Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
VERSLAG EXCURSIE HUIS DOORN + GIMBORN ARBORETUM

Bezoek aan het Nationaal Bomenmuseum Gimborn
Deze week belandde een groep vrouwen en 1 heer uit Pijnacker in Doorn. Het Vrouwennetwerk Pijnacker had een mooie excursie in elkaar gezet. Eerst werd het schitterende Gimborn Arboretum bezocht. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd, door de Duitse inktfabrikant Gimborn. Deze man verzamelde bomen, zoals een ander postzegels. Alleen hebben bomen en struiken iets meer ruimte nodig. Alles zat mee, de lentezon brak door, het was een prachtig gebied, en we hadden een bevlogen bioloog als gids. Er staan ongeveer 3000 boom – en struiksoorten, uniek in Europa. De rododendron-soorten staken elkaar de loef af met hun kleurige bloesems.
Onze gids had een enorme kennis van de bomen, en volgens mij hield hij van ze alsof ze zijn kinderen waren. Hij legde uit hoe bomen ondergronds met elkaar konden communiceren als er narigheid dreigde. Als er gevaarlijke kevertjes aankwamen werd er via hun wortelstelsel een chemisch signaal doorgegeven. De andere bomen konden zich dan verdedigen. Hoe ze hun kronen zo in elkaar lieten groeien zodat beide bomen er profijt van hadden. Hij noemde ze hij en zij, maakte er personages van. ‘Zij houdt van droog, hij houdt van nat’.
Daarna werd Huize Doorn nog bezichtigd. Koningin Wilhelmina had Wilhelm ll uitgenodigd om in Huize Doorn te gaan wonen. Hij bracht 49 treinwagons aan eigen spullen mee. Even woonde hij in Kasteel Amerongen, daarna werd het Huize Doorn.
Het was wennen voor de ex-keizer, temeer omdat zijn kinderen al weer tamelijk vlug terug naar Duitsland gingen.
Het verlies van de Eerste Wereldoorlog, die uitbrak op 1 augustus 1914 en werd beëindigd op 11 november 1918, betekende een grote verandering voor Wilhelm II. Hij vluchtte op aanraden van zijn militaire adviseurs naar het neutrale Nederland. Daar zou hij, eerst in Amerongen en later in Doorn, tot aan zijn dood als balling verblijven. Na een jaar gingen zijn kinderen en hun gezinnen weer wonen en werken in Duitsland. 

In 1921 overleed zijn eerste vrouw Augusta Viktoria. Een jaar na haar dood hertrouwde Wilhelm in 1922 met de weduwe prinses Hermine von Schönaich-Carolath, geboren prinses Reuss oudere linie. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren, maar wel kwamen de kinderen van Augusta regelmatig voor langere tijd in Doorn op bezoek. 

In Doorn hield Wilhelm II zich voornamelijk bezig met werken in zijn tuin en park, wandelingen door het park en het dorp met zijn echtgenote en honden, studie van archeologie en geschiedenis, het schrijven van zijn memoires en overleg met zijn adviseurs.

Wilhelm II overleed in 1941 aan de gevolgen van longembolie. Hij werd op het terrein van Huis Doorn begraven, waar speciaal voor dit doel een klein mausoleum werd gebouwd. Zijn geliefde drie honden werden er ook begraven. 

Ik weet niet of jullie natuurliefhebbers zijn, maar het is er prachtig.
Tiny Aggenbach

1x op de foto klikken.