Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING UITHUIZEN
Uithuizen
Verslagen

De verslagen van onze bijeenkomsten 2022 / 2023 zullen hier vermeld worden.

 

Verslag Kunstclub: Bezoek ‘De Poolse Bruid’

Op 17 juli 2022 bezochten we samen met een aantal leden van onze afdeling de uitvoering van    ‘De Poolse Bruid’, in boerderij ‘De Haver’ te Onderdendam. Bijna allemaal hebben we er heel erg van genoten. Het was heel mooi om te ervaren hoe twee acteurs je zo mee kunnen nemen in het verhaal. De muzikale begeleiding completeerde daarnaast de sfeer binnen het verhaal. Zelf kende ik het verhaal niet, maar het heeft wel heel veel indruk op me gemaakt. Het was zeer de moeite waard om erbij te mogen zijn.

Astrid Wubbolts

 

Verslag Excursiecommissie

Dinsdag 12 juli ging de reis met 2 auto's naar Appingedam en Ten Boer. In Appingedam waren e op bezoek bij mevr. van Til. In een straat met rijtjeshuizen verwacht je niet zo'n diepe tuin achter het huis. We konden door verschillende paadjes wandelen en iedere keer werd je verrast!         Mevr. van Til gaf enige uitleg hoe de tuin was ontstaan en voorzag ons van een kopje koffie/thee met iets lekkers.

Daarna reden we naar Ten Boer, waar de fam. Scheedler ons opwachtte. Het leuke (en mooie) van een tuinenreis is dat je telkens iets anders tegenkomt! Deze tuin was heel wijds opgezet en nog met kunst versierd. Een week voor ons bezoek was er  "Open Tuinen Estafette" geweest en her en der in de tuin stond nog kunst wat weer opgehaald zou worden. Mevr. Scheedler had ook een verfrissing voor ons klaar staan! Al met al een gezellige middag.

Als excursiecommissie hopen we dat zich meer dames zullen opgeven in het komende seizoen om   eens met ons mee te gaan! In overleg met het bestuur is besloten dat de reisjes alleen doorgang vinden wanneer er zich minimaal 6 personen hebben opgegeven. Het is dus zaak om u zo snel mogelijk op te geven!

Roelie Bijmolt en Rheny Slob.

 

Verslag Fietsclub de Vrije Vogels.

Wij zijn het seizoen begonnen op 19 mei met 9 dames. De eerste keer gingen wij richting Eenrum maar bij Warffum kwam een donkere lucht opzetten en besloten wij om naar Baflo te gaan, waar we bij bakker Rutgers heerlijke koffie/thee hebben gedronken.Tijdens regen en onweer hebben wij droog gezeten.

2 juni. Met 9 dames en in een heerlijk zonnetje naar Loppersum gefietst. De terugreis hebben wij er maar een paar kilometers bij gefietst omdat het zo fijn was.

16 juni. Met 8 dames richting Eemshaven, via de dijk naar de Borkumlijn. De boot naar Noorwegen ging met veel passagiers om half vier net weg. Er werden dan ook veel fotos gemaakt.

30 juni. Fietstocht afgelast vanwege de warmte.

14 juli. Dagtocht Schildmeer. Om 9.30 vertrokken via Westeremden en Loppersum, onze eerste stop bij Bakker Marinus op het terras. Daarna via Winneweer en Ten Post richting Schildmeer. Daar was onze tweede stop.Via Appingedam, Oosterwijtwerd en 't Zandt weer naar Uithuizen.    Het was een geweldige dag samen.

28 juli. Met 10 dames via Warffum naar Eenrum, waar het heerlijk vertoeven was in het zonnetje op het terras. Met veel tegenwind terug naar Uithuizen.

11 augustus. Wegens hitte afgelast 32 graden pfff.

25 augustus. Het lijkt bijna niet mogelijk maar ook deze tocht werd afgelast wegens de hitte:        ook weer 32 graden!

1 september. Met 10 dames via Rasquert en over een heel mooi fietspad bij Tinallinge naar Winsum. Zelfs de ervaren fietsters waren verrast over deze route. Na op het terras gezeten te hebben weer richting Uithuizen.

8 september. Nu werd wegens hevige regen de tocht afgelast. Maar wij zijn om 15.00 uur met elkaar naar de Fakkel gegaan om, als afsluiting van het fietsseizoen, gezellig bij elkaar te zijn.   Koffie/thee gedronken met heerlijke gebak van Ida.

Namens Lina, Trijn, Hennie en Grietje.

 

Verslag uitstapje Lauwersoog

Op 20 september 2022  vertrokken we met goed weer om 13.30 uur met negen dames richting Lauwersoog, dit via een toeristische route: Den Andel - Westernieland - Westpolder, zo langs het prachtige Lauwersmeer gebied, naar restaurant Schierzicht in Lauwersoog.                    Daar aangekomen genoten wij van een lekker kopje thee/koffie en natuurlijk een visje.                Na een hele gezellige middag vertrokken wij weer richting Uithuizen.

I.R.

 

Verslag 1ste bijeenkomst seizoen 2022 -2023

 

Op 13 september 2022 was de eerste bijeenkomst van het NVVH-VROUWENNETWERK         afd. Uithuizen van het nieuwe seizoen 2022 – 2023. Voorzitter Nel Beets opende de avond met welkom heten van de leden en van de spreker van de avond, de heer Ernst Flentge.                 

Tevens meldde Nel dat er een nieuw lid bij was gekomen en dat er enkele gasten aanwezig waren.

Er werd ook een moment van stilte gehouden voor 2 leden die ons ontvallen zijn.

Daarna meldde Yt dat er een excursie gepland staat, en wel een tochtje door diverse dorpen met als eindbestemming Lauwersoog waar liefhebbers een visje kunnen eten.

De kosten zijn € 5,00 en dat is alleen voor het vervoer. De rest is dan op eigen kosten.

Daarna heeft Nel nog even onder de aandacht gebracht dat er tot 27 september de mogelijkheid is om voor onze afdeling te stemmen m.b.t. De RABO-Bank Clubsupport-actie. Iedereen die een rekening heeft bij de RABO-Bank en lid is, kan dit doen. Nel legt precies uit hoe dit gedaan moet worden en ook is zij bereid te helpen wanneer het niet zou lukken.

Aansluitend introduceert Nel de heer Flentge en geeft het woord aan hem.

 

Presentatie van dhr. Flentge

Nadat de heer Flentge zichzelf aan ons had voorgesteld kregen we een mooie presentatie van allerlei soorten tuinen uit Kent (Zuidoost Engeland) en omgeving. Tuinen die gebaseerd zijn op de Franse tuinen, strak en vlak, en tuinen die kenmerkend zijn voor die omgeving, met haar golvende landschappen.

Planten in Engeland komen overal uit de wereld vandaan waar de Engelsen in het verleden geweest zijn. Tuinen worden over het algemeen heel erg gekoesterd en hele gemeenschappen houden zich bezig met het verzorgen van tuinen in hun omgeving.

Dhr. Flentge toonde ons vele plaatjes van meerdere tuinen, zoals van de ‘RHS gardens’, golvend en slingerend. Ook tuinen in de stijl van Gertrude Jekyll kwamen in beeld, cottage tuinen en landschapstuinen met vrijere groei, die in Engeland erg populair zijn..

De tuinen in Coddington hebben weer strakkere grasvelden, met strakke randen en een strakke taxushaag, die door zijn donkere kleur een mooie achtergrond vormt, zodat beelden  en andere objecten beter te zien zijn. In Coddington zijn ook veel groentetuinen en kassen. Ook zijn er vaak ommuurde tuinen om de konijnen en andere groente-eters buiten te houden.

In Royal Tunbridge Wells zijn daarentegen vooral veel tuinen met geneeskrachtige planten.

Dan is er nog een andere populaire tuin in Kent bij de historische kasteel “Penshurst Castle”, ooit eigendom geweest van Henry VIII.

Sissing Hurst is echter de meest beroemde tuin ter wereld, waar het dan ook altijd heel erg druk is. Een bijzonderheid is dat hier de paden ingemaaid zijn in het gras.

In de omgeving van Kent zijn vaak ook wilde plantentuinen te vinden met drijvende algenmassa’s van boerenbedrijven en ook nog op zogenaamd “geleend grond”.

Naast dat we vele tuinen hebben kunnen bewonderen, mochten we ook binnen in diverse kastelen en huizen kijken. Ook hiervan waren er genoeg mooie plaatjes en hun verhaal.

Alles bij elkaar was het een goed bezochte avond, waarbij we vele plaatjes van tuinen, huizen en kastelen hebben mogen aanschouwen en daarbij ook nog de nodige informatie kregen.

 

Verslag van de viering van het 110 jarig bestaan van de Landelijke Vereniging           Koninklijk NVVH-VROUWENNETWERK.

Op 21 september 2021 vierde de Landelijke vereniging hun 110-jarig bestaan. De besturen van alle afdelingen waren hierbij uitgenodigd en die waren dan ook in grote getale aanwezig.

De bijeenkomst werd gehouden in het koetshuis van Kasteel Haarzuilen.

We werden rond 10.00 uur ontvangen met koffie en iets lekkers en na de opening door de voorzitter, mw. Dieny Scheffer, volgde een prachtig optreden door:                                                       

 Marjolein Meijers, (zang, contrabas, gitaar), bijgestaan door Walter Kuipers (viool,          mandoline, bouzouki, doedelzak) en Onno Kuipers (accordeon, trekzak, gitaar).                                              

De muziek was zeer divers met allerlei mooie liedjes en alle mogelijke instrumenten werden bespeeld. Tussendoor vertelde Marjolein mooie, soms persoonlijke en ontroerende verhalen.       

We kregen ook een feestelijke lunch en konden daarna een wandeling maken in de mooie tuinen aldaar, Na de wandeling vertelde Hennie de Wit van alles over de geschiedenis van Kasteel Haarzuilen. Er was bovendien ook een mooie presentatie over de geschiedenis van het

Koninklijk NVVH-VROUWENNETWERK.

Na een blik op de toekomst door de voorzitter werd het officiële gedeelte afgesloten en was er aansluitend een netwerkborrel. Het was een mooie en goed georganiseerde jubileumviering.

 

Verslag Jubileumavond 26 oktober 2022

Op deze avond konden we eindelijk vieren dat we in 2021 al 95 jaar bestonden.

Voorzitter Nel Beets, opende de avond en heette iedereen welkom en in het bijzonder mw. Dieny Scheffer, de Landelijk voorzitter, die de moeite heeft genomen om bij onze jubileumviering aanwezig te zijn. De heren Schreuder, Staal en Kuiper, die voor een avondvullende programma zouden zorgen, werden ook hartelijk welkom geheten.

Nel vertelde daarna dat de avond gratis was omdat we bijdragen hadden ontvangen van het Centraal Bureau, naar aanleiding van hun 110 jarig bestaan, van het Jacobafonds en ook van    de RABO Clubsupport actie. Daarnaast had de afdeling voor dit jubileum ook zélf geld gespaard!

Verder introduceerde Nel, Anneke Bontekoe, die zich kandidaat heeft gesteld om in het bestuur actief te zijn. Zonder tegenkandidaten kan zij bij de komende jaarvergadering  officieel tot het bestuur toetreden.

Vervolgens gaf Nel een terugblik en vertelde o.a. dat toen de afdeling werd opgericht de contributie 2 gulden was en een postzegel 1,5 cent kostte. Het eerste kasboek lag op de tafel met "herinneringen" uitgestald. Verder stond op tafel, een tijdens uitwisseling gekregen koperen pot, die Anne-Marie Bennema speciaal voor deze avond met mooie takken had opgemaakt.

Daarna kreeg Dieny Scheffer het woord. Zij vertelde dat ze vorig jaar ook van plan was om te komen en dat ze deze belofte nu kon waarmaken.                                                                   Het heeft haar wel enige moeite gekost om Uithuizen te bereiken, dit i.v.m. de afsluiting van de N999. Nadat ze haar felicitaties had uitgesproken, vertelde ze iets meer over de keten die ze droeg en dat die de vereniging symboliseert. Daarna las ze een soort gedichtje voor over Appelmoes. Het ging over hoe de gewone dingen in het leven heel bijzonder kunnen zijn. Ze verwees daarbij ook naar de zin: “Geef de appelmoes eens door” (van Toon Hermans).

Vervolgens verraste ze alle officiële bestuursleden door hen een amarylisbol cadeau te geven.

Maar er was nog meer dat de avond zo bijzonder maakte, toen Anne-Marie het woord kreeg. Nadat ze het bestuur gefeliciteerd had, riep ze 2 oud-bestuursleden, Gyni Baas en Tjaaktje Wieringa naar voren, die ook een belangrijke bijdrage hadden geleverd aan de organisatie van de avond. Vervolgens kregen we met zijn allen een prachtig boeket, waaraan alle leden hadden bijgedragen, aangereikt. Als bestuur waren we blij verrast met deze prachtige boeketten en we willen dan ook alle leden daar heel hartelijk voor bedanken. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Henny de Wolde, Roelie Bijmolt en Anne-Marie Bennema,

de initiatiefnemers en organisatoren van deze actie.

Hierna begonnen de muzikanten met hun eerste optreden. De heer Schreuder vertelde eerst iets over zijn samenwerking met de heer Staal en over het genre muziek die ze speelden.            Ze hebben veel Ede Staal liedjes in hun repertoire. Bij de meeste liedjes werd verteld waar het op gebaseerd was. Naast de liedjes van Ede Staal werden ook liedjes gezongen van An Kuiper (van de Tuutjefloiters), zoals “Mijn dorp”. Het waren vaak gevoelige liedjes die ontroerden en het sentiment opriepen. Maar er waren ook meezingers bij.

Na dit eerste korte muziekoptreden werden de jubilarissen: leden die al langer dan 55 jaar lid zijn: boven v.l.n.r. mw. G. Bakker, mw. G.A. Sandjer-Bahlman, mw. G.A. Bakker-Visser,   onder v.l.n.r. mw. M. Jans-Bos en mw. G.Bouwman-Groeneveld, gehuldigd met een bloemetje.          Bij vier jubilarissen: mw. A. Coolman-Kloosterboer, mw. A. Hoeksema-Uneken,                        mw. Z.T. Jensema van Hoorn en mw. G. Slik-Lyfering, die niet aanwezig konden zijn,            wordt het bloemetje later thuisbezorgd.                                                                                               Na de huldiging volgde een pauze en werd koffie/thee met een heerlijk gebakje geserveerd.

Toen de pauze voorbij was kregen we een optreden van de heer B. Kuipers uit Sauwerd.          Hij is meer van de proza en nadat hij eerst iets over zichzelf verteld had en zijn liefde voor de Groningse taal kregen we enkele verhalen in het Gronings te horen. Hij schreef ooit                 het boek: “Zomer van 1940”.

 

De verhalen werden afgewisseld met muziek en tussendoor was er nog een pauze en aansluitend weer wat korte verhalen en opnieuw vervolgd door muziek.        

Ede Staal heeft in meerdere plaatsen van Groningen gewoond en maakte dan een lied over die plaats, bijvoorbeeld: “De haven van Delfzijl”. Met het liedje “Vrouger” werd voluit meegezongen.

Rond kwart over tien was het tijd om af te sluiten. Nel bedankte de muzikanten,                    Dieny Scheffer en ieder die aanwezig was. Als laatste reikte zij nog 2 boeketten uit, één aan Dieny, uit waardering voor haar aanwezigheid en één aan Roelie Bijmolt, als dank voor het vele werk dat zij, als vrijwilliger, verzet ten behoeve van de afdeling.

Dieny wilde aan het einde van de avond graag nog een gedichtje voordragen dat heet:

 

 Ontmoeting.

 

Ontmoeten is meer dan iemand tegenkomen

of bij elkaar zijn

Je ontmoet zoveel mensen

 

Ontmoeten heeft zoiets van verwondering en herkenning

 

De ander is een antwoord op de vraag,

op iets in jou

 

Een echte ontmoeting raakt je,

ze vraagt openheid van jou.

Niet dat je alles moet zeggen tegen de ander,

maar wel dat die ander je iets mag vragen.

 

Ontmoeten is de ander binnenlaten in het huis van jezelf,

Met het risico dat niet alles echt is in jouw huis.

Dat je je soms anders voordoet.

Dat je kwetsbaar bent.

En soms anderen gewoon napraat.

 

Ontmoeten is iemand binnenlaten

in de binnenste cirkel van jouw leven.

Hij zal je vragen naar jouw ervaringen,

gewoontes, gevoelens en opvattingen.

 

Pas als je de ander zo diep laat binnendringen

- een echte ontmoeting laat sporen na -

Kun je van een ontmoeting spreken.

Een gedicht van Niek Stolk (bron: https://carolinevangeldercoaching.nl/ontmoeten/)

Tot slot speelden de muzikanten op verzoek nog het liedje “t Het nog nooit zo donker west” van Ede Staal en iedereen in de zaal zong toen mee.

De avond was gezellig en is feestelijk verlopen, iedereen ging met een blij gevoel naar huis.

Bij de uitgang kreeg iedereen nog het jubileumboekje n.a.v. het 110 jarig bestaan van de Landelijke Vereniging. De leden die niet aanwezig waren kregen het boekje thuis bezorgd.

 

Met excuses voor de fouten wat betreft het inspringen van de regels op plaatsen waar dat niet moet! Uw website redacteur is niet bij machte dat te veranderen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023