Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BREDA
Breda
Lezingen/excursies
 
5 – DAAGSE BUSREIS NAAR OOTMARSUM

VAN MAANDAG 12 TOT EN MET 16 AUGUSTUS 2024

STADSHOTEL OOTMARSUM

Westwal 1

7631BM Ootmarsum

Tel. 0031 54 1291728

Website: www.stadshotelootmarsum.nl

Aan de rand van het centrum van Ootmarsum staat Stadshotel Ootmarsum. Maar, hoe gek het misschien ook klinkt, Stadshotel Ootmarsum heeft geen stadse allures. Integendeel. In Stadshotel Ootmarsum maakt u kennis met de sfeer en de ongedwongen gastvrijheid van het Twentse land. Het hotel beschikt over lift, restaurant, zitruimte met bar en terras. Kamers hebben televisie, telefoon en badkamer met toilet en douche.

Programma Dag 1: Om 8.30 uur vertrek uit Breda naar Ootmarsum. Een tussenstop in de omgeving Amersfoort voor koffie met gebak.

Rond het middaguur in Ootmarsum, waar we na de lunch een stadswandeling maken onder leiding van een gids die vertelt over Ootmarsum; de fraaie gebouwen, de interessante geschiedenis en de talrijke, levende tradities. Onderweg wordt een glaasje boerenjongens geschonken. De wandeling duurt een uur en aansluitend kan er op een locatie uitleg gegeven worden, circa 1 uur, over de tradities en gebruiken van Ootmarsum.

Even vrije tijd en terug naar hotel voor diner.

Dag 2: Na het ontbijt vertrek naar Zoutmuseum Delden en tuinen van landgoed Twickel. In 1886 werd in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. Men was eigenlijk op zoek naar drinkwater voor het nabij gelegen kasteel Twickel. De vondst van zoutwater in plaats van drinkwater was natuurlijk een teleurstelling. Jaren later, tijdens de eerste Wereldoorlog was er schaarste aan zout in Nederland. Gelukkig herinnerde men zich toen dat er in Twente ooit zout in de bodem was gevonden. Zodoende heeft het meer dan 30 jaar geduurd nadat na deze eerste vondst van zout in Delden door de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in Boekelo industrieel zout ging winnen. Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout.

In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie. Dit wordt op een speelse en educatieve manier belicht.

Hierna kunt u op eigen gelegenheid lunchen voordat wij de tuinen van landgoed Twickel gaan bezoeken.

Kasteel Twickel is befaamd om haar ‘huispark’: de siertuinen, de Oranjerie voor de citrusbomen, en het omringende park met spiegelvijvers en wildbaan. Even zo bijzonder is de moestuin waar als vanouds groenten, fruit en bloemen worden gekweekt. Generaties van bewoners hadden hun deel in de aanleg. Met hulp van vrijwilligers lukt het de tuinen te onderhouden en te laten floreren.

Dan terug naar het hotel voor het diner.

Dag 3: Vrije ochtend en bezoek Synagoge in Enschede. Na het ontbijt heeft u de rest van de ochtend ter vrije besteding.

Iedere donderdag is er een weekmarkt in Ootmarsum. U kunt ook een bezoek brengen aan een van de vele galerijen of live style winkeltjes.

Na de lunch rijden we naar de Twentse stad Enschede. U kunt Enschede zelf gaan ontdekken, winkelen of heerlijk genieten op één van de vele terrasjes in het gezellige centrum.

Ook kunt u deelnemen aan een rondleiding door de prachtige synagoge van Enschede. Al sinds 1928 bezit Enschede de mooiste synagoge van Europa. Het hele jaar trekt dit mooie monumentale gebouw vele bezoekers uit binnen- en buitenland.                                              Het is een imposant gebouw met zijn mooie koepels, glas in lood ramen en mozaïeken. Een gebouw met een rijke historie die diep verweven is met de geschiedenis van Enschede.

Ongeveer 17.00 uur rijden we terug naar het hotel en gaan we dineren.

Dag 4: Na het ontbijt vertrek naar Veenhuizen.

Een bezoek aan het Gevangenismuseum.

We beginnen het bezoek met een rondrit door het monumentale dorp Veenhuizen . Het staat sinds kort op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U rijdt langs karakteristieke huizen met stichtelijke spreuken en verschillende gevangenissen. Een gids vertelt u er onderweg alles over.

Vervolgens kunt u het Gevangenismuseum bezoeken dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie! U leert er van alles, zoals over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Kijk rond in het huis van een ambtenaar of bekijk de signalementskaarten, waarop je precies ziet wie er vroeger in Veenhuizen hebben gewoond. Tijdens de rondleiding in de Rode Pannen ziet u hoe een echte gevangenis er van binnen uitziet. Samen met een ervaren gids, neemt u een kijkje in onder andere de cellen, de isoleerafdeling en de luchtkooi.                                           De gids vertelt hoe de gevangenen woonden en werkten, hoe het dagelijks leven tussen de gevangenismuren eruit zag en welke spannende dingen er gebeurden.

U heeft in Veenhuizen ook de mogelijkheid om de lunch te gebruiken. Daarna via een mooie route via Drents Friese Wold en Nationaal Park Dwingelerveld rijden we terug naar het hotel voor het diner.

Dag 5: Na het ontbijt en uitchecken richting huis.Onderweg bezoek aan het historische museum Vriezenveen en bezoek Deventer. In het museum is de rijke textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus) te zien, waaronder een fraaie collectie unieke textielmachines. Er is documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast wordt er een oude huiskamer, een boerenkeuken en een schoolklas van lang geleden getoond. De eerste grote ruilverkaveling in Nederland vond plaats in Vriezenveen. En vooral heeft het museum een unieke afdeling over de Rusluie, waarin de 200 jarige handelsrelatie van Vriezenveen met St. Petersburg in beeld is gebracht.

Vervolgens rijden we naar de Hanzestad Deventer.

In deze prachtige stad aan de IJssel heeft u de mogelijkheid om het historische stadscentrum met haar vele monumenten te bezoeken, zoals bijvoorbeeld de Grote of Lebuïnuskerk met zijn imposante toren. Na het bezoek aan Deventer vervolgen we onze terugreis naar Breda.

Onderweg maken we nog een stop voor een goed verzorgd afscheidsdiner bijvoorbeeld bij Bistro de Heerlijckheid in Sleeuwijk. Ongeveer 20.30 uur aankomst in Breda.

Voor verdere info en kosten van deze reis kunt u contact opnemen met de afdeling Breda

 

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024