Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING UITHUIZEN
Uithuizen
Leeskring en Verslagen

                                                               Leeskring

De vierde en laatste bespreking is op dinsdag 16 april a.s. om 14.00 uur in de bibliotheek..
Onder leiding van Barbara van Hofslot wordt het boek Reis zonder terugkeer van David Diop besproken.

 

ATTENTIE!


Er is het vriendelijke verzoek om uw eigen kop/beker mee te nemen, aangezien de bibliotheek geen bekertjes meer levert voor koffie of /thee.
 


     De verslagen van onze bijeenkomsten 2023 - 2024 zullen hier vermeld worden.

            Verslag van de excursie naar het Forum in Groningen op 23 mei 2023

Met 9 dames vertrokken we per auto vanaf de parkeerplaats bij, voorheen Formido. De busreis van P & R Kardinge naar de halte bij de St. Jansbrug verliep voortreffelijk en rond 13.45 uur kwamen we al bij het Forum om ons te melden voor de rondleiding van 14.00 uur.

Reclame makend voor de excursie, hoorde ik vaak de opmerking: “daar ben ik al geweest”, maar tijdens een rondleiding kom je toch op plaatsen waar je als “gewoon” bezoeker niet komt!
Onze gids Maaike heeft ons, zogezegd van “onder tot boven”, het Forum laten zien.
Te beginnen in de parkeergarage voor auto’s en fietsen, de tussengelegen 10 etages met de VVV, de bibliotheek, de bioscoop, Platform F voor online programma’s, veel, héél véél, studeerplekken voor studenten, expositieruimtes, Wonderland voor kinderen en te eindigen op het terras op het dak. Om bij te komen van alle indrukken hebben we op de bovenste verdieping nog gezellig een kopje koffie/thee gedronken en rond 17.00 waren we weer terug in Uithuizen.
Roelie Bijmolt.

                                       Gezellige middag bij de Menkemaborg

Voor 13 juli had het bestuur naar alle leden een uitnodiging gestuurd om samen een kopje thee of koffie te komen drinken op het terras, of bij slecht weer in het koetshuis, van de Menkemaborg.
Het was een zonnige middag en de paar regendruppen werden opgevangen door de parasols.
Omdat het voor de eerste keer was, wisten we niet hoeveel leden hier gehoor aan zouden geven.
Het leek ons goed om te reserveren; we hadden ongeveer 15 personen geschat. We waren aangenaam verrast met de opkomst van 37 personen en het was even passen en meten, maar met een extra tafel en een grotere kring lukte het precies.De kring was te groot om ieder mijn openingswoordje te laten horen, maar ik denk dat allen  hebben begrepen dat we blij waren met zo’n goede opkomst.
Ieder kon zelf de eindtijd van de bijeenkomst bepalen en de dames met een vriendenpas voor de borg konden eventueel met iemand zonder pas naar de tuin. (Er meldde zich een lid als vriend van de Menkemaborg aan). Met het geld van de vrienden worden vele goede dingen gedaan.
Twaalf dames gingen door het doolhof onder leiding van Anna Jager en Bertha Reiffers en meerdere dames gingen naar de rozen, beelden of o.a. groente- en kruidentuin. Hier en daar werd van de rode of zwarte bessen gesnoept. Al met al een geslaagde middag.
Er is ons gevraagd om als afsluiting van het volgend seizoen iets dergelijks weer te bespreken.
Nel Beets.  

 

                                                                     

                       Verslag van het uitstapje naar tuin De Goudbek in Ternaard.

Met een groepje vrouwen in 3 auto s zijn we op 25 juli vertrokken naar het Friese Ternaard, vlakbij de Waddenzee.
Daar, in een voormalige pastorie, gebouwd in 1868 in neoclassistische stijl, wonen sinds 2019 Matthe en Selma Sjamaar, tegenover de monumentale kerk en naast het voormalig gemeentehuis.
Destijds, in 1868, werd de tuin ontworpen door de bekende noordelijke tuinarchitect Gerrit Vlaskamp, waarvan nu weinig meer van over is.
Matthe en Helma hadden 25 jaar in Schalkwijk bij Utrechtzelf een tuin, genaamd De Pullenhof, ontworpen in samenwerking met tuinarchitect Carrie Preston.
De Goudbek is ook in samenwerking met haar ontworpen met zee en wad als inspiratiebron.
Het is vooral een stinzentuin. Stinzen is de verzamelnaam voor verwilderde voorjaarsbloemen, voornamelijk: bol-, knol- en wortelgewassen, die al vanaf de 16e eeuw werden en worden aangeplant op buitenplaatsen en landgoederen.
Er wordt een uitgebreider palet toegepast van voornamelijk botanische bollen dan destijds
beschikbaar was.
Na een kopje koffie/thee in de orangerie werden we door Selma door de tuin geleid, terwijl ze over bloemen, planten en fruitbomen uitgebreide informatie gaf.
Op de terugweg langs het mooie Lauwersmeer met surfers, de vele boten en de zon op de sluizen besloten we in Lauwersoog nog een stop te maken om iets te drinken.
Natuurlijk werd er ook nog even gezellig nagepraat.
Rheny Slob.  

 

                                         

                              Verslag Muziektheatervoorstelling ‘Ripperda’.

Op donderdag 17 augustus  2023 is een groepje van 8 dames naar de muziek-theatervoorstelling ‘Ripperda’ geweest.
Johan Willem Ripperda, de zoon van een berooide adellijke familie, was een legendarische Groninger die leefde van 1682 tot 1737.
Door list, bedrog, en bravoure, wist hij het ver te schoppen.
Bert Visscher speelt de hoofdrol in deze muziektheatervoorstelling.

                                      

Het verhaal van Ripperda is indrukwekkend. Eerst werd hij benoemd tot lid van de Staten-Generaal en werd daarna ambassadeur in Spanje. Nadat hij het vertrouwen had gewonnen van koning Filips V en koningin Elizabeth, had hij als onderhandelaar het Verdrag van Wenen (1725) tot stand gebracht. Als beloning werd hij tot eerste minister benoemd. Later bleek dat hij de zaken veel te rooskleurig had voorgesteld, waardoor hij wegens hoogverraad in de cel belandde, waar hij uiteindelijk uit wist te ontsnappen. Na zijn ontsnapping lukte het hem generaal te worden in dienst van de Marokkaanse sultan. Weer later nam hij deel aan een militaire expeditie op Corsica, met de belofte daar na het welslagen koning te worden. Maar de oplichter werd uiteindelijk zelf opgelicht en eindigde zijn leven in armoede.
De voorstelling werd nog begeleid door een groots orkest, muzikale solisten en een koor. Het was een bijzonder verhaal, over een leven van leugens en charme.


                                   Verslag van de Fietsclub de “Vrije Vogels”

Bij het verschijnen van dit maandbericht is het fietsseizoen 2023 al weer teneinde.
Met afwisselende tochtjes hebben gemiddeld 9 dames genoten van het mooie weer ( soms ook regen ) en het gezellige koffie/thee drinken op verschillende plaatsen. Op 11 mei startten we in Middelstum en zijn we tijdens volgende tochtjes naar Pieterburen, Dieftil, Winsum, Noordpolderzijl, Bedum, ‘t Zandt, Bierum en de laatste middag naar Middelstum geweest. Het aantal kilometers is 313, gemiddeld komen we dan uit op 34 km. per keer.
Dames, ik ben dit seizoen vaker mee geweest vanwege het feit dat Hennie dit jaar niet mee kon fietsen en ik kan u zeggen: gezond voor lijf en leden en vooral gezellig!

 

       

De eerste foto was op het zonovergoten terras op Noordpolderzijl, de tweede in de tuin van Luingahof in Bierum en wat er onderweg naar Bedum te zien was? Ga een keer mee en ontdek wat we allemaal tegenkomen!
Namens de commissie van de fietsclub:
Grietje Graver, Lina Dijkema, Trijn Pieterman, Hennie Knol en toegevoegd: Roelie Bijmolt.

                                               Verslag van de excursie naar Delfzijl

Op dinsdagmiddag 19 september gingen wij met 7 dames richting Delfzijl naar: ’t Hoeske van Opoe Iet. Om dit kleine “hoeske” te vinden moesten wij wel wat moeite doen maar het loonde de moeite! Wij kwamen binnen in een woonhuis dat helemaal in oude stijl was ingericht. Ingericht met o.a. 60 poppen in klederdracht waarvan het grootste gedeelte uit Groningen, Friesland, Staphorst en Bunschoten-Spakenburg. Behalve de klederdracht konden we ook genieten van prachtige handwerken, meest kant en haakwerk met bijpassende zilveren voorwerpen zoals scharen, naaldenkokers, breinaaldscheden, naalden. Wij zagen poppen in rouwdracht, maar ook kinderen gekleed voor een doop. Er bevond zich ook een rieten looprekje voor kinderen, hiervan zijn er maar 3 in Nederland, waarvan er dus 1 in dit museum stond. Verder stonden er poppenhuizen, strijkartikelen, een ingerichte keuken, teveel om op te noemen, zelfs een ouderwetse tobbe voor de wekelijke wasbeurt ontbrak niet. Boven was een volledig ingerichte kraamkamer. Mevr. Uilhoorn, de eigenaresse, kon ons veel vertellen over klederdrachten maar ook over gewoontes in vroegere jaren. Wist U b.v. dat een Groningse muts uit 7 plooien bestond en rondom het hoofd uit 10 bloemen in kant? Verder dat een Staphorster ongehuwde man een groene broek droeg en een getrouwde een zwarte? Zo hoorden wij, onder het genot van een kop heerlijke koffie, allerlei wetenswaardigheden. Mevrouw Uilhoorn heeft er een prachtig museum van gemaakt en het was jammer dat wij maar met z’n zevenen waren want het mag gezegd worden dat de rest wel wat heeft gemist!
Nellie Volpe

                                

Verslag van de bijeenkomst op dinsdagavond 26 september

Na een welkomswoord volgen er enkele mededelingen.
Er is een gast in ons midden, Mw. Ankie Onnes.
Onze website is bijgewerkt en echt de moeite waard om een kijkje te nemen. U komt erin via de landelijke vereniging: www.nvvh-vrouwennetwerk.nl. De website van onze afdeling wordt onderhouden door de echtgenoot van Mw. Riek Bodewes: de heer Johan Bodewes.
Dhr. Johan van der Beek uit Winsum geeft voor de leden een lezing met workshop. Johan heeft meegedaan met het televisieprogramma "Heel Holland bakt"
Tijdens deze lezing vertelde hij ons op zijn geheel eigen wijze over zijn ervaringen tijdens zijn deelname aan het televisieprogramma “Heel Holland Bakt”. Zo horen wij dat er bij de start 900 aanmeldingen waren en er na vele rondes nog 10 deelnemers overbleven. Ook gold er voor het hele traject een geheimhoudingsplicht voor de deelnemers en ingewijden, wat natuurlijk niet mee viel. Al heeft hij niet gewonnen, hij bewaart er hele goede herinneringen aan en heeft hij er zelf ook wat van opgestoken. Hij liet ons foto's zien van alle taarten die hij heeft gemaakt en die zien er echt prachtig uit.
We starten de avond met koffie met gebak en vervolgens kregen we een kijkje achter de schermen aan de hand van beeldmateriaal.
Na de pauze gingen we zelf aan de slag met het vullen en versieren van tartelettes (mini gebakjes) met verschillende kleuren en smaken. Johan had 4 smaken botercreme meegebracht en fruit, slagroom en chocolaatjes om de gebakjes te versieren. Alle leden deden enthousiast mee en het resultaat mocht gezien worden. Allemaal fleurig versierde gebakjes die wij in een doosje mee naar huis mochten nemen. Aan het einde ontvingen alle deelnemers de recepten.
Johan had aan het eind van de avond nog een "Heel Holland bakt" bingo voor ons in petto. Er was niet één winnaar, maar alle 26 deelnemers riepen tegelijk Bingo! tot grote hilariteit van iedereen. De avond werd afgesloten met een drankje en een mooi opgemaakt en lekker slaatje.
Anneke Bontekoe   

                                              

                                       

 

                                                     Verslag 17 oktober 2023     

 

Nel heet iedereen welkom, in het bijzonder onze spreker van deze middag, dhr. H.J. Boersma.
Daarna doet Nel melding van het overlijden van Mevr. Betsy Bloem. In het verleden heeft zij in het bestuur zitting gehad, toen nog als “Presidente” en was tevens enthousiast lid van de Leeskring. Er volgt een moment van stilte om Betsy te herdenken.
Vervolgens richt Nel een woord van welkom aan de 5 nieuwe leden, die zich hebben aangemeld. Drie van hen zijn aanwezig: Mevr. Aafke Loonstra,  Mevr. Hilda Dekkema en Mevr. Lammina Mus. Mevr. Baukje Hoeksema en Mevr. Ankie Onnes zijn er deze keer niet.
Daarna geeft Nel het woord aan Geesje. Zij vertelt over een uitstapje naar het museum in Assen. Iedereen die het leuk vindt, kan zich hiervoor aanmelden.

Nel brengt nog een gedicht ten gehore en aansluitend wordt het woord gegeven aan
dhr. H.J. Boersma, de spreker op deze middag.

Nadat hij zich had voorgesteld, meldde hij dat hij, eerst in dienst van defensie, voor het eerst  op zijn 18de  op een ziekenwagen ging werken. Hier had hij veel meegemaakt en veel ervaring opgedaan. In 2011 stapte hij over naar de Ambulancezorg Groningen. Momenteel is hij gestationeerd in Uithuizen, welke één van de rustigste posten is.
We kregen uitgebreide uitleg over de betekenis van ambulance, het ontstaan, de ontwikkeling van en het werk op de ambulance. Het blijkt dat pas in 1970 de ambulance bemand werd door echte paramedici. Tegenwoordig zijn er diverse soorten ambulances, elk met een eigen functie en specialisatie. In de provincie Groningen zijn er 13 ambulanceposten waarover 27 ambulances zijn verdeeld. Een ambulancechauffeur moet aan de volgende eisen voldoen: MBO niveau 3 en EHBO- en Reanimatiediploma en C1 rijbewijs. Bij een melding moeten ze ook binnen één minuut beschikbaar zijn.
De functie-eisen voor een ambulance verpleegkundige zijn: Diploma MBO-/HBO-V of A-verpleegkundige plus specialisatie en werkervaring.
Verder is een BIG registratie en rijbewijs-B ook een vereiste.
Daarnaast is er tegenwoordig ook een opleiding tot ambulanceverpleegkundige.
Voor de provincie Groningen zit er een meldkamer in Drachten.
Interessant om te zien was dat als iemand de locatie van een incident niet weet door te geven, men dat alsnog via een telefonische link en zendmasten kan achterhalen.
Er zijn meer dan 10 soorten ambulances, elk met zijn eigen specifieke functie, zoals bv.  de A1, die met het blauwe zwaailicht rijdt i.v.m. de urgentie, of de IC/NEO ambulance voor het verplaatsen van IC-patiënten of pasgeboren baby’s.
Verder is er ook een motorambulance die snel ter plekke kan zijn voor vaak minder urgente incidenten. Daarnaast is er ook een “Psycholance” waar een verpleegkundige van Lentis op zit voor patiënten die psychische hulp nodig hebben. Voor grootschalig geneeskundige bijstand is er een groot ‘ambulancehospitaal’. Deze is bv. tijdens de Corona-epidemie ingezet geweest. Zo zijn er nog veel meer. Ambulancediensten werken verder nauw samen met Politie en Brandweer. De heer Boersma sloot de lezing af met enkele verhalen over incidenten waar hij bij geweest is. Zoals bv. een baby die gebeten was door een jaloerse hond of een man die bijna geplet werd onder een deel van een huis, maar die tot zijn geluk in het deurgat zat.
Na de lezing kon iedereen nog de attributen, die hij had meegenomen, bekijken en/of ook een kijkje nemen in de ambulance.
Het was in elk geval een zeer interessante en ook boeiende lezing, waarmee we een goed beeld hebben kunnen krijgen van het werk van de ambulancediens

Verslag 16 November 2023

Op deze avond waren de leden van het NUTS departement Uithuizen bij ons te gast. Het was een goed bezochte avond. Nel opende de avond en heette iedereen hartelijk welkom, zowel de leden van het Nut als ook de partners van onze eigen leden, die deze keer erbij mochten zijn. Een speciaal woord van welkom werd ook gericht aan de heer Roth, die op de avond een presentatie over Noord Korea zou houden. Daarna volgden nog wat mededelingen. Vervolgens werd mw. Ankie Onnes welkom geheten en uitgenodigd om te gaan staan. Mw. Hoeksema hadden we al bij het uitstapje naar de Menkemaborg ontmoet. Aan beiden werd het boekje van het 100-jarig bestaan van de Landelijke vereniging aangeboden.
 

Na de mededelingen gaf Nel een inleiding op het onderwerp van de avond. Zo gaf ze aan dat het ons interessant leek om over zo’n gesloten land, waar we weinig informatie over krijgen, meer te horen van iemand die er zelf meerdere keren geweest is. Het was Nel ook opgevallen dat, nadat we de lezing hadden bevestigd, er via de media over het onderwerp werd gepubliceerd. Zo werd op 11 september het 75-jarig bestaan van het land gevierd, met hartelijke felicitaties van Engeland. Op 12 september ging de leider van Noord Korea, na 4 jaar niet uit zijn land te zijn geweest, op bezoek bij Poetin. Op 6 oktober zou Noord Korea wapens aan Rusland te hebben geleverd. En zo zag Nel nog meer berichten. Mogelijk viel het juist op vanwege de interesse die er al was.
Nadat Nel iemand verteld had over de lezing die was afgesproken, kreeg zij het boek “Vlucht uit kamp 10” om te lezen. Ze vond het een aangrijpend verhaal.
Voordat ze het woord overdroeg aan dhr. Roth sloot Nel dan ook af met de woorden:
“Ik verheug me op uw lezing, waarbij u ook de mooie beelden van het land laat zien met een kritisch blik op de werkelijkheid”

Verslag lezing van drs. Marc Roth met de titel: ‘De verbeelde werkelijkheid’
 

In de lezing ‘De Verbeelde Werkelijkheid’ gaf drs. Marc Roth ons een inkijkje in Noord-Korea, waar meer dan 25 miljoen mensen wonen, mensen die net als wij ook een ‘normaal’ leven proberen te leiden. Met de lezing kregen we een inkijkje in ’s werelds ‘meest gesloten’ samenleving.
Als toerist in Noord-Korea is het niet mogelijk om alleen een stad te gaan bekijken. Men wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, die vooral plekken en dingen laten zien, die het land trots maken. Een objectieve waarheid krijgen is onmogelijk, want er is geen duidelijk overzicht over de feiten en omstandigheden. Socialistisch Realisme is bijvoorbeeld de enige toegestane kunstvorm, ingebed in een ideologisch-esthetisch kader en schatplichtig aan het regime. Een ideale verbeelde werkelijkheid.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, is echter de laatste jaren enorm aan het moderniseren. en transformeert tot een Socialistische Sprookjesstad, waar getracht wordt om een ideale samenleving te laten zien in een futuristisch en bijna surrealistisch decor.
“The Pyonghattan” project.
Er is wel een groot verschil tussen Pyongyang en andere steden in het land. De lezing werd ondersteund met afbeeldingen en ander uniek beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben, zoals kunst uit Noord-Korea waarbij ‘De Verbeelde Werkelijkheid’ duidelijk in beeld wordt gebracht. In mei 2018 was in Arnhem een expositie van Noord-Koreaanse kunst te zien met werken uit de collectie van Marc Roth en van Nicholas Bonner met de titel ‘Verbeelde Werkelijkheid’. Het bleek dat bezoekers erg nieuwsgierig waren naar het dagelijks leven in dit mysterieuze land. Nicholas Bonner, heeft mogelijk de meest uitgebreide en diverse collectie van Noord-Koreaanse kunst ter wereld. Mensen bleven, vaak gefascineerd door het onbekende, urenlang zitten bij de getoonde documentaires.

     
 

Verslag van het uitstapje naar Assen.
 

Om 09.00 uur zijn we met 8 vrouwen per trein richting Assen vertrokken. In het ruime, lichte restaurant van het Drents Museum dronken we eerst een kopje koffie met heerlijk gebak. Er was ruime keuze: worteltaart, pecannotentaart, Vincent gebakje, kersen-banketbakkersroom gebak met turfjes erop!
Daarna gingen we "Op reis met Vincent" waarbij we 20 van Goghs uit musea en privécollecties te zien kregen o.a. uit zijn Drentse periode, maar ook voorafgaand en aansluitend aan die tijd. Verder zagen we tijdgenoten en inspiratiebronnen van hem: Jacob van Ruisdael, Jules Dupre en Jean-Francois Millet. Tijdens zijn reis door Drenthe, alweer 140 jaar geleden, maakte Vincent grote ontwikkelingen door als mens én als kunstenaar, hoewel hij er maar een paar maanden verbleef. Hij maakte veel schilderijen van hardwerkende mensen op het land, oude arbeidershuisjes en het kerkje van Zweelo.

Het schilderij “Onkruidverbrandende boer" werd enige tijd geleden door het museum aangeschaft. In een nagebootste treincoupé konden we naar buiten kijken, waar de geschilderde landschappen van Van Gogh voorbij gleden. Aan de wanden waren heel veel lyrische brieven te lezen, die Vincent over Drenthe aan zijn broer Theo stuurde. Na een bezoek aan de winkel van het museum, lunchten we bij een -zelfs op woensdag- druk bezocht restaurant, wat meestal een goed teken is. Het pakte inderdaad zo uit: het was erg lekker en gezellig. Al met al een mooi uitstapje met een vrij korte reistijd.

Hilly Bos

Voor de liefhebbers van Vincent van Gogh kreeg ik nog een tip van Hilly: er is, in de herhaling, een programma op NPO 1 te zien van Ivo Niehe: Ivo op Zondag.
 

                                   

        Het "Vincent van Gogh" gebakje            Een moderne versie van hemzelf

 

Foto’s van de geslaagde workshop bij Meijstyle in Uithuizermeeden.

 

Verslag van de Kerstviering op 21 December 2023 met het duo “ Sound of Snow”.
 

Nel opent de avond en heet iedereen hartelijk welkom, speciaal het duo ‘Sound of Snow’.
Zij meldt tevens dat het fijn is dat we weer in het kerkje van de doopsgezinde gemeente deze avond kunnen houden. Er staat ook een mooie kerstboom en Nel vertelt iets over de geschiedenis van het ontstaan van deze traditie. Vervolgens komt de kerststal, die jaren geleden door leden van onze afdeling van de NVVH werd gemaakt, ter sprake. Nel geeft ook informatie over de traditie en de geschiedenis van de kerststallen. Er schijnen zelfs tentoonstellingen van kerststalletjes in musea plaats te vinden.

 

Na een gedichtje van Toon Hermans te hebben voorgelezen, geeft Nel informatie over de verdere indeling van de avond, die begint met muziek van het duo ‘Sound of Snow’.
 

Erik de Jong en Rozanne Ebenau spelen samen prachtige akoestische melodieën met accordeon en dwarsfluit. Hun repertoire is zeer breed en Erik weet ook veel te vertellen over o.a. de oorsprong van de melodieën die ze speelden. We mochten als publiek ook gezellig meezingen of neuriën. Ze hebben met tussenpozen drie keer 20 minuten gespeeld. Na hun eerste optreden, las Mw. Anneke Bontekoe nog een mooi en bijzonder kerstverhaal voor.
 

Als gasten genoten we tussen de bedrijven door van koffie of thee met lekkere koekjes en bonbons en daarna ook van een drankje, waarbij enkele koude en warme hapjes werden geserveerd. Er was ook royaal de tijd om met elkaar te praten.
 

Aan het einde van hun laatste optreden, hebben we samen het lied ‘Stille Nacht’ meegezongen. Vanwege het enthousiaste applaus werd door het duo nog een toegift gegeven en hoe kon het ook anders dan met het lied:
                                               ‘We wish you a merry Christmas’

 

Nel bedankte de muzikanten en noemde daarbij ook enkele leden, zoals Janna Wiersma die voor de koffie gezorgd heeft en Janny Luteyn die voor het vervoer van enkele dames zorgde.
 

                                      Nel sloot de avond af met de volgende woorden:
 

Lichtjes in de boom. Duisternis door de ramen.
Een tafel vol gezelligheid. Deze kerstavond vierden we samen.
Met muziek en zang. Dank dat U allen kwam.
Voor allen nog hartelijke groeten.
We hopen U op 17 januari weer te ontmoeten.

 

En voor straks, allemaal wel thuis.Na het dankwoord was er nog gelegenheid om een drankje te drinken en bij de uitgang kreeg iedereen nog een ‘kerstgroet’ mee.
En zo kunnen we weer terugkijken op een zeer geslaagde avond.

 

_____________________

 

Verslag 17 januari 2024


Door slechte weersomstandigheden zijn er iets minder leden aanwezig dan op andere avonden. Nel heet iedereen welkom die, ondanks de gladde wegen, toch is gekomen. Ook de spreker van de avond, dhr. Jaap Kloosterhuis, wordt van harte welkom geheten.
 

In maart zal Mevr. Nynke Gardenier de avond te verzorgen. Zij is bereid gevonden om de overleden Heer Landlust te vervangen met een lezing over zilver.
 

Nel vertelt nog dat Ida Rozema, vanwege een val, opgenomen is om te revalideren. Er wordt in de pauze een kaartje rondgestuurd die iedereen kan ondertekenen om haar beterschap te wensen.

Vervolgens vertelt zij iets over de geschiedenis van knijpertjes en rolletjes:
In het “oude” jaar worden de knijpertjes gegeten en in het nieuwe jaar de rolletjes, immers het nieuwe jaar moet nog worden “uitgerold”! In het oosten van de provincie Groningen en in Drenthe worden ook vaak “spekke dikken” gebakken. Dit is een lekkernij met spek en worst. Traditiegetrouw worden ze op de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar als traktatie uitgedeeld.

Dit jaar zijn ze door Anne-Marie Bennema en Bineke Kruijer gebakken.
Als dank hiervoor krijgen ze aan het einde van de avond een leuk boeketje.

 

Dan krijgt de Heer Kloosterhuis het woord:
 

Nadat hij zich heeft voorgesteld, noemt hij alle organisaties waar zijn werkgebied, het Lauwersmeergebied en Het Hogeland, onderdeel van is. Zoals: Natura 2000; Ramsar Wetlands Convention; Nationaal Park Lauwersmeer en Unesco.
Dan vertelt hij over het ontstaan van land in het Lauwersmeergebied. De Lauwerszee zelf is, behalve de provinciedijk, tussen 1850 en 1950 nagenoeg hetzelfde gebleven. Vanuit Zoutkamp deden de vissers aan dag-visserij, dit omdat de boten waarmee gevist werd geen slaapgelegenheid hadden,
Er waren destijds verschillende plannen om de Lauwerszee af te sluiten, maar die gingen steeds niet door.
Uiteindelijk gingen alle partijen in 1961 akkoord, maar pas in 1964 kon men beginnen met de werkzaamheden: er was een financieel compromis gesloten met defensie. En zo werd, onder het toeziend oog van Koningin Juliana, op 23 mei 1969 de laatste caisson voor de afsluiting geplaatst. De Lauwerszee bestond niet meer, maar werd het Lauwersmeer.
Iedereen was blij behalve de mensen in Zoutkamp. Ze moesten nu via een omweg varen om te kunnen vissen. Daarnaast ontstond er na de afsluiting ook veel vissterfte in het afgesloten watergebied, wat een verschrikkelijke rottingslucht veroorzaakte.
Er ontstond steeds meer land in het gebied en men ging in proefvakken testen welke begroeiing het beste zou gedijen. Zo bleken wilgen en sparren het goed te doen. Inmiddels zijn er 5 verschillende landtypes. Ondiep water en slikken, waar lepelaars, vogels en eenden goed kunnen vertoeven; Grazige ruigten, waar ook kieviten en veldleeuweriken graag zitten; Rietvelden met bv. rietzangers en kleine karekieten; Bossen waar o.a. de wielewaal en de nachtegaal zich ophouden.
Na de afsluiting van de Lauwerszee wilde men ook nog delen van de Waddenzee droog leggen.
Kees Wevers, een jongen van toen 16 jaar, richtte toen de Waddenvereniging voor het behoud van de Waddenzee op omdat hij, als hij 18 werd, zelf ook nog een keer kon wadlopen.
Dhr. Kloosterhuis toonde ons ook nog een verzameling plaatjes van vogels, die allemaal in bepaalde periodes in dat gebied vertoeven. Zo heb je b.v. de trekvogels, zoals velduil en havik, de bruine en de grauwe kiekendief en de ijsvogel. Naast vele andere vogels is er ook nog de grauwe klauwier, die muizen en kikkers in voorraad vangt en ze levend op stekels vastprikt voor later.
Verder waren er op een gegeven moment 2 nesten van zeearenden bij Lauwersoog. Deze werden continu in de gaten gehouden. De jonge zeearenden worden n.l. vlak voordat ze uitvliegen, geringd, gewogen en gemeten. Via een formule kan men bepalen of het om een mannetje of een vrouwtje gaat.
We kregen nog informatie over de duinflora en allerlei planten die in het gebied groeien. Ook over insecten, die heel belangrijk zijn voor dit gebied. Er bestaan bv. meer dan 360 soorten wilde bijen. Door verstedelijking, kunstlicht en pesticiden, dreigen vele soorten uit te sterven.
Daarom is er veel aandacht voor educatie aan kinderen en worden er schooluitstapjes en bijeenkomsten voor kinderen in de schoolvakanties georganiseerd.
Ook wij kunnen terugkijken op een leerzame, boeiende en interessante lezing.

 

Zoals belooft volgt hier het recept van Bineke Kruijer van de heerlijke rolletjes:

                                      

Voor ± 50 stuks heeft u nodig:                                          

130 gram roomboter,

250 gram kristalsuiker,                                      

2 eieren, 250 gram tarwebloem,

1 zakje vanille suiker of een beetje citroensap,

± 1 ½ dl. water.

 

Bereiding:                                                                         

Boter smelten, suiker toevoegen, de eieren 1 voor 1 doormengen, dan de tarwebloem, daarna de vanillesuiker of de citroensap. Als laatste het water er door mengen. Het beslag moet zo dik zijn dat het niet van de theelepel afglijdt.
Wanneer u ook rolletjes van het deeg wilt bakken voegt u iets meer water toe.
Het lekkerst worden de rolletjes wanneer u het beslag een avond tevoren maakt, zodat het tijd heeft gehad om “te rusten”
Veel succes!

                                             ______________________________

 

                    Verslag Jaarvergadering op dinsdag 20 februari 2024

Voorzitter Nel Beets heet iedereen van harte welkom en meldt vervolgens dat ze voor het laatst voorzit en dat ze blij is dat er een opvolger is, die het van haar gaat overnemen.

Nadat ze alle agendapunten heeft gemeld, opent ze de vergadering met de bekende hamerslag. Er is niemand in de zaal die nog iets aan de agenda wil toevoegen, dus gaat ze verder. Bij punt 3 staat ze even stil bij de wijzigingen in de statuten en geeft ze aan dat er een exemplaar op tafel ligt, zodat een ieder die kan inkijken.

Nadat de voorzitter alle ingekomen stukken heeft behandeld geeft ze het woord aan de secretaris Astrid Wubbolts die het verslag over de activiteiten uit het afgelopen jaar voorleest .

Daarna komt de penningmeester Geesje Graver met het financiëel verslag over 2023, waarna de kascomissie aangeeft dat ze de kas gecontroleerd hebben en alles in orde hebben bevonden. Vervolgens wordt de nieuwe samenstelling van de kascommissie bekend gemaakt. Daarna ontvangen een aantal leden, als dank voor hun inzet, een kleine attentie. Ook voor onze nieuwe webmaster is er een cadeaubon. Bij punt 10 vertelt Nel hoe ze 17 jaar geleden als voorzitter erbij was gekomen. Ze vertelt ook een mooi verhaal uit de corona-periode: Om de leden een hart onder de riem te steken belde het bestuur met enige regelmaat de leden op voor een praatje. Toen Nel iemand nog eens weer belde, reageerde deze persoon met: “Ik vind het gezellig dat u me belt, maar wie zorgt er nu voor u?” Nel vond dat prachtig en zei toen: “U, want voor mij is het ook fijn om een praatje te maken”

Hierna vermeld Nel de samenstelling van het nieuwe bestuur en sluit ze af met de woorden: “Voor alle fijne contacten wil ik leden en bestuursleden bedanken, het heeft mijn inburgering in Uithuizen versneld. Ik hoop nog jaren als lid in uw midden te zijn”. Voordat Nel de hamer en de ketting aan de nieuwe voorzitter Anneke Bontekoe kan overdragen, willen de bestuursleden haar eerst nog even verrassen met een boeket bloemen en het voorlezen van een aantal gedichtjes, die ze zelf hebben bedacht en in een mooi "boekje" hebben gebundeld. 

Nel sluit vervolgens haar voorzitterschap af met de volgende woorden: 

Ik was met veel plezier een radertje in het geheel
Want ieder bestuurslid deed haar deel
Er is een serieuze vervangster gekomen
Die nu mijn plaats heeft ingenomen
Mijn plaats is nu in de zaal.
Bedankt Allemaal!

Hierna wordt door Nel de ketting en de voorzittershamer overdragen aan Anneke,
die vervolgens een kleine toespraak houdt.


 

Anneke vervolgt daarna bij punt 11 de vergadering: Wat verder ter tafel komt.
Omdat niemand iets te melden heeft, gaat zij verder met de rondvraag. Mevr. Feenstra-Bazuin wil graag iets meer weten over de reanimatiecursus. Anneke geeft het woord aan Yt Algera. Yt meldt dat het op 21 maart ’s middags zal zijn en dat het in het maandbericht uitgebreid vermeld zal worden.
Omdat er verder geen vragen zijn sluit Anneke de vergadering en volgt er een koffiepauze.

 

Astrid Wubbolts, secretaris.
 

Na de sluiting van de jaarvergadering  was er tijd voor de pauze. Anneke kondigde daarna  de muziek bingo aan. Ze had de historie van de bingo opgezocht en dit blijkt al lang te worden gespeeld. Het is bekend, dat het in 1530 in Italië werd gespeeld. De eerste jaren speelde men met bonen en pas in de tweede helft van de 18 e eeuw kwam het naar West-Europa.    
De bingo werd geleid door Mineke Elzinga en Astrid Wubbolts. Mineke zorgde dat de juiste muziekstukken werden opgezet en Astrid praatte de stukken aan elkaar. Haar gevoel voor ritme was zichtbaar in haar beweging en zorgde ervoor dat in de zaal met een glimlach naar de muziek werd geluisterd. Ik hoorde aan tafel “de perfecte diskjockeys” en  Astrid is de
“koningin van de dans”.

De dames Aafke van den Berg, Betsie Blink en Aaltje Snitjer haalden als eersten de afgesproken bingorijtjes of volle kaart. Voor allen was het fijn dat naast de muziek ook het bingogetal werd genoemd.
Al met al een gezellige bijeenkomst, die om 22.00 uur werd afgesloten door Anneke.  

 

Nel Beets.

_____________________________________


Verslag middagbijeenkomst op 13 maart.


Onze nieuwe voorzitter, Anneke Bontekoe, opende de theemiddag. Naast de leden verwelkomde ze de spreekster van deze middag en 2 belangstellenden.
Ze bedankte voor de suggesties voor het nieuwe seizoen die in de ideeënbus zijn gedeponeerd tijdens jaarvergadering en gaf, na een korte inleiding, het woord aan Mv. Nynke Gardenier. Mv.Gardenier heeft meerdere opleidingen gevolgd in Schoonhoven (“De zilverstad”).      
Ze kan zowel sieraden van goud als van zilver maken, repareren of veranderen, alsmede taxeren. Van 2001 tot 2016 heeft ze sieraden, samen met antiek en vintage, in haar winkel verkocht.Momenteel werkt ze vanuit haar huis en is naast het repareren en veranderen van antieke sieraden, ook het verhandelen ervan via internet een belangrijk onderdeel van haar werk geworden. Nu de winkel is gesloten is er ook ruimte voor taxaties en lezingen. We zagen voorbeelden van aanpassingen. Hierbij viel op dat het verhaal achter een sieraad,
welke Mv. Gardenier vernieuwde, veel aandacht kreeg. Een studie gedragskunde heeft haar daarbij geholpen.
Bij de aankondiging in het Maandbericht was gevraagd om sieraden mee te nemen om te laten taxeren. Hier was door meerdere leden gehoor aan gegeven en leverde duidelijke beoordelingen op. Het waren heel verschillende artikelen, onder andere een brede zilveren armband met bijzondere sluiting, een zonnecollier, een broche met roosgeslepen diamanten, een haarsieraad en zilveren lepeltjes, vervaardigd van zilveren munten (die destijds ingeleverd  moesten worden op bevel van de Duitse bezetter: er werden munten van zink voor teruggeven). Mv. Gardenier gaf het lepeltje de naam “rebels lepeltje”.         
De taxaties (van € 150 tot € 1500) zijn vaak anders dan de emotionele waarde, maar zijn voor verzekering of bij erfenissen soms belangrijk om te weten.
De voorzitter bedankte Mv. Gardenier voor haar duidelijk verhaal en noemde nog 8 maart,   de Internationale Vrouwendag, die aandacht vraagt voor strijdbaarheid en gevoel van solidariteit. Wij kregen bij de uitgang nog een mooie witte tulp aangeboden, een bloem die staat voor kracht en schoonheid.  
De gasten Mv. Heun en Mv. Venema gaven zich op als lid en nadat Anneke aandacht gevraagd had voor de Culturele avond en de bijeenkomst, georganiseerd door het Eendagsbestuur, sloot ze de bijeenkomst. Veel leden bleven nog even gezellig “nazitten”.
Nel Beets.


                           

                                                                                                                  

 

 

                                                                                      

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024