Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HAARLEM EN OMSTREKEN
Haarlem en omstreken
Fotoalbum

MUZIKALE AFSLUITING SEIZOEN 2021/2022 dinsdag 24 mei 2022

 

Voor de pauze vertelde Dorinde Smit Duyzentkunst ons over 'verrassend klassiek'.

Ze vertelde o.a. over de broertjes Jussen. In 2006 speelden zij op jeugdige leeftijd (13 en 10 jaar oud) in het Amsterdamse Concertgebouw o.l.v. Jaap van Zweden en in 2018 waren zij de hoofdgasten van het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.

De gebroeders werden uitgenodigd voor een concert in Turkije en dachten: we spelen het werk van Fazil Fay, een Turkse componist. Ze dachten dat de Turken wel trots op hun zouden zijn, maar het stuk mocht niet uitgevoerd worden. Fazil Fay was niet bepaald een vriend van de Turkse president. Later hebben ze het wel gespeeld in de Nederlandse Ambassade in Istanboel. Iedereen was enthousiast, er werd geklapt en de tent werd bijna afgebroken.

In de pauze van deze presentatie kregen we allemaal een glaasje advocaat met of zonder slagroom. Een traktatie!

Na de pauze vertelde Dorinde ons over de Strauss familie. Johann Strauss jr. (Schani genoemd door de familie) kwam uit een muzikale familie. Zijn vader, de componist o.a. van de Radetzky Mars wilde eigenlijk niet dat hij musicus zou worden. Hij oefende dan vaak met zijn viool bij de buren, zodat zijn vader dit niet kon horen.

Zijn vader Johann Strauss sr. en zijn broers Josef en Eduard waren eveneens componisten, maar Johann jr. is met afstand de bekendste. Gedurende zijn leven was hij al bekend als de walskoning en de populariteit van de Weense wals is voor een groot deel aan hem te danken.

In deze periode was er ook een Oscar Straus (met een s) en ook zijn muziek was erg mooi. Hij wilde echter niets met de familie Strauss te maken hebben en componeerder ook zijn eigen muziek.

Wat een mooie muziek kregen we te horen en wij zijn, dacht ik, allemaal meer te weten gekomen over bovengenoemde mensen. 

                           

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023