Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Werkbezoek Bakkerij Van Vessem

23 dames brachten een bezoek aan Bakkerij Van Vessem in De Waarderpolder in Haarlem.

Om 09.00 ur werden wij ontvangen met een kopje koffie/thee en een lekkere koek. Het begin was goed. Toen kwam de bakker en vertelde ons wat over het bedrijf; de verschillende graansoorten. De meeste granen komen uit Europa. Eenkoorn, spelt, haver etc. Op de muur in "De Ontmoeting" waar men koffie/thee kan drinken, een broodje eten en gezellig babbelen, hing een bord met diverse kleuren, o.a. blauw is vezelrijk. De natuurlijke hoeveelheid vezels zorgt dat je langer verzadigd bent en je darmen optimaal werken. Grijs= gemak. Hoe en op welke manier kan je het produkt vers houden. Groen= biologisch en duurzaam is beter voor jou en onze aarde. Rood= slow. Lange fermentatie zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Dus jij hebt meer energie. Geel= ons graan jouw brood, bakker Josmaakt altijd de beste keuzes voor jouw brood.

Na de nodige vragen behandeld te hebben en het verhaal over het ontstaan van de bakkerij gingen we, met een schattig mutsje op, de handen ontsmet en de schoenzolen geborsteld naar de bakkerij. Er werd verteld over de authentieke lange (desem) processen en de grondstoffen.

  

Een van de dames mocht ook een broodje kneden onder toeziend oog van een bakker. Ze deed het heel goed. Kneden, een gleuf erin en toen kon ik het niet meer zien. Kijk maar eens op de foto. Verder in de bakkerij zagen we hoe de ham/kaas croissants werden gemaakt, heerlijke aarbeiensloffen, hartenkoekjes etc. Wat kreeg ik een trek om te proeven en ik mocht iets proeven.

Iets over de bakkerij: in 1907 opende Jacob van Vessem zijn winkel op het Kleverpark. Zijn 2 zonen werden de opvolgers binnen de familie. Na enige tijd heeft Dirk zijn broer uitgekocht en ging in z'n eentej verder tot 1972. Hij bracht het aantal winkels op 3. Pieter van der Spek liep eerst stage bij Dirk en hij besloot later dat Pieter de opvolger moest zijn buiten de familie Van Vessem om. In 2002 stapte Jos Huybregts in de zaak. De naam werd gewijzigd in Van Vessem & Le Patichou. Samen met Pieter opende hij nog 3 andere winkels en kwam tot 9 in 2007. In dit jaar werd hij gekozen tot de beste bakker van heel Nederland en kon Pieter met een gerust hart de zaak overdragen aan Jos. De naam die zo leuk bedacht was, was niet voor iedereen duidelijk. Terug naar de basis: Bakker Van Vessem. Totaal zijn er nu 15 winkels en nr. 16 is in aankomst; filiaal Bennebroek.

Van Vessem is altijd een gezond bedrijf geweest. Er is een prachtige, nieuwe bakkerij gebouwd. Er wordt gewerkt met de kracht van vroeger en met de vernieuwende kennis voor morgen. Deze bakkerij is feitelijk wat kleiner dan de 'oude' bakkerij, maar schoon, licht en duurzaam.

Na afloop kochten een paar dames het heerlijke brood en broodjes en gingen tevreden terug naar huis, op de fiets of met de auto. 

  

                                                                                                                     Edmé Bruijn-Strauss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020