LEDENBRIEF 12 MAART 2023 |
LEDENBRIEF nr. 12 MAART 2023
Lichtpuntjes
Lichtpuntjes in de natuur
Nu de lente in aantocht is zien we de voorjaarsboden weer verschijnen. Wat kunnen we dan genieten van de natuur. Het moment dat je weer buiten in de zon kunt zitten, maakt dat je de sombere regendag van gisteren weer snel vergeet. En vooral de narcissen en krokussen die met hun gele kopjes de bermen en tuinen sieren, zijn voor mij de lichtpuntjes in de natuur. Dan voel je het wonder van de natuur, dat na een grauwe winter alles weer prachtig opbloeit.
Lichtpuntjes in ons NVVH-Vrouwennetwerk
Deze maand worden er bij veel afdelingen de Algemene Ledenvergaderingen gehouden. U als lid wordt dan hartelijk uitgenodigd om te komen. Het is belangrijk om bij die vergadering te zijn, samen met het bestuur het beleid voor het komende jaar te bespreken en de jaarstukken vast te stellen. En een tip voor u allen: Zet het bestuur eens in het zonnetje, geef ze een hartelijk compliment. Zij zorgen ervoor dat de afdeling kan draaien, ze doen dat met veel plezier en geheel vrijwillig.
Landelijk organiseren we deze maand de regiovergaderingen, op dit moment hebben we er al twee gehad. We kennen vier regio’s: Regio Noord waar de afdelingen bij elkaar komen in Assen, Regio Zuid waar we in Breda vergaderden, Regio Midden die dit keer in Westland bijeenkwam, en in Regio Oost zijn de afdelingen uitgenodigd in Amersfoort. We bespreken dan met elkaar de plannen van de landelijke vereniging en we horen van elkaar wat er speelt bij de afdelingen. Wat er goed gaat, welke zaken extra aandacht nodig hebben, en we wisselen ideeën en programma’s uit. Dan merken we bij de besturen de liefde voor ons NVVH-Vrouwennetwerk en we horen met hoeveel inzet en plezier ze hun taak uitvoeren, verschillende bestuursleden zelfs al jarenlang! Wat een energie hebben ze en wat een power-vrouwen zijn ze, vrijwilligers waar u trots op kunt zijn. Zij zijn de steunpilaren van de vereniging en lichtpuntjes in de samenleving.
Of om het met de woorden van dichter Hanny Otten te zeggen
Vrijwilligers zijn de lichtpuntjes op onze aarde
Zij zijn voor ons allen van onschatbare waarde
Hun werk zorgt voor warmte in de maatschappij
En dat alles belangeloos, ten gunste van jou en mij
U, als lid, kunt het bestuur helpen door mee te denken, actief aanwezig te zijn bij de bijenkomsten en uw suggesties door te geven.’Samen is kracht’, zoals ik in de vorige ledenbrief schreef. En geef ze eens een complimentje, daar worden ze blij van. En . . . ’Van een schouderklopje krijgt niemand een blessure’.
Uw voorzitter, Dieny Scheffer
Hoe nu verder in de zorg?
Dit jaar ga ik schrijven over de veranderingen in de gezondheidszorg. U weet het, de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen zijn weg. Hoe moet het nu verder? Ik heb weleens horen zeggen: ‘We kopen gewoon met elkaar een groot huis en daar gaan we wonen’, maar was het maar zo simpel.
Ik woon nu al in een huis zonder drempels en met een wastafel op rolstoelhoogte. Ik ben te rade gegaan bij Anneke Boerma, zij is cliëntondersteuner. We zijn begonnen bij het WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente. Dat is dicht bij huis en de medewerkers kunnen gericht op uw hulpvraag antwoorden. Het is een toegankelijk loket, u kunt bellen, u kunt erheen gaan of u kunt op internet vinden welke hulp kan worden geboden.
Zij bieden hulpmiddelen, bijvoorbeeld een douchestoeltje wanneer dat nodig is. Ook kunt u er een Regiotaxi aanvragen, het toch wel prettig om met een Regiotaxi naar het ziekenhuis te gaan of naar familie die verder weg woont. Heeft u hulp nodig bij de huishouding, dat kunt u ook regelen via het WMO-loket.
Ik wil hierbij wel even stilstaan, want wat u nodig heeft is heel persoonlijk. Toen ik maculadegeneratie in mijn ogen kreeg, mocht ik niet meer autorijden. Het autorijden was einde verhaal. Ik heb direct de auto de deur uit gedaan en Regiotaxi en Valys aangevraagd want ik deed vrijwilligerswerk bij het Nivon, (Nederlands Instituut voot Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk) en later had ik de Regiotax nodig voor de bezoeken aan de oogarts.
Zelfstandigheid was mijn uitgangspunt en gelukkig gaat het leven door. Je kunt altijd je hulpvraag veranderen, ik kreeg op een gegeven moment toch de behoefte aan meer huishoudelijke hulp omdat ik meer uit mijn handen liet vallen en meer controle nodig had van bijvoorbeeld de artikelen in mijn koelkast. Het is een ijkpunt, steeds weer een moment stilstaan bij wat je wel en wat je niet kan.
Lydia van de Schilde
De robot als mantelzorger
In afdeling Waalwijk hield mevrouw Karin Jansen op 24 januari jl. een interessante lezing, getiteld ‘Robotisering in de zorg’. Hierbij het verslag ervan, overgenomen uit het maandbericht.
Menigeen kwam met gemengde gevoelens naar de lezing. Wat moet je ervan denken? Wat is een robot? Voor Karin moeten ze de volgende kenmerken hebben: programmeerbaar, zelfstandig handelend, reagerend op omgevingsfactoren. Het is hardware die kan bewegen, en zonder gevoel. In een filmpje zien we wat robots al allemaal kunnen. Maar bedenk wel dat deze per seconde geprogrammeerd zijn. Heel iets anders dan de kunstmatige intelligentie die leert van de data die het programma gebruikt.
We zien een filmpje van een dame die bij haar kopje koffie een gesprek heeft met de robot. Gelukkig nog reclame, geen werkelijkheid, maar zo moet het ‘ooit’ worden. In de kamer ernaast worden de teksten ingevoerd die de robot uitspreekt. De mantelzorger wordt als het ware vervangen door de typiste. Nee, dit soort zorg staat nog echt in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan snel. Wat voor robots kunnen al wel functioneren in de zorg?
Wat te denken van de operatierobot die veel secuurder en trillingvrij kan handelen bij bijvoorbeeld oogoperaties. Maar ook Thebe heeft al een honderdtal robots in gebruik die mensen erop voorbereiden dat de thuishulp komt. De robot vraagt dan bijvoorbeeld de handdoek vast klaar te leggen, of iets anders, wat straks tijdwinst geeft. Ze kan ook vragen of de medicijnen al ingenomen zijn. In de app kan een naaste het ja of nee zien. Er bestaat een sok-sensor die voelt of er te veel stress is, het signaal wordt door een robot opgepikt en die gaat de drager afleiden. De eetrobot helpt mensen die het bestek niet kunnen vasthouden, daardoor krijgen ze weer meer zelfstandigheid. Er zijn ook sensoren, gekoppeld aan apps, verwerkt in incontinentiemateriaal die zorgen dat mensen niet verschoond worden als dat niet nodig is, en als dat wel nodig is weet de verzorgende via die app dat er werk aan de winkel is.
Je moest er vanmiddag echt zelf bij zijn, het is niet in een A5-je te vatten wat er allemaal mogelijk is.
Maar de mens helemaal vervangen in de zorg, nee dat is nog echt een brug te ver. Komisch was het filmpje waarmee werd afgesloten. Een vrouw die hulp kreeg van vele soorten robots en totaal niet eenzaam was, want ze zag nu elke dag een andere monteur/programmeur.
Margriet Hilgers
Beter Horen
‘De Boelekil… ’‘De wat?’
‘De Boelekel. De Boelekeel… Daar heeft mijn moeder me vroeger mee bang gemaakt. Wij woonden vlak aan de IJssel en we mochten niet te dicht bij het water komen want dan zou de Boelekel je pakken, je meenemen in het water en dan kwam je nooit meer terug. Er is net een wandelpad van Zelhem naar Halle naar hem genoemd. Ergens in een vennetje steekt zijn hand uit het water. Je kunt het googelen.’
‘Maar hoe schrijf je het dan?’ vraag ik, want als je googelt moet je het goed kunnen spellen. ‘Boe-le-keerrrr-lll. Met twee é’s. In het Duits is het kerl, in het Nederlands keerl.’
Hè, hè, ik ben er, eindelijk heb ik het verstaan. Ach, mensen moeten beter articuleren, denk ik dan, want met mij is niets mis. Tenminste…, dat dacht ik.
Als ik de volgende dag bij Beter Horen zit en niet alleen een proef met piepjes krijg maar ook met woorden, blijkt dat mijn gehoor aan één oor dramatisch achteruit is gegaan. Niet zozeer bij de piepjes, maar vooral bij de woorden. De klinkers versta ik doorgaans redelijk goed, maar de medeklinkers zijn een zootje. Die springen alle kanten uit.
Waar ik last van heb is ouderdomsdoofheid, daarom heb ik al meer dan tien jaar gehoorapparaten. En daar red ik me prima mee. Ik heb nooit leren liplezen, maar heb wel de mimiek nodig om iemand te kunnen verstaan. En ik heb de context nodig. Als er plotseling van onderwerp veranderd wordt of er wordt ineens een onbekende naam genoemd, dan raak ik het spoor bijster.
Wel ging het afgelopen jaar het een en ander voor mij verloren. Door die mondkapjes zie ik de lippen niet en moet ik op de ‘muziek’ af gaan. Als de kassière iets onverstaanbaars zegt, maak ik uit de muziek op dat ze vraagt of ik een bonnetje wil. ‘Nee, hoeft niet.’ Maar toen ze laatst vroeg of ze me moest helpen met het inpakken van mijn boodschappen, wist ik niet waar ze het over had. Drie keer hetzelfde deuntje voordat ik het eindelijk begreep. ‘Nee, hoeft ook niet.’
Maar eenmaal thuis ben ik weer alleen, ik hoef naar niemand te luisteren. Door al die coronamaatregelen kwam ik ook niet meer in groepen. Toen we nog met drie man/vrouw mochten samenkomen zei ik regelmatig:
‘Niet door elkaar praten, want dan versta ik geen van allen. En dat gezellige achtergrondmuziekje graag uit.’ Dan heb ík nergens last van.
Nu heb ik van Beter Horen een verwijzing gekregen voor de huisarts om mij door te verwijzen naar de kno-arts. De twee brieven liggen op mijn bureau te wachten totdat ik actie onderneem.
Een paar jaar geleden was mijn gehoor al iets achteruit gegaan, en toen speelde hetzelfde. Ook twee verwijsbrieven. De huisarts vroeg wat ik van de kno-arts verwachtte. ‘Niets,’ ze ik. ‘Ik ook niet,’ zei zij. ‘Dat uw gehoor iets achteruit gaat is op uw leeftijd helaas logisch.’ Een arts naar mijn hart, want dat zou mijn eerste man (huisartsopleider) ook zo hebben gedaan. Alleen doorverwijzen als je het echt niet vertrouwt, niet omdat het van de verzekering moet. Want dan word je weer verder doorverwezen en weer verder, totdat ze eindelijk iets vinden, waar vervolgens niets aan te doen is. Ja, wat wil je, ik ben bijna tachtig. Kost alleen maar smakken geld. Met de verwijsbrieven is toen dus niets gedaan.
Is het nu anders? Het is vooral één oor dat achteruit is gegaan. Het verbaasde me niet, maar ik dacht dat het aan het apparaat lag. Dus toch maar naar de huisarts? En dan door naar een ziekenhuis waar inmiddels corona is uitgebroken? Niet op de kno-afdeling maar toch.
Dat wordt knopen tellen. Maar wat nou als ik een trui draag of een vest met rits …?
Mariet van Zanten-van Hattum
Terugblik
Uit de jubileumtoespraak van voorzitter Trudy Barnhard bij het 50-jarig jubileum van afdeling Ronde Venen.
Zonder terugblik geen vooruitblik!
Genieten en leren van het verleden, om beter voorbereid te zijn op de toekomst!
Dit geldt zeker voor ons! Daarom doen wij een dringend beroep op uw actieve inzet en betrokkenheid op onze afdeling, dus op u ! !
Samen terugkijken... om samen vooruit te kijken ! !
In 1973 trok onze pas opgerichte afdeling vooral jonge thuiswerkende moeders, die samen actief konden zijn door de door onze afdeling georganiseerde kinderopvang.
Nu in 2023 zijn onze leden in een andere levensfase en zorgen zij als ‘oppas–oma’ voor de kinderopvang! Zo blijven we toch bij alle generaties vrouwen betrokken!”
Vraag hulp bij energiebesparing
Dat kan bij een energieloket. U kunt landelijk zoeken welk energieloket bij u in de buurt zit, o.a. via de website van MilieuCentraal:
milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/hulp-bij-energie-besparen
Deze site is heel toegankelijk. Het loket is te bezoeken, te bellen, en u kunt de medewerkers zelfs vragen bij u thuis te komen om u te helpen met uw energiebesparende mogelijkheden.
Ze organiseren activiteiten en u kunt ook een medewerker van het energieloket uitnodigen om bij uw afdeling langs te komen. Een spreker aanvragen is niet gratis, het kan per gemeente verschillen wat men ervoor vraagt. In Rivierenland is het een betaalde dienst. Iedereen kan dan met iedereen in gesprek gaan over hoe zij zelf hun besparingen hebben gerealiseerd.
Ik leerde er dat het effect van weekendstroom en nachtstroom een goede besparende mogelijkheid is. Zelf hang ik al jaren een zware molton voor mijn naar buiten openslaande deuren, dat scheelt ook weer. Veel plezier ermee!
Lydia van de Schilde
Tips en hints
Wetenswaardigheden - Samenstelling: Wil Hoeffnagel – van der Wilk
Wat doen ze eigenlijk, Provinciale Staten en Waterschappen?
Op 15 maart a.s. zijn de landelijke verkiezingen voor leden van Provinciale Staten.
Deze volksvertegenwoordigers bepalen het beleid voor hun provincie volgens de Wet ruimtelijke ordening, en zij kiezen de leden van de Eerste Kamer, dit jaar op 30 mei.
Ook op 15 maart zijn de landelijke verkiezingen voor de Waterschappen.
Zij zorgen voor onze ‘droge voeten’, voor schoon water, voor te veel water opslaan of afvoeren. Waterschappen krijgen geen geld van het Rijk, zij moeten het zelf ophalen via de jaarlijkse waterschapsbelasting.
De Waterschappen tellen momenteel 169 vrouwelijke bestuurders, zij vormen het landelijk netwerk ‘Waterlelie’. waterlelienetwerk.nl
Ecostoof, de moderne hooikist
De Ecostoof is de oude hooikist in een modern jasje. We kunnen er gerechten in laten garen zonder gebruik van energie. Eerst een paar minuten koken in de gewone pan, dan de pan in de Ecostoof. Geen gas of electriciteit meer nodig, zuinig, gezond en lekker!
Recepten en tips vindt u op ecostoof.com/nl
Grondwet voor het Koninkijk der Nederlanden
In januari 2023 is Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet uitgebreid. De tekst luidt nu:
‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’
Toegevoegd: ‘handicap, seksuele gerichtheid’ - Bron: rijksoverheid.nl
Stamppot met treksprinkhaan
De Europese Unie heeft toesteming gegeven voor het gebruik van insecten in ons eten, waaronder krekelmeel en kleine meelwormen. Vorig jaar was dat al het geval voor de treksprinkhaan, de gele meelworm en de huiskrekel.Bevat een product insecten, dan moet dat duidelijk op het etiket staan. Bron: voedingscentrum.nl
Feest bij de Nederlandse Vrouwen Raad
De NVR bestaat dit jaar 125 jaar. Dat wordt gevierd met interessante lezingen in het land met steeds een ander thema, te beginnen met eenn ontbijtsessie in Het Ketelhuis in het Eindhovense Strijp op 22 maart a.s. met als thema ‘De Nederlandse Vrouwen Raad en digitale inclusie’. Zowel vrouwen als mannen zijn van harte welkom. Meer informatie en voorwaarden voor inschrijving vindt u op de website.
nederlandsevrouwenraad.nl
Wie waren ze?
Meer informatie vinden over uw voorouders en de tijd waarin zij leefden, kan via het uitgebreide Delpher- archief. Wie waren ze? Waar woonden ze? Hoe zag hun wereld eruit? Typ de familienaam in en breng uw familiegeschiedenis tot leven! delpher.nl
Leestips
Altijd is het weer moeilijk kiezen uit het enorme aanbod, hierbij enkele aanraders.
Was Medusa een monster?
Auteur Natalie Haynes: ‘We behandelen haar altijd als een gevaar. Maar ik denk dat we daarmee voorbijgaan aan de context. Ze wil helemaal geen gevaar zijn. Ze heeft twee zussen die om haar geven en om haar rouwen als ze sterft. Ze is geliefd. Met ‘De blik van Medusa’ wil ik haar verhaal recht doen.’ Een door veel stemmen verteld verhaal over een jonge vrouw die een monster werd. En over de vraag of ze eigenlijk een monster is geweest.
De blik van Medusa – Natalie Haynes - Meulenhoffboekerij
‘Omdat het moest gebeuren’
Vrijwel iedereen kent de naam Hannie Schaft, maar weinig mensen weten dat ze in haar verzetswerk intensief samenwerkte met twee zussen, Truus en Freddie Oversteegen. Desnoods met wapens is het verhaal van Hannie, Truus en Freddie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de wapens opnamen tegen de nazi’s. Ze waren piepjong: Hannie was negentien en de zussen waren zestien en veertien jaar. Ze verleidden hooggeplaatste nazi-officieren, lokten hen het bos in en doodden ze. Ook brachten ze Joodse kinderen naar onderduikadressen en verzamelden ze inlichtingen voor het verzet. Ze deden dit alles ‘omdat het moest gebeuren’.
Desnoods met wapens – Sophie Poldermans – Meulenhoffboekerij
Ongenode gasten
In en om ons huis wonen we samen met tal van insecten. De meeste horen en
zien we niet, toch zijn ze er: kakkerlakken, oorwormen, motmugjes, bedwantsen, en nog zo wat.
Aglaia Bouma – entomoloog en onderzoeker bij Naturalis – beschrijft onze ‘huisgenoten’ met humor en kennis van zaken. Zo verandert ze voorgoed onze kijk op de onterecht impopulaire insecten.
Huisgenoten – insecten in en om je huis – Aglaia Bouma – Atlas Contact
‘Liefdesbrief aan boekhandels’
De jonge Amerikaanse boekenliefhebster Sylvia Beach opent in 1919 in
Parijs haar boekhandel ‘Shakespeare & Company’. Veel prominente schrijvers beschouwen Sylvia’s zaak als hun tweede thuis, maar in de jaren dertig slaat de recessie toe en keren veel expatvrienden terug naar Amerika. Sylvia wordt geconfronteerd met pijnlijke crises, en ze moet beslissen wat haar bedrijf werkelijk voor haar betekent.
‘Een liefdesbrief aan alle boekhandels en de gepassioneerde en toegewijde vrouwen die ze runnen’, schrijft de New York Journal of Books.
De boekverkoopster van Parijs – Kerri Maher – Uitgeverij Orlando
Bijna lente… de deur uit!
Nog even en het is weer lente! Dan is de bijvoorbeeld de Keukenhof weer te bezoeken. Keukenhof is geopend van 23 maart tot 14 mei a.s.
keukenhof.nl
De Kasteeltuinen in het Limburgse Arcen gaan weer open op 1 april a.s.
kasteeltuinen.nl
De 45ste editie van ‘Kom in de Kas’ vindt plaats op 1 en 2 april. U kunt op deze dagen gratis planten-, bloemen-, fruit- en groentekwekerijen bezoeken.
Op de website vindt u alle locaties. komindekas.nl
Bij Kasteel Hex In het Belgische Heers zijn de open tuindagen op 2, 3 en 4 juni a.s. Kasteel Hex, Hekslaan 57, 3870 Heers – hex.be
Museumweek van 31 maart t/m 7 april 2023
In de Nationale Museumweek mag iedere bezitter van een museumkaart zijn kaart uitlenen aan iemand anders!
De vormgeving van de vooruitgang
In een groots opgezette familietentoonstelling vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring. Altijd sneller, altijd beter, altijd mooier. Het design van de minste weerstand is de filosofie van de stroomlijn: een van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd. Het concept van stroomlijning wordt razend populair in de jaren 30 van de 20ste eeuw. Gestroomlijnd design verkoopt, en álles kan gestroomlijnd worden - van voertuigen, strijkijzers tot typemachines. In onze tijd streven we naar gestroomlijnde organisaties en is de droom van ongehinderde snelheid nog steeds terug te zien in de sport.
Sneller, beter, mooier – nog t/m 3 september
Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, 5211 JD Den Bosch – designmuseum.nl
Geschiedenis
In 1951 komen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Van deze groep komen bijna drieduizend Molukkers van de ene op de andere dag in Drenthe terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen.
Aan de hand van precies honderd voorwerpen ontdekt u waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag.
U maakt kennis met hun dromen, ambities en de moeite die ze deden hun weg in
Nederland te vinden. In zes thema’s (oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit
en toekomst) presenteert het museum een nieuw perspectief op verleden, heden én toekomst. Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe
16 april t/m 1 oktober – in de Abdijkerk van het museum
Drents Museum, Brink 1, 9401 HS Assen – drentsmuseum.nl
Bijzonder vakantiehuis
In vakantiehuis ‘De Terrorist’ op Ameland konden na de Tweede Wereldoorlog nabestaanden van verzetsslachtoffers twee weken lang gratis vakantie vieren. Weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers, en gezinnen die nog compleet waren maar psychisch of fysiek erg hadden geleden onder de oorlog. De bizarre naam van dit vakantiehuis verwijst naar de scheldnaam die de Duitse bezetter gebruikte voor verzetsmensen: ‘Terroristen’. Na de oorlog gebruikte het voormalig verzet ‘terrorist’ als geuzennaam.
Prachtige foto’s en een gastenboek zijn te zien in de tentoonstelling ‘de terrorist’.
Fries Verzetsmuseum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden - nog tot en met 5 januari 2025
Redactie Wil Hoeffnagel, p/a centraalburau@nvvh.nl, eindreactie Dieny Scheffer
KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023 |