Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING LOCHEM E.O.
Lochem e.o.
Vooruitblik lezingen

15 oktober 2019

Kleine vragen vragen soms grote antwoorden

Mevrouw Bauk Zondag is predikant en werkt als geestelijk verzorger en dominee in de TBS oftewel terbeschikkingstelling. Voordat zij in de Pompekliniek in Nijmegen aan de slag ging, werkte ze in een jeugdinrichting, een achterstandswijk en een huis van bewaring.

Zij zal, om te beginnen, wat feitelijke informatie geven over de TBS: wat is het, hoe werkt het, wie kunnen TBS krijgen. Ook vertelt ze het een en ander over haar eigen ervaringen en over het vrijwilligerswerk in de kliniek.

Er is veel ruimte voor vragen; het kan ook zijn dat zij zelf vragen stelt. Ze kan ingaan op alle aspecten van de TBS. Belangrijk vindt zij dat het ook gaat over de verbinding tussen de TBS en de samenleving en de kerken. Ze neemt kaarsen mee, gemaakt door TBS’ers, die kunnen worden gekocht.

 

29 oktober 2019

Leuk, leerzaam en . . . lekker

Over vergeten groenten en eetbare wilde planten vertelt mevrouw Ella Halma niet alleen, ze laat iedereen ook proeven. Volgens haar is het zeer de moeite waard om groenten, waarvan we de smaak vergeten zijn, opnieuw te ontdekken. Ze vertelt over herkomst, voedingswaarde en in veel gevallen over hun ondersteunende werking bij lichamelijke klachten. En, niet onbelangrijk: hoe verwerk je ze tot een smakelijk gerecht.

De voorlopers van onze groenten zijn wilde planten. Gewone, alledaagse, in het wild groeiende planten, de onkruiden in onze tuinen. Die kunnen gegeten worden en hebben vaak waardevolle voedingswaarde. Ella Halma woont in Lunteren en is natuurgeneeskundig therapeut  en natuurvoedingsconsulent. Ze organiseert daar ook regelmatig een zogenaamde ’wildpluk’, waarbij deelnemers zelf allerlei eetbare planten kunnen plukken.

 

 

12 november 2019

Zeven godinnen in elke vrouw

In het oude Griekenland stond de berg Olympus, die bevolkt werd door vele goden en godinnen. Zij onderscheidden zich slechts op één punt van de mensen: ze waren onsterfelijk. Voor de rest was niets menselijks hun vreemd. Ze bedreven de liefde en maakten ruzie, ze zorgden voor elkaar of lieten elkaar in de steek, ze streden om macht of om andere dingen. Ze waren volgens de psychiater Carl Jung, de ‘archetypen’ - de oervormen – van de mens.

Mariet van Zanten-van Hattum schrijft af en toe in ons bulletin ‘Denken & Doen’ en zal, als modern psycholoog, aan de hand van zeven Griekse godinnen de verschillende facetten van de vrouw belichten, zoals de moeder, de echtgenote, de carrièrevrouw…. Zeven godinnen in elk van ons. Zeven, het getal van de volmaaktheid. Door meer over deze zeven godinnen te weten te komen, komen we ook meer over onszelf te weten.

 

26 november 2019

De boeiende geschiedenis van de mode

Mevrouw Birthe Weijkamp, afkomstig uit Amsterdam, geeft eerst een introductie over hoe trends ontstaan en dan loopt ze vluchtig door de modegeschiedenis tot pakweg 1920, het moment waarop vrouwen hun corsetten afzweerden en korte jurkjes gingen dragen (roaring twenties). Na de pauze gaat ze dieper in op de mode-ontwikkelingen tot heden, waarbij in de laatste decennia met name sprake is van kortstondige hypes. Van de mode uit de periode 1915 tot 1960 neemt zij originele voorbeelden mee die bekeken kunnen worden, terwijl de hoedjes in de pauze ook kunnen worden gepast.

Birthe is een enthousiaste mode- en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Ze geeft lezingen, rondleidingen en styling advies, waarbij ze haar kostuumhistorische en praktische kennis inzet. Na haar bachelor Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit heeft zij zich gespecialiseerd in mode tijdens de master Museumconservator. Hiervoor werkte zij een jaar als conservator-in-opleiding bij de kostuumafdeling van het Rijksmuseum. Na haar afstuderen zette ze onder meer voor enkele kleine musea tentoonstellingen op rondom de mode. Sinds een jaar of tien draagt ze bijna dagelijks kleding uit de jaren ’30 tot ’50.

 

10 december 2019

VENETIË - het ritme van de zee

Laat u meeslepen! Muziek van Venetiaanse componisten als Vivaldi, andere Italianen (zoals Puccini) en buitenlandse bezoekers (waaronder Liszt en Mendelssohn). Filmbeelden over het leven in de prachtige lagunestad: Canal Grande, gondels, bruggen, kerken, paleizen, carnaval, glasblazen, de natuur in en rond de lagune. En de mensen: Venetianen en de vele toeristen uit alle delen van de wereld.

 

Sinds 2006 treedt pianist Klaas Bakker uit Amsterdam namens zijn Stichting Touche op met door hemzelf gemaakte, thematische programma’s, die bestaan uit live gespeelde, klassieke pianomuziek, gecombineerd met eigen filmbeelden, die op informele wijze worden afgewisseld met achtergrondverhalen en anekdotes. Een unieke combinatie dus van muziek, film en informatie. Een droomreis die alle zintuigen streelt.