Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
VERSLAG EN FOTO'S EXCURSIE ZUTPHEN OP 23 MEI 2018.

Zutphen, zo mooi
Op 23 mei maakten 25 Leden + chauffeur een excursie naar Hanzestad Zutphen. Het regende, maar de dag zou snel zomers worden.
Partners mochten mee, en vol verwachting klopte ons hart. De opbrengst was één moedige man. Daar bleef het bij, jammer hoor. Ik besef wel dat veel dames weduwe zijn, helaas.
Na aankomst eerst koffie met gebak, daarna een mooie stadswandeling in het zonnetje. Onze bevlogen Gilde- dame vertelde vol trots over haar stad.
Zutphen heeft een lange geschiedenis en is al 2000 jaar oud. Door zijn voordelige ligging aan rivieren, werd het snel welvarend. De 14e eeuw was voor de stad zijn Gouden Eeuw. Er werden echter ook heel wat conflicten uitgevochten. Er kwamen Romeinen, Franken, Vikingen, keizers, bisschoppen, Spanjaarden en Fransen. Zware tijden voor de stad; er vielen veel doden, en vaak sloegen inwoners op de vlucht. Ook waren er in 1284 en 1336 grote stadsbranden, die alle houten huizen vernielden en Zutphen versteenden.
De stad ziet er nu weer prachtig uit, en er is veel te zien. Er zijn hofjes, tuinen, rivieren, verdedigingswerken, de stad is één bonk geschiedenis.
Het is de moeite waard om de mooie gevels, de resten van de stadsmuren, met de overgebleven Stadspoort ‘Drogenapstoren’ te zien. Het silhouet met de kerken o.a. de grote Walburgiskerk, omzoomd door de rivieren de IJssel en de Berkel is bijzonder fraai.
Na de lunch gingen we in de fluisterboot lange tijd varen, en dat was heerlijk. Veel groen en bloeiende bomen om ons heen en heel veel water. Het was fijn dat mensen die moeite hadden met lopen, heel attent naar de boot werden gebracht met een soort auto riksja.
Deze excursie was prachtig, en de dames die zich hier zo voor ingespannen hebben, verdienen een dikke pluim.
Tiny Aggenbach