Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
VERSLAG EN FOTO LEZING door ROOS V.D. MEIJDEN

Verslag Lezing Roos v.d. Meijden op 14 februari 2020

Op 14 februari vertelde Roos v.d. Meijden over haar “passie” voor de schilderkunst. Zij heeft de Kunstacademie in Den Haag gedaan en heeft muurschilderingen op binnenplaatsen en in wachtkamers van ziekenhuizen gemaakt. Ook heeft ze een keer de Publieksprijs van de Verbeelding gekregen.

Diverse technieken heeft ze besproken. Van houtsnede tot etsen. De zink- of koperoppervlakte wordt bewerkt. Op een soort waslaag wordt met een etsnaald een afbeelding aangebracht. Een chemisch proces vreet de afbeelding in het koper. Dan moeten de groefjes ingewreven worden met een soort inkt en daarna moet de rest zoveel mogelijk verwijderd worden. De ets wordt in spiegelbeeld afgedrukt met een pers.

Aan Dorie Deenik de eer een ets in te smeren en een afdruk te maken. Zwaar werk! Ook krijgen we uitleg hoe een schilderij op te bouwen.

De eerste informatie wordt vastgelegd  door een schets of foto te maken. En te letten op licht en schaduw. De kleurachtergrond is de eerste kleurlaag. Zij gebruikt hiervoor een paarse onderschildering. Verrassend is het touwtje! Dat wordt gebruikt om het perspectief goed te krijgen. Vanuit het onderwerp wordt het vastgeprikt en vervolgens  kan je langs het touwtje de lijnen tekenen. Zo krijg je vanuit het midden een gewoon, of als je het laag vastprikt een kikvors perspectief.

Het is een leerzame middag geweest voor de 14 deelnemers.

Joke van Oosterom.                                                         

1X KLIKKEN EN DE FOTO VERSCHIJNT.

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2021