Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING APELDOORN
Apeldoorn
Verslagen

Stadswandeling door de Parken
We hadden op dinsdag 12 november een leuke wandeling door de parkenbuurt. De gids vertelde veel wetenswaardigheden en raakte eigenlijk niet uitgepraat. Het was wat kil om regelmatig stil te moeten staan maar het interessante verhaal maakte veel goed.

Lezing Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas.
Dinsdag 15 oktober hebben we kunnen luisteren naar de lezing ‘Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas’. Deze lezing werd verzorgd door Mevr. E. van Heuven – van Nes, kunsthistorica en oud conservator van Paleis Het Loo Nationaal Museum en tevens bestuurslid van Stichting Je Maintiendrai Nassau waarvoor zij het boek ‘Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas’ heeft samengesteld met afbeeldingen en beschrijvingen van 130 glas in lood ramen uit de periode 1503 – 2005. In het verleden was het vaak de familie Nassau/Oranje Nassau die opdracht gaf voor het maken van een gebrandschilderd raam, maar dat gebeurde ook wel door families die belangrijk waren en/of gezien wilden worden. Als eerste maakt de ontwerper een tekening (vidimus) die door de opdrachtgever middels een handtekening wordt ‘goedgekeurd’ en dat is het startsein om met het raam te beginnen. Daarvoor worden eerst tekeningen op ware grootte gemaakt. Een voorbeeld van zo’n tekening is nog te zien in de St. Jan in Gouda. Enkele  bekende ontwerpers in de loop der tijden zijn Pierre Cuijpers, Adolphe le Comte, Otto Mengelberg, Willem van Konijnenberg en de familie Nicolas. Veel afbeeldingen op de glas in loodramen hebben betrekking op belangrijke gebeurtenissen zoals geboortes, huwelijken en inhuldigingen, maar ook wapens en Bijbelse figuren komen veelvuldig voor. Mevrouw van Heuven heeft tijdens het traceren van al deze ramen veel informatie en soms zelfs rekeningen gevonden. Bijvoorbeeld de twee ramen die koningin Emma in 1904 ter gelegenheid van haar huwelijk in 1879 heeft laten maken, kosten fl 2056,-. Een heel bedrag voor die tijd. En in de Ridderzaal in Den Haag is een groot rond glas in loodraam te zien met daarin twee gekroonde leeuwen die naar de koningin kijken. In 1907 besloot Koningin Wilhelmina dat deze kronen wat te veel van het goede waren en dat niet de vorst maar het volk belangrijk is. En  zo is in de Gereformeerde Koepelkerk in Leeuwarden op het wapenraam, ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina te zien dat er twee leeuwen zonder kroon staan en die elkaar aankijken. 

Zeer indrukwekkend is het 20m hoge glas in loodraam ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In die kerk is ook een heel modern raam ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix te zien. En voor diezelfde gelegenheid hangt er ook een modern raam in de Grote Kerk in Apeldoorn.

Het was een boeiende lezing waarbij Mevr. van Heuven in ieder geval bereikt heeft dat een groot aantal van de aanwezigen in de toekomst met meer aandacht naar een gebrandschilderd raam zal kijken.

Lezing over Anton Heyboer
Dinsdag 10 september hebben we naar de boeiende lezing over Anton Heyboer geluisterd. Wil en Trees van Kleef, tweelingzussen, hadden ook verschillende schilderijen meegenomen. De dames hebben door de jaren heen heel veel van zijn kunstwerken verzameld en door hun persoonlijk contact met Anton Heyboer en zijn vrouwen hebben ze hem goed leren kennen. Heyboer werd in 1957 bij een galerieverkoop van de kunstwerken van Karel Appel als kunstenaar ontdekt. Hij had daar wat schilderijen tentoongesteld en direct werd ¾ deel van zijn tentoongestelde werken verkocht. En er volgde een opdracht voor nog eens 70 werken voor een museum in New York. Hij heeft zich laten inspireren door Appel ofwel de Cobragroep. Maar ook Vincent van Gogh was zijn inspiratiebron.

Geboren in Indonesië kwam hij na 6 maanden naar Nederland. Daarna heeft hij van zijn 9e jaar tot14e jaar in Curaçao gewoond. Hij vond dat zijn gelukkigste jaren want hij kon zich daar één voelen met de natuur en de vrijheid. Tijdens de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt en naar Berlijn vervoerd. Daar kreeg hij difterie en werd voor dood achtergelaten. Een Poolse verpleegster heeft hem toen in natte kranten gewikkeld en de koorts zakte af. Hij kreeg vanwege zijn ziekte een verlofpasje en vluchtte naar Nederland. Hij was onrustig zowel op woongebied als relaties. Trouwde drie keer (en weer gescheiden) voordat hij met zijn, in totaal, vijf bruiden ging samenwonen. Religie en dan vooral Maria kreeg een grote plaats in zijn werk toebedeeld. Hij was ook van mening dat ‘religie noodzakelijk was voor een hoogwaardig bestaan’. Heyboer was een workaholic want hij werkte zeven dagen per week maar de fases van zijn psychoses waren wel zijn meest creatieve periodes. Als Wil en Trees van Kleef bij Heyboer waren dan ging er een soort rust van hem uit en zij hebben hem ervaren als een intelligente en interessante man.A.S.

      

Een kleine collectie van de schilderijen die de dames van Kleef hadden  meegebracht. Het portret van Anton Heyboer is een foto.  Prachtig weergegeven in donker en licht tinten. Zoals ook het leven van Anton Heyboer soms donker was en soms weer licht. A.L.

 Wandelgroep
Dinsdag 17 september verzamelde de wandelgroep bij zich de kiosk De Ugchelse Kei. Eerst koffiedrinken, naar het toilet en dan op stap. De route van 5,5 km. werd uitgekozen. We hadden mooi droog weer. En de vochtige dagen voorafgaand aan onze geplande wandeling hadden er voor gezorgd dat we mooie paddenstoelen tegenkwamen. Zo in de beginnende herfst, wanneer de bladeren nog niet volop zijn verkleurd maar het begin van de verkleuring in zicht is, dan toont het bos zich weer in heel andere aspecten dan midden in de zomer. De herfst en paddenstoelen horen natuurlijk bij elkaar. Maar ook de talrijke spinnenwebben met de glinsterende ochtenddauw horen bij de herfst. Als jaargetijde spreekt de herfst lang niet iedereen aan. Je weet dan ook dat na de herfst onherroepelijk de de winter komt.

Reis naar Tibet en China
Afgelopen mei was ik, Aline,  in Tibet. Eerst hardlopen in China (zie foto voorpagina), in de buurt van Beijing en daarna met de Hemeltrein naar Lhasa. Het was een indrukwekende reis. De verschillende controles deden me denken aan de DDR, in de periode voordat de muur viel. In de DDR was de bezettingsmacht Rusland, in Tibet is dat China. Voordat we de trein in gingen waren we al verschillende keren gecontroleerd, in de trein volgde nog een paar controles. Op de plaats van bestemming meteen melden bij de politie. Bij de grens van de DDR verdween ons paspoort in een soort van koker. Na een tijdje wachten mochten we een stukje verder rijden om uiteindelijk toch weer het paspoort terug te krijgen. Gelukkig is die grensovergang bewaard gebleven en als museum ingericht, maar het geeft nog steeds een unheimisch gevoel. En zoals ons dat in de DDR overkwam zo gebeurde het op onze reis in Tibet ook een keer; bij het politiebureau aangekomen kregen we te horen: “kom morgen maar terug”. Het politiebureau bleef gesloten. In de DDR mochten we tot op zekere hoogte wel vrij reizen. Dat was in Tibet niet toegestaan. Uitsluitend met een gids, waarbij vooraf toestemming (inclusief stempels) was verleend, mochten we Lhasa verlaten. Wat een zegen dat wij in vrijheid kunnen leven en reizen. A.L.
De Leeskring las:" Koningin van de nacht” van Yvonne Keuls
Een roman over een half-joodse, zeer muzikale familie in Den Haag vlak voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Hoofdpersoon is het zoontje Daan, een jongetje met veel fantasie, dat veel op straat is omdat zijn oudere zusje viool moet studeren. Met een groepje jongens beleeft hij gevaarlijke avonturen in het Sperrgebiet. Hierdoor leert het gezin een Duitse officier kennen, die net als Daans vader musicus is. 
Het boek is goed geschreven en geeft een beeld van het dagelijks leven tijdens de eerste oorlogsjaren.
De Leeskring vond het een prachtig boek. F.W.
	
De Leeskring las: "De acht bergen” van Paolo Cognetti
Een roman over bergen, een moeizame vader-zoon verhouding, vriendschap en eenzaamheid.
Het boek bestaat uit een inleiding en drie delen die elk een periode uit het leven van de hoofdpersoon beschrijven. Het eerste deel gaat over de bergen waar hij met zijn ouders de zomervakanties door brengt en waar hij voor het eerst een vriend krijgt. In het tweede deel is hij volwassen en probeert zijn geld te verdienen als documentairemaker.Hij heeft weinig contact met zijn ouders en komt niet meer in de bergen.Dan sterft zijn vader en laat hem een stuk grond met berghut hoog in de bergen na. Hierdoor ontmoet hij de jeugdvriend weer en wordt de vriendschap hernieuwd. Samen bouwen zij een nieuwe berghut, praten over zijn vader en bespreken hun toekomstplannen. Het laatste deel gaat over de jaren erna. Hij is naar Nepal gegaan om documentaires te maken en komt ’s zomers naar zijn berghut. Zijn vriend begint een melkbedrijf in de bergen, maar dit blijkt in de moderne tijd onmogelijk te zijn. Hij neemt zijn toevlucht in de berghut en raakt vermist in de winter.

Het boek is prachtig geschreven en de Leeskring heeft het met plezier gelezen. F.W.