Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Dhr. M. Steketee, Lezing Chinees porselein en Delfts aardewerk

 

       

15 februari 2024 - Dhr. M. Steketee, Lezing Chinees porselein en Delfts aardewerk Tussen Kunst & Kitsch

Deze middag maken we kennis met Mart Steketee en zijn meesterlijke vertelkunst.

Het is een genot om naar zijn verhaal te luisteren.

Voor de pauze neemt hij ons mee terug in de tijd, naar de vroege Gouden Eeuw (1550 - 1620).
Een tijd waarin onze VOC-schepen over de hele wereld handeldreven. Driekwart van de wereldhandel was in Nederlandse handen. Ons land stond bekend om de mentaliteit van de koopman en was enorm welvarend. 
Zeeland deelde flink mee in deze welvaart. Middelburg was na Amsterdam de rijkste stad van het land en Zeeland telde zo'n 120 kastelen vol met kostbaarheden waaronder Chinees porselein en Delfts aardewerk.

Aan de andere kant van de wereld waren de keizers van China dol op porselein. Het land had dan ook een leger van porselein-bakkers.
Onze koopmannen ontdekten dit Chinese porselein en zo ontstond tussen 1550 en 1620 een intensieve handel.
Het keizerlijke porselein werd verpakt in thee voorraden om het te beschermen tijdens de tocht en werd in ons land uitgestald in de kastelen en de rijke huizen van de reders en de notabelen.
In Delft zag men deze bloeiende handel en al heel snel begon men daar met het maken van tegels, schotels en later plavuizen.
Ook al was het Delftse aardewerk veel goffer vanwege het gebruik van rivierklei, het Delfts blauw is even bekend geworden als het Chinees porselein, het heeft een wereldnaam weten te veroveren.

Na de pauze en een heerlijk bakje koffie was het tijd voor Kunst en Kitsch.
Van de 50 aanwezige leden had zeker de helft een kostbaarheid van huis meegenomen. Van het zeer variërend aanbod wist Mart heel veel te vertellen. Precies zoals bij Kunst en Kitsch op TV.

Een leuke middag, dank Mart en bestuur!
Xandra

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024