Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BORGER-ODOORN
Borger-Odoorn
Verslag bijeenkomst 12 september 2018

 

 

 

 

 

 Scheper Ziekenhuis in Emmen

 

      St. Mary’s Hospital in Kenia

 

 

Project van Afrikafonds  

 

Scheper ziekenhuis

en water

voor Sint Mary’s Hospital

in Kenia

 

Enkele jaren geleden hebben wij al kennis kunnen maken met Ger Brakel met een prachtige lezing over de Masai.

 

Vanavond kon onze voorzitter Fenny hem andermaal verwelkomen met een ander onderwerp over het Ziekenhuis in Emmen en het Mary’s Hospitaal in Kenia.

Maar voor het zover was werd eerst onze duizendpoot Jopie Kalksma nog in het zonnetje gezet namens de leden door Fenny vanwege haar Koninklijke onderscheiding op 26 april. Daarna nam Jopie ook nog even het woord om alle leden te bedanken voor deze onderscheiding.

Na dit feestelijk gebeuren kon Ger Brakel aan zijn project beginnen over de ziekenhuizen. Het Emmer ziekenhuis bestond in 1988, 50 jaar en werd er besloten dat Rieks Vink en Harry Gerritsen de initiatiefnemers. Ger Brakel (fiysche Geograaf uit Odoorn) van 2008 tot 2014 de coördinatie op zich namen voor Mumias in West Kenia.

Er werd dan ook een stappenplan opgezet. Het probleem is dat er rondom het zieken huis veel vervuild (regen) water waarin vogelpoep en ander viezigheid een groot probleem voor het ziekenhuis was.

En soms zes of zeven maanden geen water in het ziekenhuis. Terwijl het ziekenhuis 265 bedden en 455 medewerkers telt. Tevens is er een mortuarium aanwezig. En  zijn er faciliteiten zoals een kapper.

Op het terrein is een school voor dove meisjes aanwezig en een qesthouse waar Ger Brakel verblijft. Het slapen onder een klamboe is noodzakelijk i.v.m. de malariamug.

Er wordt inmiddels hard gewerkt aan twee watertanks op poten. Kwelwaterbronnen ombouwen onder de berg door zodat alles loopt naar de verzameltank. Dit is een project voor de adviseurs met veel geduld. Zoals het vinden van werkmensen voor de bouw en had je ze gevonden dan moest je

per dag uitbetalen, de andere dag kwamen ze dan niet meer terug en moest er gezocht worden naar nieuw personeel. Ook kwamen er verkeerde adviseurs in beeld en moest er goed opgelet worden dat er niet illegaal gekapt werd voor het stoken. Ook met de beunhazen moest er geen waterput gebouwd worden.

Wat we zagen en erg praktisch was “de fietstaxi” voor een paar centen op de fiets van A naar B.  Men kon ook naar de kerk op de fiets.

Op zondagmorgen ging waren er twee diensten en per dienst 1500 mensen. Tevens is er elk jaar in oktober is er nieuwe lichting nieuwe doktersproject. Dit project is nu drie jaar bezig.

 

Ook aan deze interessante lezing komt een eind en Fenny bedankte hem voor deze kleurrijke fijne avond, dus bij deze Ger heel hartelijk dank namens de

 

 

NVVH-Vrouwennetwerk

 

   Borger-Odoorn

 

 

        Nel de Haas