Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BORGER-ODOORN
Borger-Odoorn
Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

 

 

 

 

ONZE JAARLIJKSE NIEUWJAARSVISITE

Het eerste wat onze voorzitter Fenny deed was ons allemaal een goed en gezond 2018 wensen.

En een warm onthaal aan de heer  JelkeTigchelaar uit Gorredijk die ons kwam vertellen over het nieuwjaar vieren in Nepal. Om daarna nog eens twee nieuwe leden te begroeten

Maar eerst even genieten bij de koffie/thee met die heerlijke kniepertjes gebakken door Joke en Albert Wanders en daarna de geweldige vertellingen van onze spreker Jelke over de Nieuwjaarsvieringen in andere landen.

Voor de pauze:

Het onderwerp van zijn lezing, maar dan vanavond  speciaal, over het Nepalees nieuwjaar, dat omstreeks half april gevierd wordt en heet

“Bisket Jatra”, dit feest duurt 8 dagen en 9 nachten. Een grote wagen wordt dan door jongens aan touwen in een wedstrijd voortgetrokken. Op een andere dag dan wordt er een boomstam van 25 meter omhoog getrokken. De fakir die daar bij aanwezig is steekt dan een lange pen door de tong van de jongen, die is uitgekozen en loopt daarna ook nog met een stuurrad op zijn schouder door het dorp. Het is een voorrecht om deze taak te vervullen. Op de video kregen wij een indruk van deze uitbundige feesten.

Na de pauze:

werd het Tibetaans Nieuwjaar toegelicht met video, zij vieren dit omstreeks half februari en heet “Losar”. Het is feest en het huis wordt schoongemaakt, en iedereen wast zich op oudejaarsdag.

Voor de deur wordt een kleed gehangen met gelukssymbolen en men eet rijst met rozijnen en drinkt boterthee. Ook worden er koeken gebakken in olie zonder gist, dus zijn ze keihard.

 

Heel bijzonder is het feit dat in 2002 Jelke met een eigen project het onderwijs in Nepal steunt. En voor  € 15,00 per jaar kan een kind een heel jaar naar school.

Om dit project te bekostigen konden wij bijzondere artikelen kopen

die voor € 7,50 per zakje verkocht werden. Deze kleurrijke artikelen

waren gemaakt door de  bevolking.

Gelukskettingen en hangers, vonden volop aftrek om de stichting te steunen en om de kinderen naar school helpen.

Er werd volop gekocht zodat er geen Geluksketting of hanger meer over was en ieder het gevoel had een kind naar school te hebben gestuurd.

Zo kwam er een einde aan deze leerzame avond en werden wij

allemaal bedankt door de spreker Jelke voor de geweldige opbrengst van  zijn project, hij wilde zeker nog eens terugkomen met een ander onderwerp. Er was (bijna) niets meer over van deze gelukskettingen etc.

Nadat Fenny Jelke heeft bedankt voor deze interessante avond konden wij allemaal thuis genieten van onze kleurrijke aankoop.