Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING LOCHEM E.O.
Lochem e.o.
Vooruitblik lezingen

15 oktober 2019

Kleine vragen vragen soms grote antwoorden

Mevrouw Bauk Zondag is predikant en werkt als geestelijk verzorger en dominee in de TBS oftewel terbeschikkingstelling. Voordat zij in de Pompekliniek in Nijmegen aan de slag ging, werkte ze in een jeugdinrichting, een achterstandswijk en een huis van bewaring.

Zij zal, om te beginnen, wat feitelijke informatie geven over de TBS: wat is het, hoe werkt het, wie kunnen TBS krijgen. Ook vertelt ze het een en ander over haar eigen ervaringen en over het vrijwilligerswerk in de kliniek.

Er is veel ruimte voor vragen; het kan ook zijn dat zij zelf vragen stelt. Ze kan ingaan op alle aspecten van de TBS. Belangrijk vindt zij dat het ook gaat over de verbinding tussen de TBS en de samenleving en de kerken. Ze neemt kaarsen mee, gemaakt door TBS’ers, die kunnen worden gekocht.

Helaas is door omstandigheden deze lezing niet doorgegaan.

 

29 oktober 2019

Leuk, leerzaam en . . . lekker

Over vergeten groenten en eetbare wilde planten vertelt mevrouw Ella Halma niet alleen, ze laat iedereen ook proeven. Volgens haar is het zeer de moeite waard om groenten, waarvan we de smaak vergeten zijn, opnieuw te ontdekken. Ze vertelt over herkomst, voedingswaarde en in veel gevallen over hun ondersteunende werking bij lichamelijke klachten. En, niet onbelangrijk: hoe verwerk je ze tot een smakelijk gerecht.

De voorlopers van onze groenten zijn wilde planten. Gewone, alledaagse, in het wild groeiende planten, de onkruiden in onze tuinen. Die kunnen gegeten worden en hebben vaak waardevolle voedingswaarde. Ella Halma woont in Lunteren en is natuurgeneeskundig therapeut  en natuurvoedingsconsulent. Ze organiseert daar ook regelmatig een zogenaamde ’wildpluk’, waarbij deelnemers zelf allerlei eetbare planten kunnen plukken.

 

 

12 november 2019

Zeven godinnen in elke vrouw

In het oude Griekenland stond de berg Olympus, die bevolkt werd door vele goden en godinnen. Zij onderscheidden zich slechts op één punt van de mensen: ze waren onsterfelijk. Voor de rest was niets menselijks hun vreemd. Ze bedreven de liefde en maakten ruzie, ze zorgden voor elkaar of lieten elkaar in de steek, ze streden om macht of om andere dingen. Ze waren volgens de psychiater Carl Jung, de ‘archetypen’ - de oervormen – van de mens.

Mariet van Zanten-van Hattum schrijft af en toe in ons bulletin ‘Denken & Doen’ en zal, als modern psycholoog, aan de hand van zeven Griekse godinnen de verschillende facetten van de vrouw belichten, zoals de moeder, de echtgenote, de carrièrevrouw…. Zeven godinnen in elk van ons. Zeven, het getal van de volmaaktheid. Door meer over deze zeven godinnen te weten te komen, komen we ook meer over onszelf te weten.

 

26 november 2019

De boeiende geschiedenis van de mode

Mevrouw Birthe Weijkamp, afkomstig uit Amsterdam, geeft eerst een introductie over hoe trends ontstaan en dan loopt ze vluchtig door de modegeschiedenis tot pakweg 1920, het moment waarop vrouwen hun corsetten afzweerden en korte jurkjes gingen dragen (roaring twenties). Na de pauze gaat ze dieper in op de mode-ontwikkelingen tot heden, waarbij in de laatste decennia met name sprake is van kortstondige hypes. Van de mode uit de periode 1915 tot 1960 neemt zij originele voorbeelden mee die bekeken kunnen worden, terwijl de hoedjes in de pauze ook kunnen worden gepast.

Birthe is een enthousiaste mode- en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Ze geeft lezingen, rondleidingen en styling advies, waarbij ze haar kostuumhistorische en praktische kennis inzet. Na haar bachelor Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit heeft zij zich gespecialiseerd in mode tijdens de master Museumconservator. Hiervoor werkte zij een jaar als conservator-in-opleiding bij de kostuumafdeling van het Rijksmuseum. Na haar afstuderen zette ze onder meer voor enkele kleine musea tentoonstellingen op rondom de mode. Sinds een jaar of tien draagt ze bijna dagelijks kleding uit de jaren ’30 tot ’50.

 

10 december 2019

VENETIË - het ritme van de zee

Laat u meeslepen! Muziek van Venetiaanse componisten als Vivaldi, andere Italianen (zoals Puccini) en buitenlandse bezoekers (waaronder Liszt en Mendelssohn). Filmbeelden over het leven in de prachtige lagunestad: Canal Grande, gondels, bruggen, kerken, paleizen, carnaval, glasblazen, de natuur in en rond de lagune. En de mensen: Venetianen en de vele toeristen uit alle delen van de wereld.

 

Sinds 2006 treedt pianist Klaas Bakker uit Amsterdam namens zijn Stichting Touche op met door hemzelf gemaakte, thematische programma’s, die bestaan uit live gespeelde, klassieke pianomuziek, gecombineerd met eigen filmbeelden, die op informele wijze worden afgewisseld met achtergrondverhalen en anekdotes. Een unieke combinatie dus van muziek, film en informatie. Een droomreis die alle zintuigen streelt.

21 januari 2020

Art Nouveau en Art Deco

Art Nouveau of Jugendstil was een stijlperiode die eind negentiende eeuw ontstond en zijn toepassing vond in de architectuur, de schilderkunst en de toegepaste kunst. De ontstaansperiode staat ook wel bekend als de ‘belle époque’. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was de stijl al ver over zijn hoogtepunt heen. De natuur was één van de voornaamste inspiratiebronnen en aan de natuur ontleende motieven zijn direct herkenbaar in de vorm van bloemen, stengels, bladeren en insecten, zoals vlinders en libellen. De lijnen zijn golvend en sierlijk. De vrouw paste eveneens in het beeld. Lange, slanke vrouwengestalten werden gehuld in golvende gewaden en hun lange haren werden getooid met bloemen.

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw domineerde Art Deco in de toegepaste kunst en de architectuur. Kenmerkend is het gebruik van geometrische vormen en een strakkere lijnvoering. Het Chrysler Building in New York is een mooi voorbeeld en in Nederland de architectuur van de Amsterdamse School. Wat Art Nouveau en Art Deco gemeen hebben is dat het om een allesomvattende manier van ontwerpen gaat. Exterieur en interieur worden in dezelfde stijl uitgevoerd. Maria Driessen heeft oogstrelend materiaal voor een prachtige lezing

 

4 februari 2020

Extreem  Arctic – fotograferen bij extreme kou

Fotograaf Rob Reijnen uit Neede is niet bang voor extreme kou: in de poolgebieden staat hij urenlang en dat dagen achtereen bij minus 50 graden Celsius dik ingepakt te wachten tot bijvoorbeeld jonge ijsbeertjes uit hun hol komen.

Al meer dan 40 jaar is hij een zeer gepassioneerde natuurfotograaf, die o.a. meewerkte aan kalenders, boeken, tijdschriften en aan televisie documentaires voor ZDF, RTL en Sat1, opgenomen in Spitsbergen. Naast andere prijzen en nominaties won Rob Reijnen in 2009 in de National Geographic fotowedstrijd de hoofdprijs in de categorie ‘fauna’ met een foto van een jagende Laplanduil. Adembenemend mooi zijn z’n foto’s en uniek zijn verhalen uit extreem koude streken rond de Noord- en de Zuidpool, die wij in de comfortabele warmte van de schouwburgfoyer kunnen zien, horen en meebeleven.

 

18 februari 2020

Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt.

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

China gaat de wereldorde bepalen als ze het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence. China heeft de tijd mee; geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa zou dit de eeuw van China kunnen worden. De westerse wereldorde gaat dan op de schop met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Hoe dit tij te keren, wordt een belangrijk vraagstuk van onze tijd.

 

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en mede -presentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

3 maart 2020

Holtense huisarts J.P. Nagelhout, kunstverzamelaar en mecenas

Het Kulturhus in Holten herbergt een interessante kunstcollectie, die de naam draagt van de verzamelaar en schenker, de Holtense huisarts J.P. Nagelhout (1901-1975). Na het overlijden van zijn echtgenote in 1991 is deze verzameling, met o.a. werk van Israëls, Sluijters, Hynckes en Voerman, aan de voormalige gemeente Holten geschonken. De Stichting Collectie Nagelhout beheert de collectie en organiseert tentoonstellingen van werken uit de collectie en van verwante kunstenaars.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontplooide Nagelhout activiteiten om niet alleen een eigen kunstcollectie op te bouwen, maar ook wilde hij nationale en internationale kunstenaars naar Holten halen. Deze kunstenaars werden ondergebracht in één van de talrijke hotels, waarbij de rekening voor logies en ontbijt met een schilderij kon worden vereffend. Nagelhouts unieke loterijplan stelde kunstenaars in de gelegenheid ook in het buitenland te werken tegen dezelfde condities.

Bestuurslid Arjan Hakkert van de stichting vertelt, uiteraard met beelden, over de talrijke culturele en soms ludieke activiteiten van deze Holtense mecenas.

 


 

Let op! Dit is een extra bijeenkomst!   AFGELAST IVM CORONA MAATREGELEN

24 maart 2020

In samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft Remedica voorlichting over het Pneumokokkenvaccin,  in het belang van alle 60-plussers in Nederland. De pneumokokkenziekte is een gevaarlijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de pneumokok, die erg besmettelijk is. Omdat het aantal ouderen met de pneumokokkenziekte de laatste jaren aanzienlijk gestegen is, heeft de overheid een vaccinatieplan opgesteld. Dit betekent dat de huisarts in 2020 in de oproep voor de griepprik, ook het  pneumokokkenvaccin kan/mag gaan aanbieden.

 

31 maart 2020   AFGELAST IVM CORONA MAATREGELEN

Hoe worden de talrijke monumenten in onze gemeente toekomstbestendig?

De gemeente Lochem heeft een veelbewogen geschiedenis en is rijk aan erfgoed. Veel landgoederen, cultuurlandschappen met boerderijen en stedelijke gebieden met waardevolle gebouwen zijn bewaard. Om deze gebouwen te beschermen zijn ze aangewezen als gemeentelijk of rijksmonument. De gemeente Lochem erkent het belang van de dialoog met en de ondersteuning van de monument-eigenaren, die volgens de wet onderhoudsplichtig zijn. Heel eenvoudig is dat onderhoud niet; er zijn tal van regels, verordeningen en ook subsidiemogelijkheden.

Als monumentencoach adviseert de heer Martijn Haitink daarbij vraaggericht en proactief. Hij kan doorverwijzen naar instanties, die de monumenteigenaar verder kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het oplossen van bouwkundige gebreken, ingrijpende restauratie, verbouw, isolatie en verduurzaming, alles om al die waardevolle gebouwen in optimale staat te houden. Hij weet hoe deze panden als comfortabel en energiezuinig monument voor het nageslacht bewaard kunnen blijven.

Bij zijn lezing zal de heer Haitink ook beelden laten zien van niet zo bekende monumenten in Lochem  en deze toelichten.

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020