst 9-1-2020

Nieuwjaarsbijeenkomst.

Voor de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar had het bestuur Willem Heuzinkveld uitgenodigd. Hij verzorgde op humoristische wijze een proeverij van likeuren. Veel dames hadden er blijkbaar zin in want ze waren in groten getale naar de Soute Schakel gekomen. Deze grote opkomst was een mooie opsteker voor het bestuur.  In de zaal

stond een mooi buffet klaar met daarop 50 verschillende likeuren, waarvan 23 Oud-Hollandse likeuren. Daarnaast waren er nog 15 verschillende alcoholvrije likeuren aanwezig. Willem Heuzinkveld vertelde in een rap tempo zijn verhaal en maakte daarbij veel grap-pen en grollen. Hij haalde ook onze kennis op over onze spreekwoorden en gezegden en oude gedichten. We weten nu ook wie Kortjakje was.
In de gouden eeuw ontstonden de Oud-Hollandse likeuren. Dat was een periode vol bijgeloof, vreemde volksgebruiken en medici-nale heksendrankjes. In die tijd kwamen de goedkope suikers uit “de West” en de specerijen uit “de Oost” beschikbaar. Deze werden aan de heksendrankjes toegevoegd en zo ontstonden de Oud-Hollandse likeuren. Tijdens de pauze werd het buffet geopend en kon iedereen naar hartenlust van dat alles gaan proeven. Wat een feest!
In het tweede gedeelte van het programma werd uitgelegd waarom de likeuren gedronken werden. Zo was jenever goed om de mond te ontsmetten en drie maal drie hielp tegen depressies. Elk drankje had ook zijn eigen specifieke verhaal. Bijvoorbeeld, kandeel werd gedronken als kraamdrankje. Volgens traditie moest de vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel in aanwezigheid van de kraamvisite. Als hij met een kort pijpje kaneel roerde dan was het een meisje, roerde hij met een langer kaneelstokje dan was er een jongen geboren. De vader droeg daarbij een kanten muts en een kamerjas om de boze geesten af te leiden van moeder en kind. Tijdens dit verhaal kwam Willem Heuzinkveld verkleed de zaal bin-nen om het nog meer tot de verbeelding te doen spreken.  Naast het verhaal van kandeel had hij nog meer grappige verhalen zoals over pruimpje prik, hansje in de kelder en venusolie.
Na de presentatie was het nog gezellig naborrelen. We hebben veel gelachen en gedronken. Een goede start van 2020.
Olga Schoenmaker

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020