Leeskring en Verslagen |
Leeskring
De eerste bijeenkomst is vastgesteld op dinsdag 10 oktober a.s. in de bibliotheek, aanvang 14.00 uur.
O.l.v. Barbara van Hofslot zal het boek Luister van Sacha Bronwasser worden besproken.
De verslagen van onze bijeenkomsten 2023 - 2024 zullen hier vermeld worden.
Verslag van de excursie naar het Forum in Groningen op 23 mei 2023
Met 9 dames vertrokken we per auto vanaf de parkeerplaats bij, voorheen Formido. De busreis van P & R Kardinge naar de halte bij de St. Jansbrug verliep voortreffelijk en rond 13.45 uur kwamen we al bij het Forum om ons te melden voor de rondleiding van 14.00 uur.
Reclame makend voor de excursie, hoorde ik vaak de opmerking: “daar ben ik al geweest”, maar tijdens een rondleiding kom je toch op plaatsen waar je als “gewoon” bezoeker niet komt!
Onze gids Maaike heeft ons, zogezegd van “onder tot boven”, het Forum laten zien.
Te beginnen in de parkeergarage voor auto’s en fietsen, de tussengelegen 10 etages met de VVV, de bibliotheek, de bioscoop, Platform F voor online programma’s, veel, héél véél, studeerplekken voor studenten, expositieruimtes, Wonderland voor kinderen en te eindigen op het terras op het dak. Om bij te komen van alle indrukken hebben we op de bovenste verdieping nog gezellig een kopje koffie/thee gedronken en rond 17.00 waren we weer terug in Uithuizen.
Roelie Bijmolt.
Gezellige middag bij de Menkemaborg
Voor 13 juli had het bestuur naar alle leden een uitnodiging gestuurd om samen een kopje thee of koffie te komen drinken op het terras, of bij slecht weer in het koetshuis, van de Menkemaborg.
Het was een zonnige middag en de paar regendruppen werden opgevangen door de parasols.
Omdat het voor de eerste keer was, wisten we niet hoeveel leden hier gehoor aan zouden geven.
Het leek ons goed om te reserveren; we hadden ongeveer 15 personen geschat. We waren aangenaam verrast met de opkomst van 37 personen en het was even passen en meten, maar met een extra tafel en een grotere kring lukte het precies.De kring was te groot om ieder mijn openingswoordje te laten horen, maar ik denk dat allen hebben begrepen dat we blij waren met zo’n goede opkomst.
Ieder kon zelf de eindtijd van de bijeenkomst bepalen en de dames met een vriendenpas voor de borg konden eventueel met iemand zonder pas naar de tuin. (Er meldde zich een lid als vriend van de Menkemaborg aan). Met het geld van de vrienden worden vele goede dingen gedaan.
Twaalf dames gingen door het doolhof onder leiding van Anna Jager en Bertha Reiffers en meerdere dames gingen naar de rozen, beelden of o.a. groente- en kruidentuin. Hier en daar werd van de rode of zwarte bessen gesnoept. Al met al een geslaagde middag.
Er is ons gevraagd om als afsluiting van het volgend seizoen iets dergelijks weer te bespreken.
Nel Beets.
Verslag van het uitstapje naar tuin De Goudbek in Ternaard.
Met een groepje vrouwen in 3 auto s zijn we op 25 juli vertrokken naar het Friese Ternaard, vlakbij de Waddenzee.
Daar, in een voormalige pastorie, gebouwd in 1868 in neoclassistische stijl, wonen sinds 2019 Matthe en Selma Sjamaar, tegenover de monumentale kerk en naast het voormalig gemeentehuis.
Destijds, in 1868, werd de tuin ontworpen door de bekende noordelijke tuinarchitect Gerrit Vlaskamp, waarvan nu weinig meer van over is.
Matthe en Helma hadden 25 jaar in Schalkwijk bij Utrechtzelf een tuin, genaamd De Pullenhof, ontworpen in samenwerking met tuinarchitect Carrie Preston.
De Goudbek is ook in samenwerking met haar ontworpen met zee en wad als inspiratiebron.
Het is vooral een stinzentuin. Stinzen is de verzamelnaam voor verwilderde voorjaarsbloemen, voornamelijk: bol-, knol- en wortelgewassen, die al vanaf de 16e eeuw werden en worden aangeplant op buitenplaatsen en landgoederen.
Er wordt een uitgebreider palet toegepast van voornamelijk botanische bollen dan destijds
beschikbaar was.
Na een kopje koffie/thee in de orangerie werden we door Selma door de tuin geleid, terwijl ze over bloemen, planten en fruitbomen uitgebreide informatie gaf.
Op de terugweg langs het mooie Lauwersmeer met surfers, de vele boten en de zon op de sluizen besloten we in Lauwersoog nog een stop te maken om iets te drinken.
Natuurlijk werd er ook nog even gezellig nagepraat.
Rheny Slob.
Verslag Muziektheatervoorstelling ‘Ripperda’.
Op donderdag 17 augustus 2023 is een groepje van 8 dames naar de muziek-theatervoorstelling ‘Ripperda’ geweest.
Johan Willem Ripperda, de zoon van een berooide adellijke familie, was een legendarische Groninger die leefde van 1682 tot 1737.
Door list, bedrog, en bravoure, wist hij het ver te schoppen.
Bert Visscher speelt de hoofdrol in deze muziektheatervoorstelling.
Het verhaal van Ripperda is indrukwekkend. Eerst werd hij benoemd tot lid van de Staten-Generaal en werd daarna ambassadeur in Spanje. Nadat hij het vertrouwen had gewonnen van koning Filips V en koningin Elizabeth, had hij als onderhandelaar het Verdrag van Wenen (1725) tot stand gebracht. Als beloning werd hij tot eerste minister benoemd. Later bleek dat hij de zaken veel te rooskleurig had voorgesteld, waardoor hij wegens hoogverraad in de cel belandde, waar hij uiteindelijk uit wist te ontsnappen. Na zijn ontsnapping lukte het hem generaal te worden in dienst van de Marokkaanse sultan. Weer later nam hij deel aan een militaire expeditie op Corsica, met de belofte daar na het welslagen koning te worden. Maar de oplichter werd uiteindelijk zelf opgelicht en eindigde zijn leven in armoede.
De voorstelling werd nog begeleid door een groots orkest, muzikale solisten en een koor. Het was een bijzonder verhaal, over een leven van leugens en charme.
Verslag van de Fietsclub de “Vrije Vogels”
Bij het verschijnen van dit maandbericht is het fietsseizoen 2023 al weer teneinde.
Met afwisselende tochtjes hebben gemiddeld 9 dames genoten van het mooie weer ( soms ook regen ) en het gezellige koffie/thee drinken op verschillende plaatsen. Op 11 mei startten we in Middelstum en zijn we tijdens volgende tochtjes naar Pieterburen, Dieftil, Winsum, Noordpolderzijl, Bedum, ‘t Zandt, Bierum en de laatste middag naar Middelstum geweest. Het aantal kilometers is 313, gemiddeld komen we dan uit op 34 km. per keer.
Dames, ik ben dit seizoen vaker mee geweest vanwege het feit dat Hennie dit jaar niet mee kon fietsen en ik kan u zeggen: gezond voor lijf en leden en vooral gezellig!
De eerste foto was op het zonovergoten terras op Noordpolderzijl, de tweede in de tuin van Luingahof in Bierum en wat er onderweg naar Bedum te zien was? Ga een keer mee en ontdek wat we allemaal tegenkomen!
Namens de commissie van de fietsclub:
Grietje Graver, Lina Dijkema, Trijn Pieterman, Hennie Knol en toegevoegd: Roelie Bijmolt.
Verslag van de excursie naar Delfzijl
Op dinsdagmiddag 19 september gingen wij met 7 dames richting Delfzijl naar: ’t Hoeske van Opoe Iet. Om dit kleine “hoeske” te vinden moesten wij wel wat moeite doen maar het loonde de moeite! Wij kwamen binnen in een woonhuis dat helemaal in oude stijl was ingericht. Ingericht met o.a. 60 poppen in klederdracht waarvan het grootste gedeelte uit Groningen, Friesland, Staphorst en Bunschoten-Spakenburg. Behalve de klederdracht konden we ook genieten van prachtige handwerken, meest kant en haakwerk met bijpassende zilveren voorwerpen zoals scharen, naaldenkokers, breinaaldscheden, naalden. Wij zagen poppen in rouwdracht, maar ook kinderen gekleed voor een doop. Er bevond zich ook een rieten looprekje voor kinderen, hiervan zijn er maar 3 in Nederland, waarvan er dus 1 in dit museum stond. Verder stonden er poppenhuizen, strijkartikelen, een ingerichte keuken, teveel om op te noemen, zelfs een ouderwetse tobbe voor de wekelijke wasbeurt ontbrak niet. Boven was een volledig ingerichte kraamkamer. Mevr. Uilhoorn, de eigenaresse, kon ons veel vertellen over klederdrachten maar ook over gewoontes in vroegere jaren. Wist U b.v. dat een Groningse muts uit 7 plooien bestond en rondom het hoofd uit 10 bloemen in kant? Verder dat een Staphorster ongehuwde man een groene broek droeg en een getrouwde een zwarte? Zo hoorden wij, onder het genot van een kop heerlijke koffie, allerlei wetenswaardigheden. Mevrouw Uilhoorn heeft er een prachtig museum van gemaakt en het was jammer dat wij maar met z’n zevenen waren want het mag gezegd worden dat de rest wel wat heeft gemist!
Nellie Volpe
Verslag van de bijeenkomst op dinsdagavond 26 september
Na een welkomswoord volgen er enkele mededelingen.
Er is een gast in ons midden, Mw. Ankie Onnes.
Onze website is bijgewerkt en echt de moeite waard om een kijkje te nemen. U komt erin via de landelijke vereniging: www.nvvh-vrouwennetwerk.nl. De website van onze afdeling wordt onderhouden door de echtgenoot van Mw. Riek Bodewes: de heer Johan Bodewes.
Dhr. Johan van der Beek uit Winsum geeft voor de leden een lezing met workshop. Johan heeft meegedaan met het televisieprogramma "Heel Holland bakt"
Tijdens deze lezing vertelde hij ons op zijn geheel eigen wijze over zijn ervaringen tijdens zijn deelname aan het televisieprogramma “Heel Holland Bakt”. Zo horen wij dat er bij de start 900 aanmeldingen waren en er na vele rondes nog 10 deelnemers overbleven. Ook gold er voor het hele traject een geheimhoudingsplicht voor de deelnemers en ingewijden, wat natuurlijk niet mee viel. Al heeft hij niet gewonnen, hij bewaart er hele goede herinneringen aan en heeft hij er zelf ook wat van opgestoken. Hij liet ons foto's zien van alle taarten die hij heeft gemaakt en die zien er echt prachtig uit.
We starten de avond met koffie met gebak en vervolgens kregen we een kijkje achter de schermen aan de hand van beeldmateriaal.
Na de pauze gingen we zelf aan de slag met het vullen en versieren van tartelettes (mini gebakjes) met verschillende kleuren en smaken. Johan had 4 smaken botercreme meegebracht en fruit, slagroom en chocolaatjes om de gebakjes te versieren. Alle leden deden enthousiast mee en het resultaat mocht gezien worden. Allemaal fleurig versierde gebakjes die wij in een doosje mee naar huis mochten nemen. Aan het einde ontvingen alle deelnemers de recepten.
Johan had aan het eind van de avond nog een "Heel Holland bakt" bingo voor ons in petto. Er was niet één winnaar, maar alle 26 deelnemers riepen tegelijk Bingo! tot grote hilariteit van iedereen. De avond werd afgesloten met een drankje en een mooi opgemaakt en lekker slaatje.
Anneke Bontekoe
Verslag 17 oktober 2023
Nel heet iedereen welkom, in het bijzonder onze spreker van deze middag, dhr. H.J. Boersma.
Daarna doet Nel melding van het overlijden van Mevr. Betsy Bloem. In het verleden heeft zij in het bestuur zitting gehad, toen nog als “Presidente” en was tevens enthousiast lid van de Leeskring. Er volgt een moment van stilte om Betsy te herdenken.
Vervolgens richt Nel een woord van welkom aan de 5 nieuwe leden, die zich hebben aangemeld. Drie van hen zijn aanwezig: Mevr. Aafke Loonstra, Mevr. Hilda Dekkema en Mevr. Lammina Mus. Mevr. Baukje Hoeksema en Mevr. Ankie Onnes zijn er deze keer niet.
Daarna geeft Nel het woord aan Geesje. Zij vertelt over een uitstapje naar het museum in Assen. Iedereen die het leuk vindt, kan zich hiervoor aanmelden.
Nel brengt nog een gedicht ten gehore en aansluitend wordt het woord gegeven aan
dhr. H.J. Boersma, de spreker op deze middag.
Nadat hij zich had voorgesteld, meldde hij dat hij, eerst in dienst van defensie, voor het eerst op zijn 18de op een ziekenwagen ging werken. Hier had hij veel meegemaakt en veel ervaring opgedaan. In 2011 stapte hij over naar de Ambulancezorg Groningen. Momenteel is hij gestationeerd in Uithuizen, welke één van de rustigste posten is.
We kregen uitgebreide uitleg over de betekenis van ambulance, het ontstaan, de ontwikkeling van en het werk op de ambulance. Het blijkt dat pas in 1970 de ambulance bemand werd door echte paramedici. Tegenwoordig zijn er diverse soorten ambulances, elk met een eigen functie en specialisatie. In de provincie Groningen zijn er 13 ambulanceposten waarover 27 ambulances zijn verdeeld. Een ambulancechauffeur moet aan de volgende eisen voldoen: MBO niveau 3 en EHBO- en Reanimatiediploma en C1 rijbewijs. Bij een melding moeten ze ook binnen één minuut beschikbaar zijn.
De functie-eisen voor een ambulance verpleegkundige zijn: Diploma MBO-/HBO-V of A-verpleegkundige plus specialisatie en werkervaring.
Verder is een BIG registratie en rijbewijs-B ook een vereiste.
Daarnaast is er tegenwoordig ook een opleiding tot ambulanceverpleegkundige.
Voor de provincie Groningen zit er een meldkamer in Drachten.
Interessant om te zien was dat als iemand de locatie van een incident niet weet door te geven, men dat alsnog via een telefonische link en zendmasten kan achterhalen.
Er zijn meer dan 10 soorten ambulances, elk met zijn eigen specifieke functie, zoals bv. de A1, die met het blauwe zwaailicht rijdt i.v.m. de urgentie, of de IC/NEO ambulance voor het verplaatsen van IC-patiënten of pasgeboren baby’s.
Verder is er ook een motorambulance die snel ter plekke kan zijn voor vaak minder urgente incidenten. Daarnaast is er ook een “Psycholance” waar een verpleegkundige van Lentis op zit voor patiënten die psychische hulp nodig hebben. Voor grootschalig geneeskundige bijstand is er een groot ‘ambulancehospitaal’. Deze is bv. tijdens de Corona-epidemie ingezet geweest. Zo zijn er nog veel meer. Ambulancediensten werken verder nauw samen met Politie en Brandweer. De heer Boersma sloot de lezing af met enkele verhalen over incidenten waar hij bij geweest is. Zoals bv. een baby die gebeten was door een jaloerse hond of een man die bijna geplet werd onder een deel van een huis, maar die tot zijn geluk in het deurgat zat.
Na de lezing kon iedereen nog de attributen, die hij had meegenomen, bekijken en/of ook een kijkje nemen in de ambulance.
Het was in elk geval een zeer interessante en ook boeiende lezing, waarmee we een goed beeld hebben kunnen krijgen van het werk van de ambulancedienst.
KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023 |