Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Toelichting op de agenda april 2018

 

TOELICHTING OP DE AGENDA

Van het bestuur

Wat kan er soms in korte tijd veel leuks gebeuren.

We hadden een hele gezellige bijeenkomst met mevr. Wil Gorter van "Het Hoedenmuseum" in Andijk. Bij de aankondiging daarvan is gevraagd om met "gehoed" te komen als je dat leuk vindt en daar hebben veel dames gehoor aan gegeven. We hebben veel gelachen, het was enig.

We zijn gezellig met een kleine bus naar het Watersnood-museum op Schouwen-Duiveland geweest (zeer indrukwekkend) en hebben een bezoekje aan Zierikzee gebracht.

U weet het: ook uw goede ideeën zijn altijd van harte welkom.We wensen u allen alvast gezellige Paasdagen toe.

Ansje Hofstee.

De Koffie ochtend van  3 april 2018

Op dinsdagochtend 3 april bent u weer van harte welkom. Zoals gebruikelijk zijn we dan met onze NVVH koffiedrinkclub van 10.00 uur tot 11.30 uur in het ontmoetingscentrum Koningshof. Daar gebruiken we de thee of koffie en onder dat genot wisselen we van alles uit. U bent daar van harte welkom en het is niet verboden om een vriendin of kennis mee te nemen. Oud-leden van de NVVH zijn natuurlijk ook welkom. Het Jubileumconcert van KNA vindt zaterdagavond 7 april in de Grote Kerk op het Schanseiland plaats. Ze bestaan 100 jaar, het begint om 20:00 uur, is gratis en vanaf 19:30 uur zijn de deuren voor u open. Wilt u inlichtingen?  Belt u mij gerust, het telefoonnummer is 010-5920148. Tot dinsdag 3 april.

Groet van Anjo Hollaar.

 

Een blik achter de sluier lezing op 10 april

Kees Terlouw en zijn vrouw hebben samen een grote passie voor reizen. Door de jaren heen hebben ze op verschillende continenten en door veel landen gezworven.

Tijdens een bezoek in 2002 aan Syrië en Jordanië kwamen ze in Damascus in aanraking met Iraanse pelgrims. Deze Iraniërs waren zeer vriendelijk en gastvrij. Zij vroegen ons meerdere keren; “Wanneer bezoeken jullie ons prachtige land?’ Hun nieuwsgierigheid was niet meer te bedwingen en kort daarop zijn ze afgereisd.

Gewapend met camera’s en rugzakken hebben ze 6 weken met het openbaar vervoer kriskras door Iran gereisd.  Het werd een zeer avontuurlijke en bijzondere ervaring.

De reis was, ondanks vele bedenkingen betreffende veiligheid,  een bijzondere kennis-making met dit land. In 2013 zijn ze weer door Iran gereisd en hebben toen veel positieve veranderingen waargenomen.

Op 10 april komt hij deze prachtige ervaringen met ons delen. We hopen op een grote opkomst. Tonny Beek

Kunstroute Maassluis

Bij navraag bij Ina Dallinga vernam ik dat er nog geen museumbezoek gepland staat. Maar u kunt op 14 en 15 april wel genoeg kunst bekijken tijdens de Kunstroute Maassluis. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Maassluise Kunstenaars. De route is te vinden op www.maassluise.kunstenaars.nl. Ina deelde mij ook mede dat het Gemeentemuseum van naam is veranderd en heet nu “Museum Maassluis”.

Elly Sieders.

Verslag excursie watersnoodmuseum en Zierikzee.

Vrijdag 16 maart was de 1e excursie van 2018.

Om kwart over acht stond het merendeel van de deelnemers al klaar bij het Tinq station bij de Koningshoek.  Gelukkig hadden we nog niet de gure kou van het daarop volgende weekend en het was droog!

Ook ons  “midi-busje” van Snelle Vliet arriveerde rond die tijd. Dus ruim op tijd vertrokken we om bij het politiebureau en de bushalte bij Laan 40/45 de laatste deelnemers op te pikken.

Inmiddels ging het iets regenen. Dat kon de pret niet drukken. Wij zaten droog in ons busje. We reden via de Hellegatsdam en Grevelingendam naar Ouwerkerk. Beide dammen maken onderdeel uit van de Deltawerken die na de watersnoodramp zijn uitgevoerd ter bescherming van ons land tegen de zee. Onderweg vertelde onze buschauffeur Jan iets over hetgeen te zien was, zoals de mosseltonnetjes.

In het watersnoodmuseum kregen we onder het genot van een kopje koffie en een overheerlijke, kleverige, Zeeuwse bolus al een inleidende voordracht en oude Polygoon-films van onze gids ter plaatse voorgeschoteld. Daarna volgde een uitgebreide rondleiding door de vier caissons.

Buiten kwam de regen gestaag naar beneden, daar hadden we in de caissons geen last van, op een enkele doorsijpelende drup na. Zelfs Maassluis kwam aan bod in de boeken en in een filmpje van vertellingen van mensen die de watersnood hadden meegemaakt. Met name de caisson over de mens en emotie was aangrijpend. Ook de laatste caisson over de toekomst stemde tot nadenken.Wat doe je bij een volgende overstroming??                                                                          

In het naastgelegen restaurant waren drie tafels voor ons gedekt. Ieder kon naar eigen keuze uit de beperkte menukaart haar lunch samenstellen.

Om precies kwart voor twee zaten we weer in ons busje voor een zeer kort ritje naar Zierikzee. Daar ging ieder alleen of in een groepje, op eigen gelegenheid Zierikzee verkennen. Een kort bezoek aan het museum van Zierikzee in het prachtige gebouw van het voormalige stadhuis of wat winkelen, waarbij door één van ons een prachtig vilten “aardbeien”-hoedje werd gescoord.

Het weer speelde mee. Voor vertrek terug naar Maassluis werd er zelfs op een bankje in de zon gezeten. Moe maar voldaan werd de terugreis ingezet. Nu langs de westkant over de Brouwersdam en Haringvlietdam.

Ondanks de korte file voor de Benelux tunnel waren we stipt 17:00 terug bij ons startpunt en kunnen we terugkijken op een geslaagde en interessante dag.

Anne-Marjan Beukema

De literatuurclub van Henny Kraus

Henny is geboren en getogen in Den Helder. Haar opleidingen vanaf de Kleuterschool tot het Lyceum en Kweekschool heeft zij daar gevolgd. Na haar opleiding is zij gaan werken in het Lager Onderwijs. Door het beroep van haar man, hij was loods, is zij naar Maassluis verhuisd waar zij nog steeds met veel plezier in de Lijsterlaan woont. Haar toenmalige buurvrouw Hilda Nakken en ook Ansje Hofstee, wiens man ook loods was, hebben haar toen overgehaald  lid te worden van onze vereniging. Omdat men in de gaten kreeg dat zij graag met taal bezig was kon onze toenmalige voorzitter haar verleiden om een leesclub op te starten. Dat is al heel wat jaartjes geleden, zij weet het zelf niet meer precies. Ik ben er al zo’n 10 jaar bij en ga elke maand weer met plezier naar de boekbespreking toe.

Door de jaren heen zijn er maar een paar wisselingen geweest. Meestal zijn we met zijn tienen en om de beurt zijn we gastvrouw. Eerst even theedrinken met vaak eigen gemaakte cake of taart. Behalve bij mij, ik heb geen taartvingers dus die komt van de bakker.

Dan de bespreking,  een kort rondje wat iedereen er van vindt en daarna inhoudelijk. Interessant is ook dat niet iedereen dezelfde mening heeft waardoor er weer een nieuwe  discussie ontstaat. Aan het einde zorgt de gastvrouw voor een gedicht die zij zelf moet citeren.  

We lezen alleen Nederlandse auteurs en de titels worden met zorg gekozen. Sinds een jaar hebben we bij de bibliotheek ‘de Boekenkoffer’, via een lijst uitgezochte titels die elke maand  klaar staan. Henny sjouwt er zich een bult aan maar zij doet het met plezier. Het voordeel hiervan is dat er genoeg boeken met dezelfde titel voorradig zijn  en je deze niet hoeft te kopen. 

Ons laatst besproken boek was van Abdolah Kader, met als titel ‘Papegaai vloog over de IJssel’. Een prachtig boek, in zijn bijzondere stijl geschreven met een inhoud die zich makkelijk in deze tijd plaatst. Deze gaan weer in de kist terug naar de bibliotheek en de nieuwe worden weer uitgepakt. Het wordt deze keer ‘Kwartet’ van Anna Enquist. Ik ben benieuwd.

Dames, als u Henny Kraus, of als u haar niet kent een mevrouw, ziet sjouwen met twee grijze kistjes dan is zij op weg naar onze lezing.

Tonny Beek

 

 

 

 


 


ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN IN 2018

                                               

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met Tonny Beek, tel. 5901106

Clubs + cursussen

Inlichtingen

 

 

(

Wanneer

Bloemschikken

Mevr. J. de Vette

 

5919520

 

Dinnerclub

Mevr. M.T. van Asperen

Mevr. A. van Leeuwen

5916780

5917610

1ste vrijdag van de maand

Excursies

Mevr. A. Beukema

0103112055

enkele malen per jaar

Fietsen 1

Mevr. A. Fortuin

5914445

dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

     

Gym op muziek

Mevr. H. Sandifort

5919452

maandag/woensdagmorgen/ donderdagmiddag

Koffieclub

Mevr. A. Hollaar

5920148

1ste dinsdagmorgen v. d. maand

Kookclub

Mevr. R. Reinders

5938648

2e vrijdag van de maand

Kunstgeschiedenis

Mevr. H. Satijn

5913227

donderdagmorgen

Lezingen

Mevr. A. Beek

5901106

2e dinsdag van de maand

Literatuur

Mevr. D. van Dijk

Mevr. H. Kraus

5915440

5920217

1ste dinsdag van de maand

1x per maand, vrijdagmiddag

Mah Jong

Mevr. A. Kok

5911861

in onderling overleg

Museumbezoek

Mevr. I. Dallinga

0611295723

periodiek op donderdag

Reizen

Mevr. M. Roeland

5916336

zie het Maandbericht

Theaterbezoek

Vacant

 

 

Wandelclub

 

Mevr. A. Fortuin

 

5914445

3e woensdag van de maand