Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BOLSWARD
Bolsward
Smaakontwikkeling bij ziekte en herstel

Smaakverandering door Bauke Dooper op 19 oktober.

Heerlijk geurende basilicum, tijm, dille, peterselie en een keur aan smaakmakers zoals pesto, mosterd, koenjit en kardemom, Bauke Dooper had het allemaal voor ons uitgestald.

Deze kok van het Antonius Ziekenhuis te Sneek heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in smaaksturing. Veel ouderen en patiënten die een chemokuur moeten ondergaan ervaren een drastische smaakverandering. Hierdoor neemt de eetlust af en ligt ondervoeding op de loer. Door middel van een smaaktest kan een smaakpaspoort opgesteld worden. Hierop staat hoe men door middel van kruiden of smaakmakers het eten zodanig kan aanpassen dat de maaltijd weer beter geproefd kan worden.

Na de theorie, kwam de praktijk: in hele kleine bakjes kregen we verschillende voedingsmiddelen gepresenteerd. Er waren aangepaste nagerechtjes en smakelijke tussendoortjes door toevoeging van kruiden of specerijen.

Omdat we altijd graag iets tastbaars mee naar huis nemen, was er voor ieder een receptenboekje en flyers met informatie over maaltijdservice van Patyna en de Antonius Zorggroep.

 

Op de foto's zien we allerlei dingen die we te proeven kregen of te zien kregen.