Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Toelichting op de agenda december 2018-januari 2019

 

TOELICHTING OP DE AGENDA

Van het bestuur.

Alweer het laatste Maandbericht van dit jaar, de tijd vliegt. Door al het mooie weer heb je helemaal niet in de gaten dat de herfst al lang begonnen is, gelukkig houden de kalende bomen ons wel bij de les.

De lezing van Ineke Vink was een succes en zeker voor herhaling vatbaar maar dan met andere Maassluise onderwerpen.

Sinterklaas is gelukkig via de Waterweg weer de Maassluise haven binnengevaren, het bracht weer heel wat (groot-)ouders meefietsend langs het water naar het centrum. Zaterdag 1 december is de excursie naar de kerstmarkt in Essen. Dinsdag 18 dec. is onze Kerstmiddag en we hopen velen van u daar te zien. Op woensdag 19 december is er nog de gelegenheid om bij Jolanda Ammerlaan een mooi kerststuk te maken.

Wij wensen u allen een goed uiteinde en een enthousiast nieuw begin van 2019.

Ansje Hofstee.

Herhaalde oproep om de AVG-formulieren toch in te vullen, te ondertekenen en af te geven bij het bestuur

 De Koffieochtenden op 4 december 2018 en 5 februari  2019

Hallo beste NVVH dames.

omdat het decembernummer van ons maandbericht wordt gecombineerd met het januarinummer van het nieuwe jaar 2019 moeten we even goed opletten.

Op dinsdag 4 december is er voor u onze eerstvolgende koffieochtend. U bent daar van harte welkom. Aansluitend gaan we, voor wie dat wil, lunchen in de Brasserie van de  DrieMaasHave, omdat het dan de laatste koffieochtend in 2018 zal zijn. In januari komt de koffieochtend te vervallen. Die zou dan plaatsvinden op 1 januari 2019 maar dat lijkt geen erg geschikte datum.

De eerstvolgende koffieochtend in het nieuwe jaar 2019 vindt plaats op dinsdag 5 februari 2019. Ook dan gaan we in het nieuwe jaar aansluitend lunchen in de Brasserie van de DrieMaashave voor wie dat wil.

Beide koffieochtenden vinden zoals gebruikelijk plaats van 10.00 uur tot 11.30 uur in het ontmoetingscentrum Koningshof. Daar gebruiken wij thee of koffie. Natuurlijk praten we dan met elkaar en wisselen we van alles uit. Wilt u inlichtingen?  Belt u mij gerust, het telefoonnummer is 010-5920148. Tot de dinsdagen 4 december 2018 en/of  5 februari  2019 in Koningshof. Ik hoop op uw aller aanwezigheid en wens u verder  een gezellig en fijn einde van 2018. Daarnaast ook weer een heel goed begin van 2019. De hartelijke groeten van Anjo Hollaar.

Kerstviering: Voor de late beslissers

Ons mooie kerstfeest komt er al snel aan. Op 18 december is er een gezellige lunch, opgeluisterd met muziek en zang. Anjo Hollaar gaat een mooi gedicht voordragen. 

We beginnen met een drankje, daarna de lunch in buffetvorm met vooraf een kroket en voor de vegetariërs een kaassoufflé. 

Velen van u hebben al een kaartje gekocht. Deze kosten € 7,50. Heeft u nog geen kaartje maar wilt u toch graag aanwezig zijn, op woensdag 12 december zit ik van 14.00 tot 15.00 uur in de hal van de Koningshof om de laatste kaartjes te verkopen. Dit wordt dan aan Koningshof doorgegeven. Op de dag zelf kunt u geen kaartje meer kopen.  

Laten we er een mooi en gezellig feest van maken.

Tonny Beek

Wie wordt mijn opvolgster ???????

Begin volgend jaar wil ik ophouden met het organiseren van de lezingen. Ik heb het heel wat jaren gedaan met veel plezier, maar nu mijn gezondheid wat begint te knagen, wil ik het graag overdragen aan een van de andere dames. Ik hoop dat het lukt want het zou zonde zijn als de lezingen weg zouden vallen. 

Ik doe nu al de oproep om alle tijd te hebben voor een goede overdracht. Wie, oh wie gaat het worden?

Tonny Beek

Bloemschikken

Woensdagmiddag 19 december gaan we weer een kerststuk maken onder leiding van Jolanda Ammerlaan. Het begint om half twee op de Kwakelweg nr. 10 in Maasland.

Graag opgeven bij Joke de Vette. 

E-Mailades: 

Excursie donderdag 27 december 2018

Naar het Kempenmuseum de Acht Zaligheden en met de bus via een prachtige route langs de mooiste kerststallen in de Nederlandse en Belgische Kempen

Met een minibus vertrekken we vanaf de Koningshoek/tankstation naar het Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Er hoeft nauwelijks te worden gelopen. Het betreft een mooie route met de bus.

Deze bustocht door de Kempen met gids brengt u langs de mooiste kerststallen in de Nederlandse en Belgische Kempen

Graag opgeven of u mee wilt tot uiterlijk 15 novemberin verband met de definitieve reservering die ik moet maken bij het Kempenmuseum.

Er kunnen maximaal 28 personen mee, dus wees er snel bij!

08:00 uur: Vertrek van de Koningshoek/tankstation.

10.00 uur: Ontvangst in de koffiehoek van het museum met koffie en vlaai. Daarna kunt u een kijkje nemen in het geheel verbouwde museum. Ook is er gelegenheid om de kerststal van het museum te bezoeken. 

11.30 uur: Vertrek van de bus voor het eerste gedeelte van de Kerststallenroute. Er stapt een gids bij ons in de bus.

12.15 uur: Heerlijke “Brabantse Herderslunch” bij Hof Cleyn Mierde.

13.15 uur: Vervolg van de Kerststallenroute. Door de gids worden verhalen verteld over het ontstaan van de kerststallen en de betekenis welke ze hebben voor de mensen. Bij enkele van de mooiste kerststallen is er de gelegenheid om uit te stappen. U kunt dan zelf de sfeer proeven die het buurtschap of het dorp er met de bouw van de stal in hebben proberen te leggen. Tijdens de tocht vertelt de gids prachtige verhalen over de Kempen in kersttijd en draagt hij enkele gedichten voor. 

16.30 uur: Terugkomst bij het museum waar u onder het genot van een glaasje glühwein of warme chocolademelk nog gezellig na kan praten over deze mooie tocht. 

17:00 uur: terugreis naar Maassluis. Ongeveer 18:30 uur: Aankomst Maassluis

Kosten

De kosten zijn EUR 56,- bij 28 personen.

Dit is EUR 30,- p.p. voor de huur van de bus, EUR 24,- p.p. voor het programma van de kerststallenroute en EUR 2,- voor tip chauffeur en gids.

(Bij een kleiner busje voor maximaal 18 personen wordt de prijs voor het huren van de bus EUR 43,- p.p. bij 18 personen. Dus dan totaal EUR 69,-)

Maar het moet dit keer toch lukken om 28 personen te krijgen voor deze prachtige dagvullende route inclusief lunch en koffie & vlaai vooraf en glühwein of warme chocolademelk na afloop 

Verwen u zelf op een mooie 3ekerstdag

Aanmelden op:

Onder vermelding van:

Naam:

E-mail adres:

Tel.nr.:

Betalen:

Pas na 15 november als ik u bericht of de excursie doorgaat. Het bedrag van EUR 56,00 kan worden overgemaakt op rekeningnummer: NL40 INGB 0000304365

Onder vermelding van: excursie Kerststallenroute 2018. 

Ik hoop dat u mee gaat op 27 december. Anne-Marjan Beukema

 

Excursie maandag 14 januari 2019 naar het Rijksmuseum Amsterdam over

                         80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.______________

Spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch vertellen als ‘ooggetuigen’ het verhaal van het ontstaan van Nederland. Te zien van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019.

Wij vertrekken om 09:00 uur van Maassluis station-West en gaan met het openbaar vervoer.

Met de museumjaarkaart is de toegang gratis. Zonder museumjaarkaart zijn de kosten € 17,50.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan ik een gids regelen. Kosten gids/groeps-rondleiding € 75,- per 15 personen.

Verdere informatie ontvangen de deelnemers een week voor vertrek.

Aanmelden op:

Onder vermelding van:

Naam:

E-mail adres:

Tel.nr.:

Wie wil vervangster (invalster) zijn voor het samenstellen van het Maandbericht? 

Het zou erg prettig zijn als iemand van onze leden zich het samenstellen van het Maandbericht en wat daar nog verder bij komt eigen zou willen maken. Ik ben niet van plan om hiermee te stoppen want ik vind het erg leuk om te doen. Maar mocht ik om de een of andere reden niet in de gelegenheid zou zijn om het Maandbericht te verzorgen dan is er wel een probleem. Ik hoop dat er iemand is die het leuk vindt om te leren hoe het werkt. Graag wel iemand die beschikt over een computer met Windows. 

Mocht u geïnteresseerd zijn stuur dan een mailtje naar . Ik kijk ernaar uit.

Elly Sieders

Als nieuw lid verwelkomen we Mevrouw Jenny Kagenaar-Backx. Wij wensen u een fijne tijd bij onze vereniging.

Elly Sieders

Voorjaarsreisje 2019.

Het nieuwe OAD boek is uit en daaruit heb ik twee reisjes die ik wel leuk zou vinden. Maar daarover vraag ik jullie mening.

De eerste optie is een 8 daagse vlieg-/busreis naar Montenegro met verblijf in een vast hotel direct aan de baai. Vertrek eind mei. De kosten komen zo rond de € 1000,--. incl. Schiphol taxi.  Voor een 1-persoonskamer komt er € 160,-- bij.

De tweede optie is een 8-daagse vlieg-/busreis naar Macedonië. Ook met een vast hotel direct aan het strand van het meer. De kosten zijn  gelijk aan de eerste optie.

Andere reisgidsen zijn er nog niet .Laat me weten wat jullie ervan vinden.

m.roeland1@kpnplanet.nl

Verslag excursie naar de Japanse tuin op landgoed Clingendael

Op 25 oktober jl. namen 8 leden van ons NVVH-Vrouwennetwerk, inclusief onze reisorganisator Anne-Marjan Beukema, samen bus 712 naar Schiedam om met de sprinter verder te reizen naar Den Haag. Met HTM-bus 18 kwamen we bij onze eerste stopplaats: het prachtige, oude voormalige hoofdgebouw van de ANWB, alwaar we lekkere koffie met een tosti of gebakje nuttigden. Twee dames konden het niet laten om in de ANWB-winkel een regenjas aan te schaffen. Het stel ging hiermee vrolijk op de foto.

We vervolgden ons traject te voet naar Landgoed Clingendael alwaar we vanzelfsprekend eerst de Japanse tuin wilden bezoeken. We waren hier natuurlijk niet de enigen. Veel toeristen hadden dezelfde gedachte, want in het najaar is de tuin, de enige in haar soort in Nederland,  maar gedurende 15 dagen voor het publiek opengesteld. De sfeer van de bijzondere tuin gaf zelfs een beetje mythische indruk. De bodem bevatte veel bijzondere grassoorten, daarnaast werkten ook de indeling en ligging van de tuin met haar bomen in prachtige herfstkleuren betoverend op ons in. Het was wel jammer dat de tuin veel kleiner was dan we hadden verwacht, maar het Landgoed Clingendael is erg groot, dus daagde het ons uit om hier veel langer te vertoeven. We weken af van onze route en kwamen terecht bij een golfterrein. Aan de rand hiervan is een prachtig chique clubhuis gevestigd en we trokken de stoute schoenen aan en vroegen aan de beheerder of we hier de lunch konden gebruiken. Dit kon en ik kan u verzekeren dat we echt alles konden bestellen wat we wilden. Na gezellig te hebben bijgepraat en onze benen weer waren uitgerust hebben we nog een tijdje op de bus gewacht aan een picknicktafel. Vanwege het naseizoen reed de bus alleen tijdens de spitsuren.

We kijken allen terug op een zeer geslaagde dag en ik weet zeker dat ik zeker volgend jaar mei terugkeer, omdat ik dan heel graag de Japanse bloesem wil aanschouwen.

Mieke Landsbergen-van Leeuwen

Programma Kunstgeschiedenis najaar 2018

Voor dit najaar heeft Benno een mooi programma samengesteld waarbij hij exposities in diverse musea bespreekt. Tevens bezoeken wij een museum waarvan - meestal - Benno de tentoonstelling heeft behandeld. De cursus wordt op onderstaande donderdagen gegeven in Koningshof van 10:15 – 11:45 uur. Het cursusgeld bedraagt (±) € 50,00. Voor informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met

Hannie Satijn, e-mail: of tel. 5913227.

13 september  Gemeentemuseum Den Haag, 14 juli 2018 t/m 18 november 2018

Aan zee; Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Ferdinand Hart Nibbrig.

Aan de kust van Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Vooral de plaatsen Domburg, Veere, Westkapelle, Oostkapelle en Zoutelande waren geliefd. De kunstenaars probeerden hier de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen.

20 september  Hermitage Amsterdam, 6 juni t/m 13 januari 2019

Classic Beauties Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18eeeuw.

Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië. De schoonheid van de kunstschatten die bovenkomen slaat in als een bom. Ze worden dé inspiratiebron voor kunstenaars, die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. Het lokt een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour.

27 september  Gemeentemuseum Den Haag, 21 april 2018 t/m 28 oktober 2018

Art Nouveau Nederland.

Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek zijn. Na een eeuw van stijlen die het verleden citeren, ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in. Art Nouveau sprankelt in ons land van vernieuwingsdrift en idealisme.

11 oktober  Gemeentemuseum Den Haag, 29 september 2018 t/m 27 januari 2019

Alexej von Jawlensky; expressionisme en devotie.

Ver voordat in de Westerse wereld spirituele en esoterische stromingen als new age en mindfulness populair worden, combineert Alexej von Jawlensky (1864-1941) met een open levenshouding het beste uit verschillende religieuze stromingen. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelt zich in München tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten en staat samen met Wassily Kandinsky aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.

25 oktober vervalt  Het Rijksmuseum Amsterdam, 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019

80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon.Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg.

8 november  Mauritshuis, Den Haag, 11 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

Frans Hals en de moderne National Trust, Hollandse meesters uit Britse landhuizen.

In Britse landhuizen bevinden zich van oudsher vele werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. De meeste van deze schilderijen werden in de achttiende of negentiende eeuw verworven, de glorietijd van het Engelse landhuis. Het Mauritshuis selecteerde enkele van de mooiste Hollandse schilderijen uit huizen beheerd door de National Trust. Een primeur voor het Mauritshuis, want niet eerder werd dit getoond buiten het Verenigd Koninkrijk.

15 november  Van Gogh Museum Amsterdam, 5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019

Gauguin en Laval op Martinique.

Uit onvrede over het decadente leven in Parijs vertrokken Paul Gauguin (1848-1903) en Charles Laval (1861-1894) naar Martinique. In de korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzonder mooie kunstwerken. De reis zou allesbepalend zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling.

22 november  Stedelijk Museum Amsterdam, 7 jul 2018 t/m 6 jan 2019

Kunst en tegencultuur 1967-1970.

Wie aan de late jaren zestig denkt, ziet al snel het hippieprotest tegen de Vietnamoorlog voor zich en de grote studentenopstand in Parijs. Het Stedelijk kijkt voorbij deze bekende feiten. Het “Magisch Centrum Amsterdam”, in de woorden van Provo-kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beleeft zijn hoogtij in de jaren 1967-1970. De reputatie van Amsterdam als stad waar alles mogelijk is, is dan definitief gevestigd.

29 november  Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam 8 sep. 2018 t/m 13 jan. 2019

Rubens – Grootmeester van de olieverfschets.

De tentoonstelling 'Pure Rubens' toont het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld.

06 december excursie naar Panorama Mesdag

13 december  Dordrechts Museum, 11 november 2018 t/m 26 mei 2019

Werk, bid en bewonder; nieuwe kijk op kunst & calvinisme.

In deze tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met ‘de’ calvinist. Ontdek dat het clichébeeld van deze sobere, zuinige, strenge en hardwerkende Nederlander toch wat genuanceerder ligt.

Niet zozeer het geloof, maar de mensen erachter komen aan bod. Wie waren de calvinisten in de Gouden Eeuw en in de eeuwen daarna? Dat verhaal wordt verteld door middel van unieke en bijzondere kunstwerken en historische objecten, veelal uit particuliere collecties.

20 december 

Voor toelichting op de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) zie het maandbericht van september 2018 blz 7 en 8.

 

ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN IN 2018-2019

                                               

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met Tonny Beek, tel. 5901106

Clubs + cursussen

Inlichtingen

 

 

(

Wanneer

Bloemschikken

Mevr. J. de Vette

 

5919520

 

Dinnerclub

Mevr. M.T. van Asperen

Mevr. A. van Leeuwen

5916780

5917610

1ste vrijdag van de maand

Excursies

Mevr. A. Beukema

0103112055

enkele malen per jaar

Fietsen 1

Mevr. A. Fortuin

5914445

dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

     

Koffieclub

Mevr. A. Hollaar

5920148

1ste dinsdagmorgen v. d. maand

Kookclub

Mevr. R. Reinders

5938648

2e vrijdag van de maand

Kunstgeschiedenis

Mevr. H. Satijn

5913227

donderdagmorgen

Lezingen

Mevr. A. Beek

5901106

2e dinsdag van de maand

Literatuur

Mevr. D. van Dijk

Mevr. H. Kraus

5915440

5920217

1ste dinsdag van de maand

1x per maand, vrijdagmiddag

Mah Jong

Mevr. A. Kok

5911861

in onderling overleg

Museumbezoek

Mevr. I. Dallinga

0611295723

periodiek op donderdag

Reizen

Mevr. M. Roeland

5916336

zie het Maandbericht

Theaterbezoek

Vacant

 

 

Wandelclub

 

Mevr. A. Fortuin

 

5914445

3e woensdag van de maand