Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
Organisatie
ACWW wereldconferentie 2016

ACWW wereldconferentie 2016

In augustus  vindt de 28e “Associated Country Women of the World Triennial Conference” plaats in Warwick, Groot Brittannië.

De ACWW verbindt wereldwijd 420 vrouwenorganisaties, die actief zijn in landelijke en stedelijke gebieden. Zo’n 9.000.000 vrouwen in 73 landen vormen de achterban. De ACWW heeft sinds 1946 een consultatieve status bij de Verenigde Naties en sinds 1948 bij UNESCO.

De driejaarlijks terugkerende wereldconferentie is met recht de belangrijkste gebeurtenis op de ACWW kalender. Het biedt leden de mogelijkheid hun vertegenwoordigers te kiezen, te stemmen op resoluties en aanbevelingen en verder mede te bepalen hoe de komende drie jaren de werkzaamheden van ACWW wereldwijd zullen worden uitgevoerd.

In Nederland zijn vier landelijke vrouwenorganisaties aangesloten bij de ACWW:

Koninklijk NVVH-VROUWENNETWERK, Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, Vrouwen van Nu en Zij Actief. Samen hebben zij een werkgroep opgericht, waar regelmatig informatie over actuele ACWW zaken wordt uitgewisseld en ACWW conferenties worden voorbereid.

Thema van de komende Triennial is: “Working together for a better future”.

De te behandelen resoluties hebben betrekking op onder meer de volgende onderwerpen: “Voedselsoevereiniteit”, “Fructose” (ingediend door Koninklijk  NVVH-VROUWENNETWERK), “Duurzame energie”, Schaliegas”, “Bescherming van watervoorraden”, “Vaccinatie tegen potentieel uit te roeien ziektes”, “Burgermaatschappij & gender” (ingediend door Vrouwen van Nu). Ook ACWW’s statuten moeten worden aangepast aan de wettelijk geldende regelgeving van Engeland. Hiernaast kan er gestemd worden op een aantal aanbevelingen: “Illegale kinderen aan de landsgrenzen”,  “De huidige vluchtelingen crisis”, “Regulering van de goudwinning.” Deze laatste is ingediend door Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging”. Zoals u ziet heeft de ACWW werkgroep Nederland niet stilgezeten: twee van de ingediende resoluties komen uit Nederland en dat geldt ook voor een van de drie aanbevelingen.