Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Fotoalbum

  BEZOEK aan de NOORD-ZUIDlijn                        

Onze excursie was dit keer de kunst bekijken op de Metrostations van de Noord-Zuidlijn. Er melden zich 28 geïntereseerde vrouwen bij de drie rondleiders voor "Loetje" bij het CS in Amsterdam. We werden in 3 groepen verdeeld en gingen ondergronds de metro in. Onze rondleider, Otto, nam ons nog eerst even mee naar de koninklijke wachtkamer, waar ten tijde van Willem III de rijtuigen binnen konden rijden en de koninklijke gasten dus droog uit konden stappen. Leuk om even opmerkzaam op gemaakt te worden.

Daarna gingen we op zoek naar de verschillende kunstwerken op de diverse stations. De kunstenaars kozen allen als standpunt van un werk de directe omgeving van het station. Wat ze in de buurt opmerkten, hebben ze verwerkt in hun kunstwerk.

We begonnen in "de kathedraal", de imposante hal van het Centraal Station waar we de Tulpen Palepai van Jennifer Lee bezichtigden, een ingescande prent van een kleed met 100.000 echte tulpenblaadjes, dat in 2017 te zien is geweest in het Rijksmuseum. Op het perron en vanaf de roltrap hadden we goed zicht op de langgerekte vidio met een bewegend typisch Noor-Hollands landschap. Frapant is dat je daarop elke dag een beeld krijgt van het weer van de volgende dag! En daarna de metro in! De drukte in de trein en op de perrons viel best mee. Op Noord was de ruimte van het open landschap en wijdse uitzichten verbeeldt door Harmen Liemburg met een enorm aantal verschillende weide- en watervogels in de vloer. Braf speurden we ook nar de badeend, de wc-eend, de vogel die uit het ei kruipt, de balsende zwaluwen en de gans in de pan.

Op de Noorderpark kwamen we even bovengronds voor de 7 bakstenen poorten van Persijn Broersen en Margrit Lucacs in de Amsterdamse schoolstijl, afgebrokkeld aan de zuidzijde en glad aan de noordzijde, daarmee de oude binnenstad en het nieuwe Noord verbeeldend.

Op station Rokin,  gebouwd in de Amstel, konden we vanaf de roltrap de muziale uitstalling zien van allerlei oude en nieuwe voorwerpen, die door de archeologische dienst zijn opgegraven. Op de wanden van dit rime station zijn prachtige decoraties in marmer aangebracht door Daniel Dervan en Gregory Giguel. 

het kunstwerk van Marian Laaper op station Vijzelgracht was een homage aan het leven van Ramses Shaffy, die in de wijk heeft gewoond. In lijnen van licht werden de levenslijnen weergegeven van de 28 mensen met wie Ramses in zijn leven veel te maken heeft gehad. Het lichtspel had ons in zijn greep (we stonden aardig in de weg voor de reizigers) tot we uiteindelijk toch de kop van Ramses te zien kregen.

De roltrappen in station De Pijp waren enorm hoog doordat de beide perrons daar boven elkaar geplaatst zijn. Het kunstwerk daar, van Amalia Pica, die in De Pijp heeft gewoond, geinspireerd op rijen vlaggetjes, moest een weerslag zijn van de gezelligheid van De Pijp. De kleren schijnen door te sijpelen naar beneden naar de ondergrondse metrohal.

Wat een ruimtelijkheid toen we daarna binnenreden in station RAI, Europaplein. Het kunstwerk van Gerard van der Kaap, "I want a permanent wave", met een mysterieuze vrouw aan de ene kant en een man aan de andere kant van het perron, o.a. geïnspireerd  op de ontvoering van Europa door oppergod Zeus. Tenslotte vonden we natuurlijk ook het Griekse 2 eurostuk in de vloer (met daarop Zeus en Europa).

Wat een leuke middag, die gezellig afgesloten wed bij Loetje. Het wordt tijd om ook eens beter te kijken naar de kunstwerken op de Oostlijn, al dateren die dan al van tussen 1974 en 1980.

                                                                                                            Marijcke Arnoldus

 

 

 

   

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2020