Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Excursie Paviljoen Welgelegen 17-02-2023

Paviljoen Welgelegen is een landhuis gebouwd in 1786-1789 in neoclassicistische stijl. Het huis werd verkocht aan Lodewijk Napoleon, koning van Holland en broer van de Franse keizer. Lodewijk Napoleon noemde het gebouw liefkozend 'mon pavillon'. Vanaf dat moment spreekt men over Paviljoen Welgelegen. Sinds 1930 is dit het provinciehuis van Noord-Holland. 

Het paleisachtige landhuis imponeert bij aankomst. De twee gebogen opritten aan de voorzijde hebben slechts een symbolische functie. De paardenkoetsen konden de draai op de opritten niet maken, dus moesten altijd via de binnenplaats aan de achterkant aankomen. Eenmaal binnen is alles mooi en straalt rijkdom uit. In de prachtige blauwe kamer, voormalig muziekkamer, vergaderen de Gedeputeerde Staten met als voorzitter de commissaris van de Koning Heer van Dijk.

We mochten rond de ovale tafel zitten op antieke stoelen bekleed met gobelin-achtige stof, harmoniërend met de gordijnen. De parketvloer is ingelegd met donker moerashout. Na een grondige restauratie in 2007-2008 werden in het provinciehuis vijf (moderne) kroonluchters opgehangen van Michiel Overbeeke. Mooie glazen pegels van blauw, wit en goud glas  decoreren de blauwe kamer.

     

     

Wat betreft het bestuur van de provincie Noord-Holland merken we in het dagelijks leven niet veel van, we hebben nu gehoord dat er veel werk verzet wordt aan infrastructuur, natuur, woonklimaat en waterbeheer. Vaak rijd ik langs het provinciehuis en kijk amper naar het landhuis. Nu weet ik wat een pracht en praal achter de ramen aanwezig is. Het was een boeiende excursie en een bezoek zeker waard!

 

Renée den Haring, excursieleider

                                                                                              

                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023