Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING LOCHEM E.O.
Lochem e.o.
cursus Kunstgeschiedenis

Kunst in Italië – over schoonheid en stijl, van Etrusken tot Valentino

Italië is een fascinerend land en rijk aan kunstschatten.  Al 3000 jaar geleden zijn er beschavingen tot bloei gekomen en weer verdwenen, om vervolgens herboren te worden. In Toscane ontwikkelde zich de Etruskische beschaving, vervolgens vormden de Romeinen een imperium. De klassieke oudheid herleefde tijdens de renaissance in Florence en Toscane.  De overweldigende barok begon eind zestiende eeuw in Rome. De ontwikkelingen in Italië werden een inspiratie voor de rest van Europa.

In deze vierdelige serie ziet u samen met kunsthistorica Monique Hafkamp dat kunstenaars in Italië wel degelijk een rol speelden in de beeldende kunst in hun tijd. In de achttiende eeuw specialiseerden schilders als Canaletto zich in stadsgezichten en maakte Batoni portretten van de eerste toeristen die naar Italië kwamen. In de negentiende en begin twintigste eeuw legden de schilders de nadruk op de schoonheid – bellezza – van het land en de geschiedenis, met een nieuwe blik. Ook is er een stroming die juist volledig wilde breken met het verleden en zich volledig wil richten op de toekomst; het Futurisme genoemd. En natuurlijk is Italië het land van stijlvolle ontwerpers, zoals Valentino.

Al deze ontwikkelingen volgt u, aan de hand van vele mooie afbeeldingen, samen met Monique Hafkamp, in Lochem bij het Vrouwennetwerk.

Datums van de cursus volgen. (vier vrijdagen in oktober/november 2022)

De cursus is voor leden en aanmelden kan bij het secretariaat: nvvhlochem(at)gmail.com of secr-lochem-vrouwennetwerk-lochem(at)outlook.com

De prijs van de cursus is nog niet exact bekend maar zal om en nabij € 60,- zijn.

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023