Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Bezoek aan kerk en kerktuin 24-9-2019

Dinsdag 24 september, bezoek aan de Catharinakerk

Onze eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen valt precies samen met de eerste echte herfstdag. Het waait en regent, de temperatuur is flink gedaald. Ik haal de stormparaplu uit de kolenkit, ik grijp de kans om weer eens door de regen te lopen. Op naar de Catharinakerk! En met mij 34 andere vrouwen. De uitleg over de tuin wordt vanwege het slechte weer gecanceld, het programma wordt aangepast en verschoven naar binnen. Jammer, maar wat een prachtige verrassing ligt daar in het verschiet, twee begenadigde sprekers! Zo zie, of beter, zo hoor je ze maar zelden. Ik leg mijn pen dan ook snel weg, met geen mogelijkheid kan ik recht doen aan hun verhalen.

Frans van der Heijde vertelt ons in het Zeeuws over zijn eigen ervaringen met de kerk, het geloof, de dominee en de dorpsgemeenschap. Het is een feest om de anekdotes over zijn jeugd in Biggekerke te horen. Gerrit Ruitenburg, dominee van de Catharinakerk, vertelt wat zijn werk inhoudt. Niet vreemd dat de kerkdiensten op zondag een belangrijke plaats innemen. Maar ook het meeleven met mensen, het in gesprek gaan met jongeren, het bijhouden van de theologische wetenschap, het volgen van maatschappelijke ontwikkelingen en het maken van het kerkbeleid hoort bij zijn taken.

Gerrit is dominee voor de rest van zijn leven maar op 7 juni 2020 geeft hij zijn laatste dienst. Dan gaat hij met emeritaat. En dan vertelt Gerrit over de geschiedenis van Zeeland, Zoutelande en de Catharinakerk. Het verhaal begint 1500 jaar voor Christus met de eerste “Zeeuw” in Cadzand en loopt in vogelvlucht door naar het Benedictijnenklooster in Werendijke eind 13de eeuw. Vanuit Werendijke wordt onze kerk gesticht, gewijd aan St. Catharina. In 2021 staat de kerk 750 jaar in ons dorp. Denkend aan de impact die de kerk heeft gehad op het leven van Frans en Gerrit, dan wordt het belang van de kerk door al die jaren heen en voor zoveel mensen duizelingwekkend. In het boek ‘De eeuwen getrotseerd’ is alles te lezen over de kerkhistorie.Hopelijk komt er een vervolg want volgens Gerrit is de kerktuin ook de moeite waard. Het was een zeer interessante middag, een gouden uitje.

Ode aan Frans en Gerrit! En aan ons bestuur!

Xandra Blankers