Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  Overzicht
 
Extra informatie 1

Bijgewerkt april 2016 met nieuwe informatie over ons dorp,het dorp breidt behoorlijk uit,mede door de Wijk van je Leven,verzorgingshuis met verpleegafdelingen  en levensloophuizen erom heen,helaas zijn daar voor ons weinig eventuele nieuwe leden bij.Er is ook voortdurend  heibel over ons gemaal (zie foto) eerst laten ze alles verpauperen en daarna willen ze het toch behouden.Nu is het in 2015 afgebroken en een puinhoop ZONDE Ook is onze bekende suikerfabriek  afgebroken,rest ons nog de pijp.,weer wat weg  uit het oude dorp.Er wordt nu alleen ruzie gemaakt,wat de bestemming is van het  oude terrein.

 

Herinnert u zich nog Kees Verkerk, de Kees die in 1968 goud won bij het schaatsen op de Olympische spelen? Hij woont tegenwoordig in Noorwegen maar in zijn geboortehuis is nog steeds het café van zijn ouders gevestigd, Het Veerhuijs.

Maar laten wij u een stukje geschiedenis geven van dit dorp aan de Oude Maas, op de Hoeksche Waard, in de gemeente Binnenmaas in de provincie Zuid-Holland. Het dorp (de grootste kern van de gemeente) heeft een halfstedelijk karakter en telt 6.293 inwoners (peil januari 2005).Dit is achterhaald want de peiling van 1 jan.2010 is voor de gehele gemeente Binnenmaas 28.889 inw. telt,waarvan 6690 in Puttershoek,ook 's Gravendeel is erbij gekomen.dat is de grootste kern.

Al vóór de Sint Elisabethsvloed in 1421 bestond er een dorpje op de plaats waar nu Puttershoek ligt, Hoecke geheten. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van de vrij scherpe bocht  'de hoek' die de dijk rond de Grote Waard gelegen was hier maakt. Na de Sint Elisabethsvloed kwam het land in handen van de heren Van Putten die het weer in leen gaven aan een ambachtsheer. De eerste vier ambachtsheren van Hoecke heetten allen Pieter. Het is dan ook niet duidelijk of de naam Puttershoek is afgeleid van Pietershoek of dat het een verwijzing is naar de heren Van Putten.

Tot in de 19e eeuw was Puttershoek een klein en afgelegen dorp waar de voornaamste bron van inkomsten het biezensnijden was. In 1912 werd er echter een grote suikerfabriek in het dorpje gevestigd, reden waarom door het dorp iedere herfst een kenmerkende zoete geur dreef. Met de suikerfabriek kwamen arbeiders uit Noord Brabant mee. Het streng gereformeerde Puttershoek kreeg hierdoor een bloeiende katholieke gemeenschap, die één van de twee katholieke kerken die de Hoeksche Waard rijk is, in het dorp bouwde. Eind 2004 werd bekend, dat de Suikerfabriek haar deuren ging sluiten.Nu in juli 2010 is  de suikerfabriek nog niet afgebroken,het is een beetje touwtrekken,wat er gaat gebeuren.

Na de watersnoodramap van 1953 is een groot deel van het dorp afgebroken om de dijk op te kunnen hogen. Alleen de 16e-eeuwse haven (de kleinste open haven van Nederland), het Schouteneinde en het stukje oude dorpskern ronde de Arent van Lierstraat/Kerkstoep zijn bewaard gebleven. Hier staan o.a. het oude Gemeentehuis van Puttershoek, waarop het wapen (drie zwarte lelies op een schild van zilver) nog te zien is. Het oude postkantoor 't Springende Peerd met een trapgevel en gevelsteend, herinnert nog aan de tijd dat Puttershoek een pleisterplaats was aan de heirbaan van Rotterdam naar Antwerpen.
Ook bezienswaardig zijn de korenmolen 'De Lelie'  aan de Molendijk en daartegenvoer het Poldermuseum Zuidhollandse Eilanden in het oude gemaal 'Het Hooft van Benthuizen.' Helaas is daar ook nog geen bestemming voor gevonden en willen ze daar appartementen bouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Deze geschiedenis nodigt zondermeer uit om zelf eens een kijkje te nemen in ons dorp. Vergeet dan niet even te stoppen in Het Veerhuijs.

 

www.veerhuijs.tk

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024