Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING MAASSLUIS-MAASLAND
Maassluis-Maasland
Waar is de tijd gebleven?

 

50 Jaar N.V.v.H., waar is de tijd gebleven

Herinneringen aan die 50 jaar

Zeker niet volledig en ook niet in chronologische volgorde

 

De oprichtingsmiddag in 1959 vond plaats in de kleine kantine van de Touwfabriek, in de Lange Boonestraat.

Er had een stukje gestaan in ons Maassluise lijfblad “De Schakel" over een nieuwe op te richten vereniging, die mij wel aansprak. Met nog twee buurvrouwen uit de flat erop af. De opkomst viel een beetje tegen. De meeste dames waren al wat ouder. Zelf was ik 27 jaar en had 2 dochters in de leeftijd van 7 en 5 jaar. Een oppas was voor mij geen probleem, omdat er een heel lieve tante was die dat maar al te graag wilde doen.

Die middag werd er uitgelegd wat er zoal plaats vond in zo’n vereniging.

Iedere maand een theemiddag of koffieochtend waar dan iets speciaals georganiseerd werd. Ook was er elke maand een excursie. We hebben in de loop der jaren dan ook heel wat fabrieken (zoals De Gruyter, Jamin, Ploegstoffen, een tapijtfabriek enz.) van binnen bekeken en het productieproces gadegeslagen. Toen kon dat nog, nu gaat alles computergestuurd en valt er weinig meer te zien. Ook werden opnames bijgewoond in radio- en tv-studio’s.

Wat later werden er binnen de vereniging clubs opgericht en cursussen gegeven. Een hele leuke was een cursus hoeden maken. Dit gebeurde in een zaaltje achter café De Kroon aan de Haven. Maassluis had in die tijd nog geen zalencentrum.

Ook een gymclub zag het leven en de lessen hiervan vonden plaats in een klaslokaal van de Hoofdschool onder de bezielende leiding van Koos Henneveld (ook bekend van de Judoschool). Als warming-up begon de les met touwtje springen. Hilariteit alom, zie het voor je, dames uit alle leeftijdcategorieën en niet allemaal even slank. Springen maar.

Lekkere herinneringen zijn er ook aan een cursus “koken met zuivel", broodbakken en bolussen maken onder leiding van een bekende Maassluise bakker.

Ik heb leuke herinneringen aan de viering van het eerste lustrum waar we als gymclub ons “kunnen" hebben vertoond met een theedoek om ons hoofd, gewapend met bezem, emmer, pleeborstel en mattenklopper.

Creatief waren we ook in die tijd, we naaiden onze eigen kleding en liepen dan op de koffieochtenden een modeshow. Jaren later liepen zelfs mijn kleindochters mee in de kleding die ik voor hen naaide.

Heel gezellig en leuk waren de kinderkledingbeurzen. Twee hele dagen was je er voor in touw, één dag inname en prijzen van de kleding en één dag de verkoop. ’s Morgens heel vroeg stonden de mensen al in de rij voor een nummertje.

En dan al die gezellige vakantiereisjes die we met de vereniging maakten. Het begon met een excursie naar het Europees Parlement. We brachten een bezoek aan Brussel en Straatsburg. We waren op de thee bij May Weggen, al stuurde die wel iemand anders. Er wachtte ons bij het vertrek nog een erg leuke verrassing, als subsidie kregen we ieder

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024