Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Excursie oesterzwam kwekerij 17 maart 2023

Op vrijdag 17 maart zijn we voor een rondleiding naar de oesterzwam kwekerij gegaan van Erik Boele-de Zeeuw en Michiel de Ruiter.

Oesterzwammen worden op stro gekweekt. Maar deze kwekerij kweekt de oesterzwammen op koffieprut! Onder het genot van een kop koffie/thee vertellen Erik en Michiel gepassioneerd over hun kwekerij en de kringlooplandbouw of circulaire economie. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Afval is de nieuwe grondstof.

Het kweekproces van de oesterzwammen begint met (geperforeerde) hangende plastic zakken met gepasteuriseerde koffieprut en zaad voor oesterzwammen, ook wel broed genoemd. Dat broed bevat mycelium. Mycelium is een netwerk van schimmeldraden, dat zijn de wortels van oesterzwammen. Na verloop van tijd en onder invloed van temperatuur, komen de oesterzwammen uit de gaatjes van de zak tevoorschijn en groeien door tot volwaardige paddenstoelen.

Een oesterzwam is een lekkere en gezonde vleesvervanger. Er zijn heerlijke producten mee te maken. De kwekerij levert aan veel horeca zaken. In het winkeltje zijn een aantal producten te koop o.a. ravioli met oesterzwammen en kroketten/bitterballen.

Na afloop van de rondleiding kregen we een heerlijke oesterzwam bitterbal te proeven. Wat een smakelijke tractatie! De oesterzwam kwekerij wordt geleid door 2 gedreven stadsboeren Erik en Michiel, die met de circulaire economie het kweekproces duurzaam maakt en milieubewust.

https://oesterzwammerij.nl/

Renée den Haring

                     

                     

 

   

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023