Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING WESTLAND
Westland
Contactmiddag

Contactmiddag woensdag 13 november 2019

 

Buitenplaatsen aan de Vliet en hun spraakmakende bewoners

De heer drs. Kees van der Laar, econoom, heeft zich als bewoner van de Voorburgse buitenplaats “In de Wereldt is veel Gevaer” gespecialiseerd in de historie van buitenplaatsen en historische tuinen.

Dat diverse rijke regenten, ambtenaren en kooplieden een buitenplaats aan de Vliet bij Voorburg bezaten, had verschillende redenen. Diverse buitens ontstonden uit een kasteel, andere uit boerderijen en een enkele werd direct als buitenplaats gebouwd. Sommige eigenaren verborgen een bijzondere symboliek in hun buiten, schreven gedichten en weer anderen hadden een curieuze verzamelhobby. Op één van de Voorburgse buitenplaatsen woonde een geleerde die ontdekkingen deed die de wereld veranderden.

De fraaie tuinen met soms exotische bloemen, bomen en vruchten vroegen om deskundige tuinlieden, een deskundigheid waar de omvangrijke tuinbouw rond Den Haag later zeker nog van heeft geprofiteerd.

Toen het onderhoud voor veel eigenaren te kostbaar werd, wisten diverse buitenplaatsen te overleven doordat zij een economische functie kregen zoals kostscholen, parfumfabriek, wasserij of geneeskundig instituut. En dat leverde bijzondere verhalen op!

De laatste lezing van dit jaar stelt een boeiende middag in het vooruitzicht.