Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Maandbericht mei 2024 

 

 

 

 

 

 

 

Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk Maassluis-Maasland

VAN DE BESTUURSTAFEL APRIL-MEI

Nog even en dan is het eerste deel van onze activiteiten 2024 weer ten einde. In mei de laatste lezing. Jammer genoeg kreeg de commissie lezingen het bericht van Flip Hammann dat om persoonlijke reden die lezing geen doorgang kan vinden. Gelukkig is er dichtbij huis een heel interessant alternatief gevonden, zie verder in dit maandbericht. Aan de reacties te horen kunnen de activiteiten in april  ook weer geslaagd worden genoemd. Koningsdag hebben we als het goed is met een zonnetje kunnen vieren. Centrum Maassluis startte met de traditionele aubade en veel Maassluizers zullen traditioneel van de Oranje Tompouce hebben genoten.  In onze agenda leest u weer de activiteiten die er aan komen. Zet de data in uw agenda. De traditie was jarenlang dat we na mei tot september in “zomerslaap” gingen. Velen gaan dan op vakantie. Maar net als vorig jaar zullen we toch nog een keer lunchen en koffie drinken en ook een aantal keren wandelen is de bedoeling. Spontane acties zullen we per e-mailbericht bekend maken  zodat er meegedaan kan worden. De feestcommissie is ook van start gegaan met het uitwerken van ideeën etc. Is er misschien nog iemand die dit jaar ook 65 wordt? Laat het ons weten. Onze zieke leden wensen we beterschap toe. Dat gebeurt ook vanuit de commissie Lief en Leed die versterkt is met Paula Scholtes en Thea Kropff. Laten we elkaar blijven ontmoeten en blijven genieten van alle goede dingen die op je pad komen.  Natuurlijk is er op 4 mei en voor wat er 80 jaar geleden gebeurde een moment bezinning  en vergeten we ook niet wat er nu op diverse plaatsen in de wereld aan de orde is. Dan kunnen we ook blij zijn in Nederland dat wel 5 mei mogen vieren. Het bestuur gaat op 8 mei naar Amersfoort voor de Landelijke Algemene Ledenvergadering. Dan rest nog vanuit het bestuur  jullie allen mooie zomermaanden toe te wensen.

Leny Wesenhagen

Koffiedrinken

Het bestuur van het NVVH-Vrouwennetwerk Maassluis-Maasland hoopt velen van u weer te mogen ontmoeten op de koffieochtend op dinsdagmorgen 7 mei 2024 om half elf in het atrium van theater Koningshof.Ook op dinsdagmorgen 11 juni (dus dit keer de 2de dinsdag van de maand) gaan we om 10.30 uur koffiedrinken in Koningshof. We hopen velen van u op 7 mei en 11 juni te mogen begroeten.

Marianne Soors, secretaris Vrouwennetwerk 

 

Lunchen op woensdag 22 mei 2024

We gaan op woensdag 22 mei 2024 om 12.30 uur lunchen bij Grand Café ‘t Hoofd, Burgemeester De Jonghkade 35, 3143 CC Maassluis.

Het restaurant wil tijdig weten hoeveel personen er komen.

Wil je je daarom graag vóór 20 mei bij mij aanmelden?

Marianne Soors, secretaris Vrouwennetwerk 

e-mail: 

  tel: 0654797022

OP 14 MEI OM HALF 2 EEN LEZING OVER DE GESCHIEDENIS VAN MAASSLUIS

 

Niet onbekend in Maassluis is de Historische Vereniging Maassluis. Veel boeiende verhalen zijn bekend, maar zij blijven onderzoeken en ontdekken nog steeds bijzondere stukjes geschiedenis. De heer Edwin Broekhart zal met support voor de foto’s en filmbeelden als stadsgids ons meenemen door Maassluis. Een vrolijke noot zal zeker niet ontbreken.

Ina DallingaConny v.d. PutMieke Versluijs

EXCURSIE OP WOENSDAG 26 JUNI A.S. NAAR HET PROJECT BLANKENBURGVERBINDING.

Onze volgende excursie is naar het informatiecentrum van de Maas-Deltatunnel, gelegen onder het Scheur tussen Maassluis en Rozenburg.

Hier krijgen wij te zien wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van de nieuwe snelweg, de bouw van twee tunnels, twee knooppunten en de verbreding van de A20.

Er wordt op een leuke manier uitleg gegeven over de bouwmethoden en techniek, de historie van het project, archeologie en de landschappelijke inpassing. Al met al een interessante excursie.

Hierna gaan we lunchen bij het Delta Hotel in Vlaardingen. Wij kunnen daar een keuze maken tussen een twaalfuurtje met vlees, vis of vega. De kosten bedragen € 25,00.

Wij vertrekken om 9.45 uur vanaf het Tinq benzinestation Koningshoek.

 

U kunt zich opgeven vòòr 20 juni a.s. bij

Ria Zuidgeest emailadres riazvoeten@hotmail.com of

Paula Scholtes emailadres paulascholtes@gmail.com

Verslag van de lezing op 9 april 2024 door Jan Holtkamp.

Jan Holtkamp heeft een ruime tjokvolle antiekwinkel in Schipluiden en vertelde zeer boeiend over antiek/kunst. Hij noemt zichzelf een afvallige bakker: zijn broers hebben hier in de omgeving en 1 in Amsterdam bakkerswinkels. Hij moest vroeger brood rondbrengen en zag onderweg van alles waar hij “brood” in zag: kopen en weer verkopen. Zijn antiekzaak heeft hij nu 40 jaar. Maar hij vindt zichzelf niet oud, maar vintage. Zijn familie komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osnabrück. 

Kasten brengen niets op, maar zijn wel een goede opbergplaats van “papieren”. Deze brengen wel veel geld op, o.a. catalogi van vóór WOII, van industrie, maar ook oude familiebijbels. Zij zijn meer waard als er platen in staan. Zijn advies: nooit verkopen, maar bewaren voor de (achter)kleinkinderen. Ook oude klokken brengen niets op.

Hij haalt ook wel eens een beerput leeg: daaraan is een hele leefwijze te zien. Tegenwoordig willen klanten dat alles perfect is, maar gebruikte dingen zijn eigenlijk altijd beschadigd. Oranje aardewerk verkoopt goed, maar alleen een enkel stuk. Aardewerk van vroeger komt niet ongeschonden uit de vaatwasser. Vooral Chinezen kopen oude wijnen op, maar drinken het dan met cola erdoor.

Hij leest voor uit een Duits telefoonboek: zijn remedie om goed in slaap te vallen. Maar hij leest namen voor, die nu in Nederland veel voorkomen. In zijn zaak wordt ook gestolen: eigenlijk altijd door bekenden. Juist kleine objecten zijn hiervoor in trek.

Text Box:  Enkele dames hadden een object meegenomen ter beoordeling: een staand klokje (zo veel gepoetst, dat de afbeelding was afgesleten), klein zilveren tasje, sieraden. Tegenwoordig kennen mensen de waarde van sieraden niet: zouden ze zo wegdoen.

Ina Dallinga.

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Excursie naar de bollen met Nooteboom.

Op 15 april vertrokken wij met 25 dames van ons vrouwennetwerk met de bus van Nooteboom voor een tochtje naar de bollenstreek.

Wij startten bij ons favoriete vertrekpunt, nl. het benzinestation Tinq bij Koningshoek. Het weer was winderig, regenachtig, kortom goed voor een busreisje. Aangekomen in de bollenstreek kregen wij een tour in de omgeving van de Keukenhof. Daar was het ondanks het barre weer enorm druk met bussen, auto’s, fietsers.

Wij keken onze ogen uit. Tulpen zijn er in alle kleuren van de regenboog en er zijn er met enkele, dubbele en gekartelde blaadjes.

Om 12 uur werden wij verwacht bij het Tulip Experience in Noordwijkerhout voor een heerlijke lunch etc. en kregen wij een uitleg over de geschiedenis van de tulp. De oorsprong ligt in Kazachstan rond het jaar 1000 en in de zestiende eeuw kwam de tulp naar Nederland. In de beginjaren werd er door de welgestelde mensen in Amsterdam belegd in de tulp. Sommige exemplaren werden voor meer dan duizend gulden verkocht.

Daarna kwam er een rondleiding langs de machines waarmee de tulpenbollen van vroeger met de hand maar nu machinaal werden gesorteerd. In het veld wordt zelfs nu nog met de hand gewerkt om de zieke exemplaren er tussenuit te vissen.

Doordat de regen met bakken uit de lucht viel, en het zelfs onweerde, konden wij helaas niet buiten langs de velden lopen..

Na afloop kregen wij een bosje tulpen mee naar huis. Je kon kiezen uit een bosje met of zonder bol eraan.

Het was na het bezoek aan Tulip Experience nog de bedoeling een kleine rondrit te maken langs de velden, maar helaas door een afgesloten weg ging dat niet door en koos de chauffeur voor een sightseeing tour dwars door Den Haag, langs Madurodam, Kijkduin, Monster en ‘s Gravenzande weer terug naar Maassluis. Wij hebben veel bekende plekjes gezien tijdens de terugreis.

Al met al, ondanks het slechte weer, een geslaagde dag.

Het excursieteam Paula en Ria

 

MEIMAAND, BLOEIMAAND EN FEESTMAAND

May I say I really like you? Mei is echt een heerlijke maand! Om blij van te worden. Met veel feestelijke, vrije dagen en met vaak al lekker, zonnig weer (dat hopen we tenminste …)

De maand mei, bezongen in het beroemde gedicht van Herman Gorter, wordt wel de bloeimaand genoemd. Want door het warmere weer gaat alles groeien en bloeien. Natuurlijk moeten we de IJsheiligen niet vergeten. Deze kunnen op 11, 12, 13 en 14 mei nog altijd met strenge hand regeren en zorgen voor nachtvorst. Dus pas goed op je nieuwe plantjes buiten in de tuin. Van oudsher is mei ook de Mariamaand. Met name in Brabant en Limburg zijn ze nog steeds te vinden, de Maria kapelletjes, waar zeker deze maand Maria nog altijd met bloemen wordt vereerd. Traditionele feesten  vieren we met de kerk sowieso al eeuwenlang heel wat af in mei. Hemelvaartsdag, Pinksteren, de Heilige Communie-feesten en niet te vergeten Moederdag.

MOEDERDAG, EEN EEUWENOUDE TRADITIE IN MEI

De oorsprong van Moederdag ligt waarschijnlijk bij de oude Grieken. Als de lente aanbrak vierden zij namelijk het bestaan van de Cybele, de Moeder der Goden. En ook de oude Romeinen deden iets soortgelijks met hun Matronalia festival, geweid aan Juno, de godin van de bevalling. Alle moeders kregen op deze dag geschenken van hun echtgenoot en kinderen. Door de uitbreiding van het Romeinse Rijk werd Moederdag vervolgens ook een feestdag in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk een christelijke feestdag, waarbij moeder Maria werd vereerd in de kerk. Toen was dat al op een zondag. Alle bedienden van rijke families kregen dan een dag vrij om hun moeder te bezoeken en de goede gewoonte om bij die gelegenheid cadeau’s te geven kreeg steeds meer navolging. Dit gebruik waaierde weer uit over Europa. Zo is de Moederdag traditie ontstaan, zoals wij die nu nog steeds kennen. Een mooie traditie toch? Niet meer gebonden aan religie maar nog steeds bedoeld om moeders in het zonnetje te zetten, te verwennen met aandacht en cadeautjes en om de familieband te versterken. Moeten we er zeker inhouden, die 2e zondag in mei!

VIER DE VRIJHEID OP 5 MEI

Nederland kent natuurlijk nóg een feestdag, 5 mei Bevrijdingsdag! En ook die moeten we absoluut in ere houden. Helaas niet altijd een officiële vrije dag, maar dit jaar boffen we omdat het op een zondag valt. Als het weer ook nog een beetje meewerkt is het echt een perfecte dag om de vrijheid te vieren. Kortom, mei wordt vast weer een mooie maand. 

Overgenomen van MOnique.HET LIDMAATSCHAP VAN ONS NVVH-NETWERK

Verbinding –  in de vorm van ontmoetingen –  lokaal – regionaal – landelijk

Vriendschappen – tussen gelijkgestemden – goede buur – netwerk

Vrijetijdsbesteding – activiteiten – clubjes – uitjes 

Verdieping – achtergrondinformatie uit lezingen – bezoeken – nieuwsbrieven

Voorlichting- verantwoord leven – projecten – plastic en ik

Vrijwilligerswerk – activiteiten binnen en buiten de vereniging – besturen

Vertegenwoordiging – via lidmaatschap Nederlandse Vrouwen Raad (NVR)

Voorvechten van Vrouwen Emancipatie Internationale Vrouwendag – Orange the World, geweld tegen vrouwen 

Vechten door beleidsbeïnvloeding – Openbare toiletten in Maassluis

 

Hoort zegt het voor!         Word lid! 

 

 

ONZE AFDELING ORGANISEERT DE VOLGENDE ACTIVITEITEN 

De club- en cursusgelden worden aan het begin van de cursus betaald. Als u zelf de cursus afbreekt, vindt er geen teruggave van het (resterende) cursusgeld plaats. Zou u graag een bepaalde cursus willen volgen of heeft u een leuk idee om zelf een cursus te geven? Neemt u dan contact op met de organisator van deze activiteit. Of bij een nieuwe activiteit met het bestuur.

 

Clubs + cursussen                Inlichtingen                                                      Wanneer

 

 

Dinnerclub                           Mevr. M.T. van Asperen       5916780            1e vrijdag van de maand

                                             Mevr. A. van Leeuwen          5917610

 

Excursies                              Mevr. P. Scholtes                   06 38917671     enkele malen per jaar

                                             Mevr. R. Zuidgeest                06 33836948

 

Fietsen                                 Vacant                                                           dinsdagmorgen juni-juli-aug

 

Koffieclub                              vacant (bestuur)                                          1e dinsdagmorgen van de

                                                                                                                      maand

Kunstgeschiedenis                Mevr. H. Satijn                      5913227            donderdagmorgen

 

Lezingen                              Mevr. I. Dallinga                    06 11295723     2e dinsdag van de maand

 

Literatuur                             vacant                                                             3e dinsdag van de maand

                                             Mevr. H. Kraus                      5920217            1x per maand, vrijdagmiddag

 

Museumbezoek                    Mevr. I. Dallinga                    0611295723      periodiek op donderdag

 

Reizen                                  Vacant                                                              

 

Theaterbezoek                      Vacant

 

Wandelclub                          Vacant                                                              3e woensdag van de

 

maand

 

Clubs Bereikbaarheid Centraal Bureau vanaf 1 april 2020 

Centraal Bureau is telefonisch bereikbaar op woensdag en donderdag  tussen 9.30 en 14.00 uur op telefoonnummer 033—4228225,  u treft dan een van de bestuursleden. Uw email wordt op die dagen gelezen en beantwoord vanuit  de mailbox  centraalbureau@nvvh.nl 

Per 1 april heeft het Centraal Bureau een nieuw postadres: 

Postbus 11  3410 CA  LOPIK  

secretaris (waarnemend)

Dieny Scheffer-Versluis

E-mail: centraalbureau@nvvh.nl

tel.06 51982065  Bereikbaar : maandag, dinsdag, woensdag van 9.00-12.00 u

 

Voor toelichting op de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) zie het maandbericht van september 2018 blz 7 en 8.

 

Voor zowel groepen als individuele reizigers biedt Nooteboom Tours een groot aantal dagreizen aan. Per comfortabele touringcar, bestuurd door een gezellige chauffeur, reist u naar prachtige bestemmingen in Nederland. Bekijk ons aanbod op de website of vraag de gratis folder aan. 

www.nooteboomtours.nl

010-4341220

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024