Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Excursie Drinkwatermuseum, 21-04-2023

De excursie van april j.l. was naar het Drinkwatermuseum in Heemstede. Het gebouw verwelkomt ons met zijn statige uitstraling, het dateert van 1853. Inmiddels heeft het de status van industrieel erfgoed. Het museum is het oudste drinkwatergebouw van Nederland. Duinwater werd in het voormalig pompstation uit de Waterleidingduinen gepompt en in het pompstation gezuiverd. De pompen pompten het water naar Amsterdam. 

Van nature is grondwater aan de kust zout. Uniek in Nederland is dat onder de duinen het grondwater wel zoet is. Duinwater is regenwater, door filtratie van zandgrond krijgt het een zelfreinigend effect. Het water zakt de duinbodem in en hierdoor worden ongewenste bacteriën en ander verontreininging op een natuurlijk manier gefilterd. Het proces van de voormalige en huidige waterzuivering is door de gepassioneerde gids Wilko de Koning duidelijk uitgelegd. Behalve uit de duinen, komt drinkwater uit het Lekkanaal bij Nieuwegein en de Bethunepolder.  

Iedere keer als we nu een glas water uit de kraan tappen, denk je na over het traject dat water afgelegd heeft om uiteindelijk zuiver uit de kraan te komen! Het Drinkwatermuseum in Heemstede is een bezoek waard. 

Renée den Haring, excursieleider

 

       

                                           

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023