Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
LEZINGEN, EXCURSIE, CURSUSSEN, VERHALEN OUDE DOOS + NIEUWS V/D CLUBS

Zo Romantisch, die Strasse!

Het Vrouwennetwerk Delft heeft eind september een mooie reis gemaakt door een prachtig gebied. Ook andere afdelingen konden mee. Een fijne reis, gezellig en interessant. Ook een prettige groep, een prima chauffeur, en een aardige leiding. Wat is Duitsland toch mooi. Wat een ruimte en groen! Een lieflijk landschap, heuvels, bergen, dalen, wijnbergen, kastelen, kerken, vakwerkhuisjes. Stadsmuren waar je hoog boven het stadje alles nog beter kon zien. En niet te vergeten de Kaffee met Kuchen

We begonnen met Miltenburg, een stadje aan de rivier de Main, waar we een uur over voeren. We zagen Bad Mergentheim, Würzburg, Weikersheim, met zijn kasteel en tuin, schitterend. Je zag hoe de adel leefde, riant dus. Je leerde dat politiek en godsdienst hand in hand gingen, en hoe bisschoppen ook vaak aan het hoofd van het leger stonden. Maar cultuur en natuur was ook een mooie combinatie. We zagen de eerste dag op de boot al een zonsondergang die je niet gauw mee maakt. Tere tinten roze, blauw, lichtgrijs. Een weergaloos schouwspel, zeker als de zon dan ook echt ondergaat, en als vuur verdwijnt achter de bergen. Het stadje Rothenburg was ook een pareltje, met zijn uithangborden van smeedijzer, zo fijn als kant, vaak in schitterende kleuren met veel goud. Eigenlijk kwam je ogen te kort. Maar ook benen. Dan was het goed om even de rust van een kerk op te zoeken. Gotisch, Barok, Rococo, Classisisme; alle stijlen kwamen voorbij. Als de regen ons dwarszat,-1 dag maar- was een museum warm en droog, met lekkere Kaffee und Kuchen, wel heel fijn.

Mensen met een sterke maag konden het Kriminellen museum opzoeken. Ook wel eens goed om de duimschroeven, schandborden, zwepen en erger te zien. De kuisheidsgordels hadden soms een aardig patroontje. Er zat wel een klein hangslotje op, waarvan de heer, die op kruistocht was, het sleuteltje bij zich had. Het thema van dat museum was het juridisch recht, en het strafrecht. En hoe prettig de straffen werden uitgevoerd, vooral voor heksen, Hoe de bekentenissen verkregen werden kun je beter niet weten. Er stond bijvoorbeeld een heksenstoel met tal van houten punten op elk zit-en leungedeelte. Zo kreeg je bekentenissen wel los. In Würzburg was het prachtige kasteel de Residenz, met wit en goud, bezit van de bisschop. Je viel van de ene verbazing in de andere. Zulke mooie Italiaanse meesters. Uitgeleende schilderijen, aan het kasteel, wat er heel voorzichtig mee om moest gaan. Op de terugtocht werd Heidelberg nog bekeken, wat een stad!

Dit is geen verslag, maar meer een impressie van alle schoonheid die wij in die zes dagen mochten opsnuiven.

Tiny Aggenbach

Cursussen Najaar 2019

 Tekenen en schilderen  
 Data:   19 en 26 nov. en 3   december 2019     

 Tijd:   dinsdagochtend van 09.45 uur – 11.45 uur.

 Plaats: Sporthal het Baken, Oranjelaan  (tel. 369 31 24)

KUNSTGESCHIEDENIS - Kunst in de Oudheid door Diana de Wild

 Datum:    27 november   

 Tijd: Woensdagmorgen van 10.00– 12.00 uur.

Plaats: Sporthal ‘Het Baken’, Oranjelaan (tel. 369 31 24)  

Thema: Piramides, tempels en paleizen I 

Informatie door Diana de Wild: Piramides, tempels en paleizen I Achitectuur in de oudheid                                                                            

De piramides van Gizeh, de tempels van het oude Griekenland en de paleizen van de keizers in Rome behoren tot de beroemdste bouwwerken uit de oudheid. In deze cursus komen vele aspecten van deze en andere gebouwen uit het oude Egypte, Griekenland en Rome aan de orde. Ik besteed aandacht aan de antieke bouwtechnieken en leg de functie van de bouwwerken uit: op welke manier werd er in begraven, aanbeden en gewoond? We bezoeken vele monumenten uit de oudheid. Niet alleen de beroemdste: we nemen ook een kijkje in het paleis van een farao, zien waar de vader van Alexander de Grote woonde en hoe de Romeinen water naar hun steden brachten.
 

NORDIC WALKING

Wie mee wil doen met Nordic Walking kan ook mee zonder stokken, met ´stevige stap´. We starten bij het zwembad.

Op dinsdagochtend  9.30 uur, Op donderdagmiddag 14.00 - 16.00 uur.

U kunt nog steeds aanklikken op ons jubileumthema: VERHALEN OUDE DOOS , Verhalen oude doos 1, Verhalen oude doos 2,  Verhalen oude doos 3Verhalen Oude doos 4Verhalen oude doos 5, Verhalen Oude doos 6Verhalen oude doos 7, Verhalen oude doos 8, Verhalen Oude doos 9, Verhalen Oude doos 10
          Verhalen Nieuwe doos 1

    1x klikken op een onderwerp, dan verschijnt de tekst