Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Toelichting op de agenda mei 2019

 

TOELICHTING OP DE AGENDA

Van het bestuur

Lieve dames. Het is voorjaar. De zon wil ons dat doen geloven, maar de koude wind uit het oosten niet. Tenminste op het moment dat ik dit schrijf. Hopelijk is het warmer wanneer u dit leest.

Er is een pittige bijeenkomst geweest in Amersfoort over o.a. de toekomst van het Vrouwennetwerk. Voorlopig gaan we nog met volle zeilen vooruit.

Niet met zeilen, maar wel in een bootje zaten we tijdens de excursie in ’s Hertogenbosch. Ook werd in het Brabantsmuseum de expositie van Jan Sluijters bezocht. Het was een gezellige dag.

De lezing van dinsdag 9 april was zeer de moeite waard. Schaapsherder Lex Thoen vertelde op een zeer enthousiaste manier wat hij beleeft als schaapsherder van Midden-Delfland. Communicatie was het sleutelwoord van zijn lezing. Luister naar mens en dier en leef je in. Bij problemen, doe een paar passen achteruit en denk na over een oplossing. Denk niet zwart-wit, maar respecteer elkaar. De wereld zou er een stuk vrediger uitzien als dit wordt nageleefd. 

Donderdag 11 april is alweer de laatste keer van de kunstgeschiedenis. De week daarna bezoeken we op donderdag het Gemeentemuseum van Den-Haag als afsluiting van de kunstgeschiedenis van dit seizoen. Geniet van elke dag.

Uw voorzitter, Anne-MarjanBeukema

De Koffieochtend op 7 mei 2019

Hallo beste NVVH dames. De volgende koffieochtend zal plaatsvinden  op dinsdag 7 mei 2019. 

Dat gebeurt, zoals gebruikelijk, van 10.00 tot 11.30 uur in het ontmoetingscentrum Koningshof. Daar drinken we gezellig een kopje koffie of thee. Tegelijk wisselen we dan alles uit wat voor u belangrijk of leuk kan zijn. Na afloop gaan we, voor de dames die dat willen, lunchen in de brasserie van de DrieMaasHave. 

Tevens is het alweer mijn laatste koffieochtend en zal Rie Menken het voor deze zomer van mij overnemen.

Wilt u over dit alles meer inlichtingen?  Belt u mij gerust, het telefoonnummer is 010-5920148. Tot ziens op dinsdag 7 mei in de Koningshof. Ik hoop op uw aller aanwezigheid en op veel gezelligheid.

Groet van Anjo Hollaar.

Bezoek aan Museum Maassluis op 9 mei 2013 a.s.

Op donderdagmorgen 9 mei om 10 uur zal ons eerstvolgend bezoek aan Museum Maassluis zijn.

Het thema van de huidige expositie in de Tuinzaal is “Grenzeloos en Tijdloos”: Maassluise kunstenaars toen en nu. Van Henk Fortuin is een kleine eigen expositie ingericht.

Eerst krijgen we een inleiding over de expositie van de Maassluise kunstenares Gonny van de Nouwelant. Onder haar begeleiding gaan we daarna de expositie bekijken.

Kosten zijn de toegang voor het museum (= 3 euro, of voor 65+ 2 euro). Toegang is gratis voor houders van de museumkaart, voor de Vrienden van het Museum en voor leden van de Historische Vereniging Maassluis. Voor de uitleg en een kopje thee of koffie zijn de kosten 2 euro per persoon (aan mij te voldoen). Ik hoop jullie in grote getale te begroeten op 9 mei.

Ina Dallinga

Laatste lezing van het seizoen op 21 mei: De mooie blauwe Donau.

In deze muzikale lezing neemt Klaas Bakker ons mee naar de mooie stad Wenen. De stad van de wals en van waaruit wij elk jaar kunnen genieten van het prachtige nieuwjaarsconcert. Vorig jaar is hij bij ons geweest met zijn lezing over Venetië. Daar hebben we allemaal van genoten en dat zal beslist weer zo zijn met deze lezing.

Tonny Beek

Terugblik: Lex Thoen en zijn 400 makke schapen.

Op 9 april was Lex Thoen bij ons te gast om te vertellen over zijn werk als schaapsherder. Na zijn pensionering als leraar kwam hij bij toeval in aanraking met de schaapskudde Vockestaert. Hij is toen deeltijd schaapsherder geworden. Zijn hond, die hem op deze tochten vergezelt en die de kudde begeleidt, lag tijdens de lezing rustig aan zijn voeten te slapen. 

’s Morgens om 7 uur, wanneer de dauw nog op de velden ligt, gaan zij op pad in de Zoutenveense polder. De schapen zijn eigenlijk de natuurlijke glasmaaiers, vertelt Lex Thoen. Wanneer er een lammetje wordt geboren mogen moeder en kind genieten van 2 weken kraam. Bij het lammetje worden de hoefjes ontsmet en krijgt het een oorbel. Soms wordt een lammetje verstoten. Het diertje krijgt dan 6 x per dag een flesje. De eerste drie maanden krijgen ze krachtvoer en eten ze ook distels en gras. Daarna worden ze verkocht.

De schapen lopen wel zo’n 40 km per dag . Een mooie prestatie. Ik doe het ze niet na. Eens per jaar is het lammetjes dag en worden de schapen geschoren.

Het was een leuke lezing en als je ergens in de buurt tussen Schipluiden en Vlaardingen heel veel schapen ziet, zwaai dan maar even naar Lex Thoen.

Tonny Beek.

Excursie Terschelling, dinsdag 23 juli 2019 met Nooteboom-tours

Nooteboom schrijft: Graag willen wij u het puur Terschelling gevoel laten beleven. Het bos, de duinen, de polder, het wad en het strand zijn de oneindige rijkdom van de natuur op het eiland. Maar ook het pittoreske West-Terschelling is een lust om doorheen te wandelen.  We vertrekken in alle vroegte om op tijd op de veerboot naar Terschelling te stappen. Na twee uur varen is de beroemde vuurtoren, de Brandaris, goed in beeld en staat de gids aan wal ons op te wachten voor een mooie rondrit over het eiland. ’s Middags heeft u alle tijd voor uzelf, een heerlijk vakantiegevoel.

Busreis met Nooteboom-tours 

Datum: dinsdag 23 juli 2019

Tijdsduur:circa 06:30 uur tot 22:30 uur. 

Een lange dag, maar het is ook lang licht!

Ik krijg nog bericht wat de opstaptijd zal zijn. Dit geef ik nog aan u door.

Opstapplaats:Koningshoek, tankstation.

Prijs: EUR 57,50. Inclusief busreis, 1x koffie/thee, overtocht retour, rondrit met gids.

Betalen

Het bedrag van EUR 57,50 kan worden overgemaakt op rekeningnummer:

NL40 INGB 0000304365 

ten name van NVVH-Vrouwennetwerk Maassluis-Maasland

onder vermelding van: excursie Terschelling.

Aanmelden

Aanmelden, liefst zo snel mogelijk (omdat ik moet reserveren), op:

Onder vermelding van:

Naam:

Excursie Terschelling

E-mail adres:

Tel.nr., liefst een 06-nummer zodat u vlak voor of tijdens de reis te bereiken bent:

Ik hoop dat we er fijne vakantiedag van zullen maken.

Anne-Marjan Beukema

Verslag excursie donderdag 4 april 2019 naar ’s Hertogenbosch

Met twaalf vrouwen was het: “dat gaat naar Den-Bosch toe”. Een gezellige reis. Hoewel …? Bij het treintraject van Breda naar ’s Hertogenbosch kwamen we in de stiltecoupé terecht. We zaten al toen we het bemerkten. Voor de één was dit een mooie gelegenheid de ogen nog even te sluiten of stil te genieten van de reis. Voor de ander was het een uitdaging.

In ’s Hertogenbosch stond er voor het station een gratis pendelbusje. Er waren nog een paar zitplaatsen vrij en daar werd door de helft van de groep gebruik van gemaakt. Bij het café Zomers&Zomers zouden we elkaar weer ontmoeten. Het werd even een ander restaurant voor het eerste kopje koffie, omdat het café pas om half twaalf openging. Daarna ons tweede kopje koffie in het verschaalde, naar bier ruikende en plakkende café. Maar de koffie was lekker en de mini Bossche Bol was een stuk groter dan mini en smaakte heerlijk. De dertiende Bossche Bol (door afzegging van een deelnemer) werd verloot en gewonnen door Bonnie.

Op tijd stonden we bij de aanlegplaats van de open fluisterboot voor de rondvaart over de Binnendieze. Er waaide een koude wind, dus de dekens voor over de benen waren bijzonder welkom. De gids was erg enthousiast en vertelde mooie anekdotes en geschiedenis over Den Bosch en de Binnendieze. Doorspekt van spreekwoorden en hun herkomst. Op de boot aten we onze lunch.

Na deze mooie tocht liepen we door leuke winkelstraatjes binnen vijf minuten naar het Noordbrabants Museum. Onderweg vond ik het nodig om mijn enkel goed te verzwikken. Het lopen ging redelijk, tot de terugreis. Maar thuis met de enkel hoog en ijs erop ter verkoeling was het leed de volgende dag alweer grotendeels geleden. In het Noordbrabants Museum werd de tentoonstelling van schilder Jan Sluijters bekeken. We gingen na afloop nog even rusten in het bijbehorende restaurant. Het Brabantse worstenbroodje smaakte heerlijk.

Terug naar het centraal station konden er vijf vrouwen mee met het pendelbusje. De anderen liepen via een omweg en bakkerij Jan de Groot terug naar het centraal station. Bij de bakkerij stond de hele dag een rij voor de aankoop van Bossche Bollen. Ik kocht 2 Bossche Bollen en 4 Brabantse worstenbroodjes voor thuis. Heerlijk. 

We kwamen in een overvolle trein terecht. Dus eerst moest de helft van onze groep helaas staan. Maar na Tilburg zaten we gelukkig allemaal. Moe, maar voldaan waren we om half zeven weer thuis. Anne-Marjan

Terugblik Fototentoonstelling Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag.

Met een twintigtal dames van de Kunstgeschiedenis gingen we op 18 april naar de fototentoonstelling van Erwin Olaf. Benno Hildebrand gaf de rondleiding en liet ons met andere ogen naar de foto’s kijken. Als kennismaking met Erwin Olaf besprak hij de foto Het Paradijs in Palmsprings, dat bij nader inzicht toch niet zo paradijselijk was. Daarna nam hij ons mee naar de zaaltjes met de prachtige foto’s van het Koningshuis. Hij wees erop dat het echt wel statiefoto’s zijn, die macht en afstand uitdrukken, zelfs de foto waar het koninklijk gezin al lachend op ons toe rent (macht door Atlas die de wereldbol optilt).

In de serie Hope waren foto’s te zien van mensen die op iets wachtten, ook de filmbeelden met muziek van een Aziatische vrouw, die met minieme bewegingen haar wegsmeltende hoop (op iemands komst) lieten zien.

Er waren ook politieke foto’s die de woede over de aanslagen in Parijs weergaven. Hij benadrukt dat de porno-industrie oprukt in de reclamewereld door foto’s waarbij het naakte model een Gucci zak over het hoofd heeft. Sommige foto’s waren zo mooi als een schilderij zoals een prachtig naakt op een sofa. Benno vond enthousiast heel veel gelijkenissen in de schilderkunst en had duidelijk moeite met afronden van de eerste rondleiding maar er zaten nog 10 dames met smart op hem te wachten voor de tweede rondleiding.

Daarna was het gezellig lunchen in Gember, het restaurant van het nabijgelegen fotomuseum.

Mimi Niemegeers

Voor toelichting op de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) zie het maandbericht van september 2018 blz 7 en 8.

 

ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN IN 2018-2019

                                               

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met Tonny Beek, tel. 5901106

 

Clubs + cursussen              Inlichtingen                                      Wanneer

 

Bloemschikken                  Mevr. J. de Vette           5919520

 

Dinnerclub                       Mevr. M.T. van Asperen5916780       1e vrijdag van de maand

                                       Mevr. A. van Leeuwen    5917610

 

Excursies                          Mevr. A. Beukema         3112055       enkele malen per jaar

 

Fietsen                             Mevr. A. Fortuin            5914445       dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

Koffieclub                        Mevr. A. Hollaar           5920148       1edinsdagmorgen van de

                                                                                              maand

 

Kunstgeschiedenis             Mevr. H. Satijn              5913227       donderdagmorgen

 

Lezingen  t/m 31-05-2019  Mevr. A. Beek               5901106       2edinsdag van de maand

 

Literatuur                         Mevr. D. van Dijk          5915440       1edinsdag van de maand

                                       Mevr. H. Kraus              5920217       1x per maand, vrijdagmiddag

 

Mah Jong                         Mevr. A. Kok                5911861       in onderling overleg

 

Museumbezoek                 Mevr. I. Dallinga           0611295723  periodiek op donderdag

 

Reizen                              Mevr. M. Roeland          5916336       zie het Maandbericht

 

Theaterbezoek                   Vacant

 

Wandelclub                      Mevr. A. Fortuin            5914445       3ewoensdag van de maand

 

 

 

 

 

 

 

Clubs + cursussen

 

 

Inlichtingen

 

 

 

Wanneer

Bloemschikken

 

Mevr. J. de Vette

 

5919520

 

Dinnerclub

Mevr. M.T. van Asperen

Mevr. A. van Leeuwen

5916780

5917610

1ste vrijdag van de maand

Excursies

Mevr. A. Beukema

0103112055

enkele malen per jaar

Fietsen 1

Mevr. A. Fortuin

5914445

dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

     

Koffieclub

Mevr. A. Hollaar

5920148

1ste dinsdagmorgen v. d. maand

Kookclub

Mevr. R. Reinders

5938648

2e vrijdag van de maand

Kunstgeschiedenis

Mevr. H. Satijn

5913227

donderdagmorgen

Lezingen

Mevr. A. Beek

5901106

2e dinsdag van de maand

Literatuur

Mevr. D. van Dijk

Mevr. H. Kraus

5915440

5920217

1ste dinsdag van de maand

1x per maand, vrijdagmiddag

Mah Jong

Mevr. A. Kok

5911861

in onderling overleg

Museumbezoek

Mevr. I. Dallinga

0611295723

periodiek op donderdag

Reizen

Mevr. M. Roeland

5916336

zie het Maandbericht

Theaterbezoek

Vacant

 

 

Wandelclub

 

Mevr. A. Fortuin

 

5914445

3e woensdag van de maand