Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
VERSLAG EN FOTO LEZING OVER EDITH PIAF

Verslag  Lezing over Edith Piaf op 12 februari 2019

‘Padam, Padam, Padam’.
De lezing over Edith Piaff door de heer Steehouwer  op 12 februari was een groot succes.
Door zijn prima voordracht en mooie muziek + foto’s boeide hij het publiek enorm. Er ontstond een prettige sfeer, waardoor je je betrokken voelde bij Edith, haar jeugd, haar armoede, haar levensloop.
Edith werd geboren in 1915, in de wijk Belleville van Parijs, die zijn naam geen eer aan deed. Haar vader was straat-artist, haar moeder zong in kroegen, en hoe klein als ze was, Edith moest de centjes ophalen.
Haar vader stuurt haar naar Normandië, naar Oma. Oma heeft een ‘maison close’. Als ik dat woord opzoek krijg ik advertenties voor sexy lingerie, en trailers van pornofilms. Lijkt mij een aparte omgeving voor een jong meisje. Oma heeft ook dames van plezier in huis; die moeten er toch een beetje knapjes bijlopen. Edith heeft slechte ogen, gaat op bedevaart naar Theresia van Lisieux; en de dames gaan mee. Het meisje geneest, en gaat terug naar haar vader. Ze is nu 16 jaar.
Ze gaat zingen bij terrasjes en in kroegen en wordt gespot als zangtalent door Louis Le Lepleé die haar uitnodigt om in zijn cabaret te komen zingen en acteren. Ze krijgt als ze 18 is een kindje dat maar twee jaar leeft.
Ze breekt door bij het grote publiek, en wordt een ster. Ze is klein en tenger,  en wordt Piaff genoemd (straatmus) en heeft een prachtige stem, die klinkt als een klok. Vaak schrijft ze haar eigen teksten, plus de muziek. Ook maakt zij kennis met o.a. Jean Cocteau, schrijver en dichter. Ze verdient bijzonder goed, en wordt ook in Amerika bejubeld.
Haar teksten gaan meestal over de liefde, maar ook over levensverdriet. Ze heeft veel minnaars, waar ze oprecht van houdt. Wel één tegelijk. Vaak gaat er iets mis in die relaties. De liefde van haar leven is bokser Marcel Cerdan. Voor hem schrijft ze: ’La Vie en Rose’.
Eerder schreef ze ‘Les trois Cloches’ samen met les Compagnons de la Chanson. Het wordt een wereldsucces. Ook het chanson ‘’Non,je ne regrette rien’’ wordt een klapper.
Marcel Cerdan krijgt een vliegtuigongeluk en overlijdt. Ediths leven wordt leeg, haar reuma speelt op en zij raakt verslaafd aan opium. Soms kan ze niet meer optreden. Ze maakt toch nog twee hits: ‘Padam, Padam, Padam’’, en ‘’Milord’’.Ze trouwt ook nog twee maal, en sterft als ze 48 jaar is, opgebrand.

Tiny Aggenbach

1X KLIKKEN EN DE FOTO VERSCHIJNT.