Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Toelichting op de agenda november 2019

 

Van het bestuur

Samenwerken

Het staat in de tweede doelstelling van de vereniging: “Behartigt de belangen van vrouwen in samenwerking met andere vrouwenorganisaties”. Voor samenwerking blijft uw inzet zo belangrijk. Het is ook leuk en waardevol om dingen samen te doen. Samen maken we onze vereniging. 

Zonder samenwerking van de verschillende afdelingen kan het Landelijk Bestuur niet werken. Zonder samenwerking komt er geen Maandbericht in uw brievenbus. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Ook is er samenwerking om in november een prachtig jubileum te maken. Met uw komst draagt u hieraan bij. Tijdens deze dag zal er een ideeën-bus staan. Graag willen wij van u weten:

-       wat wenst u onze vereniging toe

-       wat kunt en wilt u zelf bijdragen

-       heeft u ideeën voor een landelijk thema voor onze vereniging. 

U kunt hierover alvast nadenken.

 Een andere samenwerking:

Samenwerking excursies met “Vrienden van het Museum”.

Afgelopen donderdag ben ik mee geweest met de excursie naar Alkmaar. Deze was georganiseerd door “Vrienden van het Museum”. Leden van de Historische vereniging Maassluis en nu dus ook leden van het Vrouwennetwerk konden mee met deze excursie. 

Naast mij waren er nog 3 vrouwen van ons Vrouwennetwerk mee. Zij hadden zich al eerder aangemeld via “Vrienden van het Museum”.

We bezochten het Stedelijk museum Alkmaar. Er stonden 3 gidsen voor ons klaar om ons langs de expositie “De Toorop Dynastie” te leiden. ’s Middags was er een stadswandeling en een bezoek aan de Laurenskerk met orgelmuziek. Een zeer geslaagde dag. En de samenwerking is zeker voor herhaling vatbaar.

Namens het bestuur,

Anne-Marjan Beukema, voorzitter

De koffieochtend van 5 november 2019

Hallo beste NVVH dames,

De volgende koffieochtend zal plaatsvinden  op dinsdag 5 november 2019. Dat gebeurt zoals gebruikelijk van 10.00 uur tot 11.30 uur in het ontmoetingscentrum Koningshof.

Daar drinken we gezellig een kopje koffie of thee. Tegelijk wisselen we dan van alles uit wat voor u belangrijk of leuk kan zijn. Breng gerust een vriendin mee. Zij kan ook meedoen aan de uitwisseling van wetenswaardigheden en koffie of thee drinken. Na afloop gaan we, voor de dames die dat willen, lunchen in de brasserie van de DrieMaasHave.

Wilt u over dit alles meer inlichtingen?  Belt u mij gerust, het telefoonnummer is 010-5920148. Tot ziens op dinsdag 5 november in de Koningshof. Ik hoop op uw aller aanwezigheid en op veel gezelligheid. Groet van Anjo Hollaar.

VAN DE PENNINGMEESTER

U wordt vriendelijk verzocht uw contributie te voldoen vóór januari 2020.

De contributie voor  2020 bedraagt € 40,00.

Gaarne storten op rekeningnummer met IBAN

NL40INGB0000304365

TEN NAME VAN NVVH-VROUWENNETWERK MAASSLUIS

         Alvast bedankt voor uw medewerking bij een snelle betaling

U krijgt dus géén rekening

Programma Lustrumviering

Lieve dames,

Wat gaat de tijd toch snel. Zo denk je nog zeeën van tijd te hebben voor het lustrum en dan is het opeens alweer vlak voor het lustrum. Gelukkig heeft de lustrumcommissie niet stil gezeten en denken we een aantrekkelijk programma voor u te hebben. 

Hieronder treft u het programma aan.Tot 26 november. 

Namens de lustrumcommissie, Anne-Marjan Beukema

Programma dinsdag 26 november 2019, 

Lustrumviering 60 jaar Koninklijk NVVH Vrouwennetwerk 

Maassluis-Maasland

12.00 – 12.05 uur:      Opening, Anne-Marjan Beukema,

voorzitter Koninklijk NVVH Vrouwennetwerk Maassluis-Maasland. 

12.05 – 12.15 uur:      Woord door Dieny Scheffer,

voorzitter Algemeen Bestuur van Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk.

12.15 – 12.30 uur:      Anne-Marjan Beukema: huldiging jubilaris 60 jaar lid, mevrouw Els Verhulst. 

                                  Het lied ”Maassluis”, ter nagedachtenis aan mevrouw van Es, schrijfster van dit lied en tot haar overlijden, vorig jaar, lid van het Vrouwennetwerk.

12.30 – 14.00 uur:      Lunchbuffet met muziek op de achtergrond. 

14.00 – 15.45 uur:      Cabaretgroep Pandora. 

15.45 – 16.15 uur:      Pauze in het Atrium met koffie, thee, fris, wijn en zoet/hartig         koekje.

16.15 – 16.45 uur:      Diavoorstelling. 

16.45 – 17.00 uur:      Muziek met lied ter ere van het jubileum.

17.00 –                      Napraten in het Atrium (daarbij consumpties voor eigen rekening).

♦♦♦

     Als nieuw lid verwelkomen 

                            we mevrouw Dorit Quist.                        

                        Wij wensen u een fijne tijd bij onze vereniging.

Van Els Verhulst ontvingen we deze mooie herinneringen. Veel dank hiervoor Els.

Onze vereniging bestaat in november 60 jaar. Het lijkt me leuk om in vogelvlucht   over de jaren van toen naar nu te schrijven._____________________________

Maassluis, mijn moeder was op bezoek en ik vertelde dat men een vereniging voor huisvrouwen ging oprichten. Mijn moeder was direct enthousiast en zei “ga een keer kijken”. Dus ging ik zoeken naar de Moriaan aan de Haven. Achter het café was een zaaltje gevuld met vrouwen, huisvrouwen dus. De vergadering hield in om handige snufjes uit te wisselen. Heel leuk. De secretaresse had ook een leuke tip: mensen, als je melk knoeit op het fornuis, dat geeft niets. Je smeert het maar over het hele oppervlak en het is schoon. Natuurlijk hoorden het kopje koffie en thee er ook bij.

De zalen, waar de bijeenkomsten werden gehouden, waren vaak in de Maranathakerk.  Er werden lezingen gegeven, cursussen en eentje was “spreken in het openbaar”, waar een enorme belangstelling voor bestond. Ik stond toch wel een beetje te trillen op mijn benen!! en ik dacht “we moeten allemaal doorgaan…..”Het eenjarig bestaan werd in de kantine van de touwfabriek gevierd met een groot rad met lootjes. Ik was toen in verwachting en was een van de eersten die kraambezoek kreeg van het bestuur, dat sokjes en felicitaties meebracht. 

Er waren excursies, o.a. naar de glasfabriek in Leerdam. Ik kon een dagje uit en mijn man bracht mij naar de bus. Iedereen keek vertederd naar mijn peuters, die keurig door mijn man werden opgevangen en ons vrolijk uitzwaaiden.

Grappig dat je in een kleine plaats elkaar overal ontmoette. Eigenlijk was er voor ieder wel wat te doen. We hadden op het Hooft gym en handballen. En er was een tijd dat we leren hesjes en jasjes maakten. O ja, we gingen behalve op excursies ook op reis. O.a. naar Berlijn of de wintersport. Nu bestaan we 60 jaar. Heel hartelijk gefeliciteerd en we gaan vrolijk verder met Kunstgeschiedenis, leesclubs en nog veel meer.

Els Verhulst-Zeldenrust.

Onderstaande brief ontving ons bestuur van de Gemeente Maassluis. Jammer dat er nog geen aandacht is voor meer informatie naar de bevolking van Maassluis. Het bestuur gaat de Gemeente er nogmaals op attenderen dat, ons inziens, deze informatie noodzakelijk is.

Leny Wesenhagen

 

Maandbericht en adverteerders

Misschien heeft u het opgemerkt en bent u bij velen klant, maar jammer genoeg zijn er voor het nieuwe seizoen 2 adverteerders afgehaakt, Van Eijmeren en Parfumerie 2017. Jammer natuurlijk, maar zij hebben ons jarenlang gesteund. Dus zijn er nu een aantal lege plekken in ons maandbericht, maar dat niet alleen, het levert ook geen financiële bijdrage op voor de kosten van onze maandberichten.  Wij doen een dringend beroep om met ons op zoek te gaan naar nieuwe adverteerders. De kosten zijn te overzien, de kleinste advertentie is slechts € 30. = en loopt op naar € 45. =, € 50. = tot € 220.=.  En daarvoor staan ze dan 8 maal vermeld in ons fraaie maandbericht.  Dus waar doet u al jarenlang boodschappen of welke winkel heeft u ontdekt waar u zo prettig wordt geholpen of waar ze van die heerlijke dingen verkopen? Wij rekenen op u.

Leny Wesenhagen

 

KERSTMARKT

Wie gaat er mee op vrijdag 13 december mee naar de Kerstmarkt in Antwerpen.

 

 

Info 

Datum 13 december 2019

Tijdsduur: vanaf ca. 10:30 uur tot 21:30 uur

Prijs: EUR 22,50

Opgeven bij:  o.v.v. naam en 06-nummer

♦♦♦

 

 

 

Lezing NVVH – Vrouwennetwerk

Dinsdag 8 oktober waren Loyd en ik in theater Koningshof te Maassluis voor een lezing voor 36 leden van de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen, Koninklijk NVVH – Vrouwennetwerk afdeling Maassluis – Maasland.

Rond 13.00 uur werden Loyd en ik bij metrostation Maassluis West opgehaald door de coördinator lezingencommissie. Na aankomst in theater Koningshof was er nog even tijd om te acclimatiseren en de lezing voor te bereiden.

Om 13.30 uur mocht ik beginnen. Aan de hand van een uitgebreide PowerPoint presentatie heb ik verteld over de geschiedenis van KNGF Geleidehonden, de Fok Gastgezinnen en de Puppy Pleeggezinnen en het fantastische werk dat zij doen. Daarna wat verteld over de opleiding van de diverse geleidehonden en mijn ervaringen met Loyd.

In de pauze konden we genieten van een heerlijk bakkie koffie en gezellig gepraat met diverse leden van de vereniging. De collecte box ging ondertussen rond en kwam zeer goed gevuld weer terug.

Rond 14.30 uur werd de lezing vervolgd met uitleg over de missie van KNGF Geleidehonden en het werk van de diverse honden. Ter afsluiting heb ik de bedrijfsfilm laten zien waarin e.e.a. nog eens aan bod kwam. Hoe vaak ik dit filmpje ook zie, ik blijf er kippenvel van krijgen.

De middag werd tegen half 4 afgesloten. Ik ontving een heel leuke attentie; Een doos heerlijke bonbons met een prachtig miniboeketje erop. Dit boeketje heeft een mooi plekje gevonden in een passend vaasje op tafel. U kunt vast wel raden waar de bonbons hun plek hebben gevonden.

Leden van Koninklijk NVVH – Vrouwennetwerk afdeling Maassluis – Maasland, hartelijk dank voor uw aandacht, uw vragen en uw gulle gift! Het was een heel prettige middag.

Esther Landaal.   

Omdat de lezing over het effect van stress op de gezondheid door mevr. Laurens Evens, chiropractorgratis is verzorgd, heeft ons Netwerk aan de stichting ALS, een gift gedaan van € 30.=.  ALS staat voor de ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen.

Leny Wesenhagen. 

                  

 


 


Terugblik lezing KNGF Geleidehonden

In 1935 werd het Fonds voor Geleidehonden geopend door Koningin Juliana. In 1953 gaf koningin Juliana er de titel Koninklijk aan.

Sinds 1985 fokt de vereniging haar eigen puppy’s in gastgezinnen. Zo blijven gezonde genen en karaktereigenschappen bewaard. Meestal zijn het golden retrievers, labradors, herders of een mix daarvan. Een moederhond heeft 8 tot 10 puppy’s, die voor zeven en een halve week in huiselijke sfeer verblijven. Aan een pleeggezin worden eisen gesteld: het moet beschikken over een auto, voldoende uitlaatplek, tijd, gebruik maken van openbaar vervoer etc. en … bereid zijn de hond weer te willen afstaan.

Na drie maanden krijgt de hond een dekje als herkenning, hij leert ook basiskommando’s in het pleeggezin en hoe zich te gedragen in de supermarkt, de apotheek en een restaurant. Hij leert omgaan met andere huisdieren en kinderen. Een consulent keurt de voortgang van zaken. Na 12 tot 16 maanden is er een examen en medische keuring van de hond. Als hij geslaagd is gaat hij naar de grote school in Amstelveen, daar zit hij voor het eerst in een kennel. Hij leert zebrapaden herkennen, de lift vinden, obstakels ontwijken (1m breed en 2m hoog) etc.  De training van een blindengeleidehond duurt 8 maanden, voor een assistentiehond 5 maanden en voor een buddyhond 3 maanden. De kosten van een blindengeleidehond bedragen voor de KNGF € 35.000,--. Hiervoor krijgen zij € 18.000,-- terugbetaald. Dit dekt niet de werkelijke kosten, die moeten met donaties aangevuld worden. Er is ongeveer 10 maanden wachttijd voor een hond. Er zijn ook assistentiehonden, die helpen met aankleden, omdraaien in bed, dingen oprapen, lades openen etc. Er zijn workshops om honden op te leiden om met kinderen met autisme om te gaan. Er zijn buddyhonden voor volwassenen of kinderen met posttraumatische stress. Zij worden wakker gemaakt en getroost bij nachtmerries. Er zijn medische detectiehonden, zij detecteren darmkanker in ontlasting, borstkanker in bloed, hypo’s bij diabetes 1 patiënten. 

Loyd, de hulphond, heeft zich tijdens de hele lezing voorbeeldig gedragen en kreeg na afloop een snoepje van het baasje. Voor het Fonds werd er met een collectedoos rondgegaan. Mevrouw Landaal kreeg lekkere chocolaatjes en een geurig bloemetje.

Mimi Niemegeers

 

Voor toelichting op de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) zie het maandbericht van september 2018 blz 7 en 8.

 

ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN IN 2019-2020

                                               

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met Tonny Beek, tel. 5901106

 

Clubs + cursussen              Inlichtingen                                      Wanneer

 

Bloemschikken                  Mevr. J. de Vette           5919520

 

Dinnerclub                       Mevr. M.T. van Asperen5916780       1e vrijdag van de maand

                                       Mevr. A. van Leeuwen    5917610

 

Excursies                          Mevr. A. Beukema         3112055       enkele malen per jaar

 

Fietsen                             Mevr. A. Fortuin            5914445       dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

Koffieclub                        Mevr. A. Hollaar           5920148       1edinsdagmorgen van de

                                                                                              maand

 

Kunstgeschiedenis             Mevr. H. Satijn              5913227       donderdagmorgen

 

Lezingen  t/m 31-05-2019  Mevr. A. Beek               5901106       2edinsdag van de maand

 

Literatuur                         Mevr. D. van Dijk          5915440       1edinsdag van de maand

                                       Mevr. H. Kraus              5920217       1x per maand, vrijdagmiddag

 

Mah Jong                         Mevr. A. Kok                5911861       in onderling overleg

 

Museumbezoek                 Mevr. I. Dallinga           0611295723  periodiek op donderdag

 

Reizen                              Mevr. M. Roeland          5916336       zie het Maandbericht

 

Theaterbezoek                   Vacant

 

Wandelclub                      Mevr. A. Fortuin            5914445       3ewoensdag van de maand