Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Honingtomaatjes van Looije

Zoete honingtomaatjes van Looije

Wie verwacht nou zoiets in de Haarlemmermeerpolder? In een kas van 18 ha groot (vergelijkbaar met 36 voetbalvelden) groeien deze mooie rode bolletjes aan trossen van 14 stuks.

Het bedrijf Looije in Burgerveen is gestart met Jos Looije, een tomatenteler die meer wilde. Via vleestomaten stapte hij in de jaren '80 over op cherrytomaten. Op een dag kocht hij in een supermarkt in Londen een doosje tomaten, de zogenoemde Picolo. En verkocht was hij. In een speurtocht kwam hij terecht bij een bedrijf in Zuid-Frankrijk die het tomaatje veredelde en het zaad op de markt bracht.

Een plantenkweker heeft de zaadjes laten groeien tot kleine plantjes. Een kostbaar goedje, want 1 kg zaad is duurder dan 1 kg goud! Deze plantjes worden in de kassen geplaatst om ze langs een touw tot wel 14 meter lang te laten groeien. Hommels, die in zogenaamde hommelhotels leven, bestuiven de plantjes. Via een slangensysteem worden de tomatenplantjes van water voorzien, zo'n 6 liter per dag, aangevuld door CO2, licht, voedingsstoffen en wat zout om de zoete smaak te krijgen. In de kassen bevinden zich schadelijke en nuttige insecten, goede en schadelijke bacteriën. Om deze te bestrijden worden biologische middelen gebruikt, bv met behulp van insecten, zoals sluipwespen. Goede insecten eten andere insecten waardoor deze de tomaten geen kwaad kunnen doen. Veel dingen gaan automatisch, maar ook nog veel handmatig, zoals bladbreken en dieven. Bladbreken betekent dat de onderste bladeren van de plant worden afgebroken, zodat de tomaat meer licht krijgt. Dieven wil zeggen dat de verdwaalde knopjes die aan de plant groeien verwijderd worden om zo mooie  trossen te krijgen. Na 1 week hebben de onderste tomaatjes als eerste de rode kleur.

Na de wekelijkse goedkeuring door 4 mensen gaat slechts 20% van de totale productie als honingtomaat, de merknaam voor de allerbeste Picolo's de wereld in. Twee ploegen met totaal zo'n 400 uitzendkrachten werken dagelijks in de kassen. Zij zorgen ervoor dat iedere dag de oogst binnen 24 uur in het verpakkingscentrum in Maasdijk terecht komt en dat binnen 48 uur de mooie zoete rode tomaatjes bij de speciaal groentenman in de winkel liggen.

Na afloop werden we allemaal verrast met een mooi tasje gevuld met trosjes glanzende tomaatjes, een ware delicatesse. Lekker als snack of gezond tussendoortje.

                                                                                                               Inez Deelder

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020