Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Toelichting op de agenda februari 2019

 

TOELICHTING OP DE AGENDA

Van het bestuur.

Namens alle bestuursleden wensen we u allen een gezond en voorspoedig 2019 toe, hoewel we al op 8 januari een bijeenkomst hebben gehad en daar ook al de nodige goede wensen zijn uitgesproken.

Nog even terugkijkend op eind 2018. We hadden in december nog een gezellig reisje naar de De Zeven Zaligheden en de dag erna maakten we, met een flinke groep, een mooi kerststuk.

Er komen 2 plaatsen vacant in ons bestuur, iets voor u? Laat het ons weten.

Ansje Hofstee.

De Koffieochtend op 5 februari  2019

Hallo beste NVVH-dames,

Nogmaals een geweldig 2019 en zoveel mogelijk een goede gezondheid.

De eerstvolgende koffieochtend in het nieuwe jaar vindt plaats op dinsdag 5 februari 2019. Dan gaan we, voor wie dat wil, aansluitend lunchen in de Brasserie van de DrieMaasHave.

Deze koffieochtend vindt, zoals gebruikelijk, plaats van 10.00 uur tot 11.30 uur in het ontmoetingscentrum Koningshof. Daar drinken we thee of koffie en wisselen van alles uit. Wilt u inlichtingen?  Belt u mij gerust, het telefoonnummer is 010-5920148. Tot ziens op dinsdag 5 februari 2019 in Koningshof en/of de Brasserie. Ik hoop op u aller aanwezigheid en daarmee veel gezelligheid. 

Groet van Anjo Hollaar.

Lezing op 12 februari met als titel  ´de Hippe Jaren Zestig´

Op 12 februari komt historicus Peter Schipper ons van alles vertellen over deze tijd. Het zal heel herkenbaar zijn. Wie herinnert zich niet de petticoat, onze eerste netkousen. De dolle Mina´sen nog veel meer. Bij de Bijenkorf kocht ik mijn eerste wollen maillot. Donkerblauw met allemaal gekleurde figuurtjes ingebreid waardoor ik op straat werd uitgescholden voor ´kerstboom´.

Ik denk dat het een heel leuke lezing gaat worden. Vergeet de datum niet in uw agenda te zetten.

Tonny Beek             

Wie wordt mijn opvolgster ???????

Begin volgend jaar wil ik ophouden met het organiseren van de lezingen. Ik heb het heel wat jaren gedaan met veel plezier, maar nu mijn gezondheid wat begint te knagen, wil ik het graag overdragen aan een van de andere dames. Ik hoop dat het lukt want het zou zonde zijn als de lezingen weg zouden vallen. 

Ik doe nu al de oproep om alle tijd te hebben voor een goede overdracht. Wie, oh wie gaat het worden?

Tonny Beek

Het volgende museumbezoek is op donderdag 28 februari 2019 om 10 uur.

We kunnen dan 2 exposities bekijken: "Beestenboel" van Jeanne Oostingh (te zien van 26 januari - 31 maart) en "Stadhuiskade", het visitekaartje van Maassluis (deze is te zien van 19 januari - 21 april). Mevrouw Schillemans - onze contactpersoon met het museum - kan geen tijd vrijmaken om voor ons een rondleiding te verzorgen. Daarom zal ik zelf info verzamelen en een korte inleiding voor jullie houden voordat we beide tentoonstellingen gaan bekijken. Kosten: entree voor het museum (= € 3,-- of € 2,-- voor 65+). Entree is gratis voor houders van de Museumkaart, voor de vrienden van het Museum en voor leden van de Historische Vereniging Maassluis. Verder € 1,-- voor een kopje koffie of thee. Ik hoop jullie in groten getale te begroeten op 28 februari. Ina Dallinga.

Wie wil vervangster (invalster) zijn voor het samenstellen van het Maandbericht? 

Het zou erg prettig zijn als iemand van onze leden zich het samenstellen van het Maandbericht en wat daar nog verder bij komt eigen zou willen maken. Ik ben niet van plan om hiermee te stoppen want ik vind het erg leuk om te doen. Maar mocht ik om de een of andere reden niet in de gelegenheid zou zijn om het Maandbericht te verzorgen dan is er wel een probleem. Ik hoop dat er iemand is die het leuk vindt om te leren hoe het werkt. Graag wel iemand die beschikt over een computer met Windows. 

Mocht u geïnteresseerd zijn stuur dan een mailtje naar . Ik kijk ernaar uit.

Elly Sieders

Als nieuw lid verwelkomen we Mevrouw Jenny Kagenaar-Backx. Wij wensen u een fijne tijd bij onze vereniging.

Elly Sieders

Kunstgeschiedenis voorjaar 2019

Dit voorjaar worden er 10 lezingen gegeven door Benno Hillebrand in Koningshof. Tevens bezoeken wij een museum waarvan Benno de tentoonstelling behandelt. De cursus wordt op donderdag gegeven in Koningshof van 10:15 tot 11:45 uur op:

10, 17, 24 en 31 januari; 14 en 21 februari; 14, 21 en 28 maart; 11 aprilMuseumbezoek op 18 april.

Het cursusgeld bedraagt € 50,--. Voor informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met Hannie Satijn.

E-mail: of tel. 010-5913227

Voorjaarsreisje 2019: 8-daags reisje naar Montegro

Het is een vlieg-busreis met vertrek op 14 mei. Mocht dat niet lukken dan wordt het eind mei.

Het hotel ligt aan het strand, waar we gebruik van kunnen maken want we hebben twee vrije dagen. Op een andere vrije  dag  kan een excursie  geboekt worden  van € 35,-- en dit moet  bij de boeking opgeven worden.

De reiskosten zijn € 799,-- maar daar komen bij: bagagekosten € 30,--, adm.kosten en de schipholtaxi ongeveer € 50,--. Het ligt er aan hoeveel dames er mee gaan. Voor een 1-persoons kame r komt er € 160,-- bij. Voor een kamer met zeezicht € 100,--.

Ik wil wel zo vroeg mogelijk boeken want er zijn meestal veel 1-persoonskamers nodig.

Je kan me mailen m.roeland1@kpnplanet.nl of bellen 010-5916336.

Ik wens iedereen een gezond 2019.   Marja Roeland.

Terugblik: Bezoek aan het Museum Maassluis.

Op 26 november 2018bezochten we met 17 dames van het Vrouwennetwerk de expositie van Geertrui van de Craats in Museum Maassluis. Mevrouw van de Craats vertelde zelf over de tentoonstelling, o.a. hoe ze hiertoe gekomen is. Om te beginnen kregen we allemaal een afbeelding van het door haar getekende paard met hoofd-, been- en rug sieraad. Mevrouw van de Craats woont sinds 1996 in Maassluis en had in 1999 ook al een tentoonstelling in het Museum. Dit ging toen over een oud fenomeen: oorijzers, die met moderne techniek vertelden over oude beroepen zoals reder, visser en kuiper. Ze liet daar nog het e.e.a. van zien. Ook een videofilm uit 1991: "Het meisje en de blauwe vis" vertoonde ze nog voor ons. Nu is er een soort breekpunt in haar carrière: ze tekent nu veel. De expositie heet daarom "Verbintenissen". De nadruk ligt op het paard en de verbinding met de mens. Het paard is veranderd van lastdier/werkdier naar showdier met sieraden, zoals kristallen. De tentoonstelling was een geheel andere dan de voorgaanden, die vooral de geschiedenis van Maassluis betroffen.

Ina Dallinga

Terugblik op de excursie, 1 december 2018 naar de kerstmarkt in Essen.

Met 6 dames gingen we in de bus van Nooteboom naar de kerstmarkt van Essen. We hadden een gezellige busreis en kwamen rond half één ’s middags aan in Essen. Daar we wel aan onze lunch toe waren kozen we eerst een fijne lunchplek. Daarna werd de kerstmarkt bewonderd, die uit verschillende delen bestond. Er werden wat kleine snuisterijen gekocht.

Met het invallen van de avond werd het steeds sprookjesachtiger en sfeervoller. Om acht uur ’s avonds moesten we weer in de bus zitten voor de terugreis. Dus eerst nog even een hapje eten. Alhoewel we onderweg ook al hadden geproefd van de glühwein en andere versnaperingen. Maar ja, daar is een kerstmarkt toch ook voor!

Een enkele van ons miste de bus bijna, doordat ze deze niet konden vinden… :) Maar dankzij een app en bellen kwam alles toch weer in orde.

Moe maar voldaan waren we om elf uur ’s avonds weer bij de Koningshoek waar verschillende auto’s met partners stonden te wachten om iedereen weer naar huis te brengen.

Anne-Marjan Beukema

Verslag excursie bezoek Achtzalighedenmuseum in Eersel en kerststallenroute           door de Nederlandse en Belgische Kempen op 27 december 2018.

Wat een heerlijke dag hebben we gehad. Het was koud, maar gelukkig droog!  Fijn op stap met 7 dames in een 9 persoons gehuurd busje. De andere 2 plaatsen waren voor de chauffeur en de gids. De chauffeur was Sikko, man van Anne-Marjan, en de gids stapte na het museumbezoek in, om ons rond te leiden langs de kerststallen in de Nederlandse en Belgische Kempen.  

Allereerst werden wij in het museum de Acht Zaligheden in Eersel ontvangen met koffie en een heerlijk stuk vlaai. Na een film over de historie van de Kempen kon eenieder op eigen gelegenheid het kleine, maar sfeervolle en informatieve museum bekijken. Om half twaalf stapten we met de gids in ons busje. Er reden nog twee soortgelijke busjes mee. De gids gaf ons veel informatie over de Kempen. Het is daar een oude traditie om, buiten op het kerkplein, een mooie, grote aangeklede kerststal te hebben. Ook vertelde hij veel anekdotes en wat verhalen en gedichten. Halverwege was er een heerlijke lunch met een wildschotel of een vegetarisch gerecht.Terug in het museum stond er warme chocolademelk of glühwein klaar. De terugreis was rustig. Zowel op de weg als in de bus. Voldaan door de fijne dag en lekker warm door de glühwein?

Anne-Marjan

Afsluiting najaar seizoen 2018 van de Kunstgeschiedenis.

Om het najaar seizoen 2018 van de Kunstgeschiedenis af te sluiten hebben wij Panorama Mesdag bezocht. Benno - onze docent - had deze schilder één week eerder tijdens een les besproken. Hendrik Willem Mesdag was een Nederlands kunstschilder. Hij was de meester-marineschilder van de Scheveningse bomschuiten.Veel zeegezichten schilderde hij waarvan een groot aantal is geëxposeerd op de begane grond van het museum. Hij behoorde tot de Haagse School.  Zijn bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen. Het werd geschilderd in 1881, waarbij hij samenwerkte met zijn vrouw Sientje en de jongere collega-schilders Th. de BockG.H. BreitnerenB.J. Blommers. In 1886 kocht Mesdag het Panorama om het van de ondergang te redden. Wij kregen een rondleiding en bereikten het schilderij via een trap in het donker. Omdat het doek rond is, stonden wij midden in het schilderij en daarmee in het Scheveningen van 1880. Het uitzicht is in alle richtingen onbeperkt: het vissersdorp met de vuurtoren, de Noordzee en het strand met de vissersschepen, de opkomende badplaats, de watertoren en in de verte de stad Den Haag.

Nadat Jesse - onze rondleider - de geschiedenis van het ontstaan en de details op het schilderij had besproken vertrokken wij naar de catacomben. Daar hoorden wij hoe na bijna 100 jaar het Panorama in gevaar was. Het doek zat vol gaten en de ophanging voldeed niet meer. Het Panorama dreigde in zijn geheel naar beneden te komen. Achter het cirkelvormige schilderij op linnen werd de ophanging verstevigd en een nylondoek aangebracht ontwikkeld door Akzo. Op een wiebelende hoogwerker werkten schilderij-restauratoren. De wolkjes werden weer wit, het stof verwijderd met stofzuiger en spons. De gaten gedicht en bijgewerkt.

Na de rondleiding van één uur werd het tijd voor de lunch. 5 Minuten lopen naar het Noordeinde alwaar Le Gone, traiteur Lyonnais voor ¾de zaak had vrijgehouden voor ons gezelschap. Op onze tafels stonden al brood en water bij aankomst. Na het bestellen van een wijntje, aanbevolen door onze traiteur Rudolphe, konden wij voor de lunch o.a. het volgende kiezen: heerlijke salades de chèvre chaud, lyonnaise, saumon fumé; assiette de fromages, de charcuterie; escargots beurre en natuurlijk een plat du jour. Echt Frans, heerlijk en gastvrij.

Hannie Satijn

Terugblik: De kerstviering

De prachtige viering begon met  een mooi welkomstwoord van Leny, waarin ze liet horen trots te zijn op onze mooie vereniging, die met  al haar verschillende activiteiten zoveel kansen biedt aan haar leden. Samen met het NVVH-Vrouwennetwerk werken we voor gezelligheid en tegen eenzaamheid. Het bestuur heeft nieuwe enthousiastelingen nodig die natuurlijk met liefde ingewerkt zullen worden.

De zaal was stemmig versierd met twee kerstbomen en lichtjes op de tafels. Voor en na de lunch genoten we van hoogstaande en stijlvolle muziek, uitgevoerd door een mezzosopraan en een pianist. De lunch was goed verzorgd en heerlijk met soep, vissalade, gerookte zalm, vleeswaren en kaas en de onmisbare kroket. Anjo had een prachtig gedicht gemaakt dat ze in de pauze voorlas en dat helemaal toepasbaar was op Maassluis en ons Vrouwennetwerk. We danken Tonny en Leny, die deze mooie middag georganiseerd hebben. 

Mimi Niemegeers

Jaarlijkse workshop kerststuk maken

Een dag na de kerstviering togen 17 dames van het Vrouwennetwerk richting Maasland waar we werden ontvangen door Jolanda Amerlaan. Net als vorig jaar begeleidde zij ons bij het maken van een kerststuk, waarvoor ze voor ieder alle benodigdheden had klaargelegd. Het was weer heel gezellig en het  resultaat erg mooi. Het voordeel van het zelf maken is dat het groen en de bloemen vers zijn en het kerststuk daardoor ruim drie weken op de tafel kan blijven staan. Hopelijk zet Joke de Vette zich volgend jaar opnieuw in voor weer een workshop. 

Elly Sieders

Terugblik lezing van 8 januari door kunstenares mevrouw Elly van Baalen

Onze plaatsvervangende voorzitter, Leny Wesenhagen, heet iedereen welkom met onderstaand gedicht van Toon Hermans over vriendschap. Ons Vrouwennetwerk biedt veel mogelijkheden om vrienden te maken als men meedoet aan de aangeboden activiteiten. In maart heeft de algemene ledenvergadering plaats, waarbij er nieuwe bestuursleden gezocht worden. In november vieren we ons 60- jarig jubileum, originele bijdragen zijn welkom.

Mevrouw Elly van Baalen wordt aangekondigd als een echte Maassluise   kunstenaar. Zij studeerde aan de kunstacademie van Breda, maar woont en werkt al jaren in Maassluis. Ze vertelt hoe haar kunstwerken tot stand komen. In de serie met de bolhoeden leren we dat de hoed staat als metafoor voor het hoofd en de gedachten. We zien een doorgesneden bolhoed met een boek in het midden, bolhoeden met een rits erin, reuzenhoeden waar je onder kan zitten, gekleurde hoeden in een plas etc. Vanuit een bolhoed met kop eronder op een pilaar, ontstaat de rugleuning van een stoel met 9 gezichten. Het tijdelijk kunstwerk, Luchtbellen van liefde, was rond 2008 te zien op onze Vlieten. In deze piepschuim en transparante ballen zaten gedichten geschreven en ingestuurd door het publiek. Eenvoudig en mooi waren de kunstwerken van plastic werkhandschoenenop het strand en een uit elkaar genomen Winkler Prins. In de laatste serie worden foto’s gebruikt als materiaal. Foto’s waren naast elkaar gezet, gespiegeld, gedraaid en gecombineerd. Het leverde mooie nieuwe kunstwerken op. Foto’s van het water op de Vliet bij valavond, waren fascinerend door beweging en licht. We hopen dat Elly de kans krijgt om meer van haar kunst te laten zien in Maassluis en omgeving.

Mimi Niemegeers

Voor toelichting op de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) zie het maandbericht van september 2018 blz 7 en 8.

 

ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN IN 2018-2019

                                               

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met Tonny Beek, tel. 5901106

Clubs + cursussen

Inlichtingen

 

 

(

Wanneer

Bloemschikken

Mevr. J. de Vette

 

5919520

 

Dinnerclub

Mevr. M.T. van Asperen

Mevr. A. van Leeuwen

5916780

5917610

1ste vrijdag van de maand

Excursies

Mevr. A. Beukema

0103112055

enkele malen per jaar

Fietsen 1

Mevr. A. Fortuin

5914445

dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

     

Koffieclub

Mevr. A. Hollaar

5920148

1ste dinsdagmorgen v. d. maand

Kookclub

Mevr. R. Reinders

5938648

2e vrijdag van de maand

Kunstgeschiedenis

Mevr. H. Satijn

5913227

donderdagmorgen

Lezingen

Mevr. A. Beek

5901106

2e dinsdag van de maand

Literatuur

Mevr. D. van Dijk

Mevr. H. Kraus

5915440

5920217

1ste dinsdag van de maand

1x per maand, vrijdagmiddag

Mah Jong

Mevr. A. Kok

5911861

in onderling overleg

Museumbezoek

Mevr. I. Dallinga

0611295723

periodiek op donderdag

Reizen

Mevr. M. Roeland

5916336

zie het Maandbericht

Theaterbezoek

Vacant

 

 

Wandelclub

 

Mevr. A. Fortuin

 

5914445

3e woensdag van de maand