Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Sjaal met een verhaal 7-5-2019
  sjaal
       
 

Sjaal met een verhaal.

Dinsdag 7 mei trok een vrolijke stoet fietsers door het mooie Walcherse landschap. In sommige polderweggetjes was ik nog nooit geweest, dat alléén is al een reden om mee te gaan met onze jaarlijkse fietstocht. Onderweg genoten we van het bloeiende fluitenkruid en de meidoorn, op weg naar onze eerste bestemming. Nadat we onze heerlijke lunch hadden genuttigd in restaurant het Getij in Middelburg trok de stoet verder richting Mortiere. Onze volgende bestemming was Sjaal met een verhaal. Daar werden we op een hele speciale manier hartelijk welkom geheten door Inge Hoogesteger. In haar showroom stonden stoelen klaar met op iedere stoel een folder, een kalendertje en een mooie handgemaakte vilten eierwarmer.

We kregen koffie en thee aangeboden en luisterden naar een mooie presentatie. Inge was projectmanager bij Randstad, maar kreeg een ontsteking aan haar lichaam en moest geopereerd worden. Tijdens haar revalidatie besloot ze om enkele weken naar Nepal te gaan. Ze werd verliefd op het land en haar inwoners. Omdat ze niet de bergen in kon, zocht ze een project en kwam ze in aanraking met een kindertehuis. Daar was ze erg van onder de indruk, en wilde het tehuis graag helpen. Ze had inmiddels al 40 sjaals gekocht. Twintig om uit te delen aan vrienden die haar tijdens haar ziekte hadden geholpen en twintig om te verkopen en daarmee het kindertehuis te helpen. De sjaals waren erg gewild en binnen een week verkocht.

Al tijdens haar reis werd ze zich bewust dat ze een ander leven wilde en nam een sabbatical. Ze ging terug naar Nepal. Van vrienden en kennissen die dat hoorden kreeg ze meteen 70 bestellingen door. Ze heeft zich toen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze wilde nog 500 sjaals extra inkopen. In Nepal heeft ze met veel winkeleigenaren gesproken. Ze ontmoette een echtpaar (Nilam en Mina) dat een aandeel bleek te hebben in een weverij. Een deel van de opbrengst van hun reisbureau en winkel met sjaals schonken ze aan een stichting die een medische post aan het bouwen was aan de voet van de Mount Everest. Inge ging samenwerken met Nilam en Mina. Zo droeg ze bij aan twee projecten: de bouw van een nieuwe medische post en het creëren van werk voor vrouwen in Nepal. Nilam sprak zelfs een beetje Nederlands. Hij was drager geweest van Nederlandse toeristen en een paar maanden in Europa geweest. Hij had het over Sierikisie (hij bedoelde Zierikzee).
Na haar sabbatical is ze in gesprek gegaan met haar werkgever, en heeft ontslag genomen. Ze ging in een jaar tijd vier keer naar India. Inmiddels verkoopt ze 20.000 sjaals per jaar, en werkt ze samen met 35 ondernemers. Ze levert aan 300 winkels. De collectie die ze heeft wisselt en speelt in op de nieuwste kleuren en trends.

Tijdens haar sabbatical bezocht ze ook Thailand op zoek naar handgemaakte spullen. Ze liet sleutelhangers van teckels maken. Mensen die zo’n hond hebben verzamelen er spullen van. Dat bleek inderdaad een grandioos succes. Dagelijks werken er in Thailand 35 vrouwen aan de sleutelhangers. Ze begon dus met sjaals maar inmiddels is het veel meer dan dat. Er zijn strandtassen, onderzetters, sleutelhangers, sieraden en diverse viltproducten.
In het begin haalde ze de producten zelf en sloeg die op in haar huis. Dat werd op den duur te gek en huurde ze een garagebox. Daarna kwam er een mooi pandje vrij in de Mortiere maar ook dat werd te klein. Burgemeester Bergman opende uiteindelijk de showroom en het kantoor aan de Klarinetweg in Middelburg waar ze nu is gevestigd.
Van een klein winkeltje is ze gegroeid tot een groothandel van eerlijke, fairtrade en handmade producten in Nederland, België en Duitsland.
Inge Hoogesteger: Een vrouw met passie en een verhaal. Een verhaal over zichzelf en een verhaal over eerlijke handel in mooie producten.
Deze dag was een topper! We fietsten terug met in de fietstas onze mooie aankopen uit de collectie van Sjaal met een verhaal. Voor degenen die er niet bij waren: www.sjaalmetverhaal.nl 

Olga Schoenmaker