Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
Organisatie
Manifest Vrouwen Vluchtelingen Veiligheid

Stappenplan; "Hoe organiseer ik een bijeenkomst" rondom het thema Vrouwen Vluchtelingen Veiligheid.

Toolkit februari 2019 voor afdelingen.

Op maandag 5 maart 2018 vond de aanbieding plaats van het Manifest Vrouwen Vluchtelingen Veiligheid.

Een groots wereldvraagstuk vertaald naar praktische handvaten”, dat was de reactie van Leontien Kompier op het Manifest Vrouwen Vluchtelingen Veiligheid dat vanmiddag officieel werd aangeboden aan politiek, gemeenten en organisaties uit de asielketen.

Kompier, voormalig burgemeester van Vlagtwedde onder wiens verantwoordelijkheid ook Ter Apel viel met het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, was gevraagd de aanbieding in te leiden. Zij noemde het Manifest ‘scherp geformuleerd’ en de aanbevelingen over wat er beter kan in de asielketen als het gaat om de veiligheid van vrouwen en meisjes ‘concreet geadresseerd’. De aanbevelingen die aan staatssecretaris Mark Harbers (JenV) zijn gericht kunnen volgens haar per direct worden uitgevoerd in het lopende beleid van flexibilisering van asielopvang en asielprocedure.

Het Manifest is opgesteld door een brede werkgroep van 5 vrouwenorganisaties (NVR, NVVH, Passage, Vrouwen van Nu en Zonta) en is gebaseerd op de uitkomsten van het symposium Vrouwen Vluchtelingen Veiligheid dat deze vrouwenorganisaties in oktober 2017 organiseerden.

De formele overhandiging vond plaats door werkgroepvoorzitter Dieny Scheffer aan Jos Wienen, voorzitter van de VNG Adviescommissie Asiel en Integratie, die aangaf de inhoud ervan nog deze week ter bespreking te brengen in zijn commissie en door te geven aan alle gemeenten. “Dit is een mooi moment. De druk van het aantal asielzoekers is minder geworden; we moeten nu de integratie goed oppakken. We moeten intensiever aan de slag om ervoor te zorgen dat vluchtelingen echt kunnen gaan meedoen.”

Lees hier het volledige verslag van deze bijeenkomst.

Vorige week heeft de staatssecretaris de inhoud van het Manifest al gekregen en daar met vertegenwoordigers van de 5 vrouwenorganisaties een goed gesprek over gehad.

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door: