Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING APELDOORN
Apeldoorn
Verslagen

                                    Lezing ‘Van Vijgenblad tot Spijkerbroek’
Na afloop van de jaarvergadering werd het podium vrijgemaakt voor de lezing ‘Van Vijgenblad tot Spijkerbroek’. Deze lezing is samengesteld door cliënten van Villande, een kleine woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Onder leiding van de ons welbekende Jan Bark hebben Bas, Danielle, Merel en Mike zich verdiept in de geschiedenis van kleding en mode.

Allereerst werd uitleg gegeven over de diverse materialen die vroeger en nu nog steeds gebruikt worden. Vervolgens kwamen in rap tempo diverse tijdsperioden voorbij met de daarbij behorende kleding. Via de Neanderthalers en préhistorie kwamen we bij Middeleeuwen, Gouden Eeuw, Victoriaanse tijd en Industriële Revolutie. Om na de dertiger jaren, flower power en discotijdperk in het heden te belanden En over iedere periode was wel een wetenswaardigheidje te noemen bv de luizenbol, de kachelpijpen, de drollenvanger, de queue of de hotpants. Modetrends, materiaalkeuze, verschil in kleding tussen rijk en arm of tussen mannen en vrouwen werd uitgebreid belicht. Als laatste kwamen de vele verschillende klederdrachten in Nederland aan bod en werd nog even aandacht besteed aan diverse uniformen van bv verpleegsters, nonnen, brandweermannen en postbodes.

Een groot applaus (en een envelop met inhoud) was het welverdiende loon voor deze leuke presentatie die door deze bijzondere mensen met zoveel zorg in elkaar was gezet. En met een zucht van verlichting namen zij afscheid, want presenteren is toch wel een spannende aangelegenheid.  Anne-Mieke Schuiten

                                                         Boek & Film
We hebben de film Women Talking gezien. Een aangrijpende film over verkrachting en mishandeling van vrouwen door de mannen uit hun eigen Mennonieten gemeenschap. Maar ook een film over vrouwen die opkomen voor hun eigen recht, vreedzaam willen handelen en als volwaardig lid van de gemeenschap behandeld willen worden. Een film over vrouwen die angst voelen maar daadkracht vertonen om de kinderen uit hun gemeenschap te redden. De meisjes mogen niet langer gevaar laten lopen verkracht te worden; de jongens mogen geen onderdeel worden van een gewelddadige gemeenschap die denkt rechten te hebben over de vrouwen. Een film over vrouwen die elkaar steunen wanneer ze het moeilijk hebben. En dat geeft een mooie inkijk in een gesloten gemeenschap. Aline Jansen

 

Lezing: gezond slapen en dromen
Joke Helwig

Wat een volle zaal dit keer, de eerste lezing in het nieuwe jaar! Het onderwerp goed slapen leeft wel! Lia Timmer bracht een zeer levendig verhaal over slaapproblemen en wat je er aan kan doen. Zelf was ze een kind dat moeilijk kon slapen, had enge dromen en nachtmerries. Na een studie psychologie werd duidelijk wat haar roeping is. Tussendoor vertelde ze ook nog dat ze mantelzorger is, eerst voor haar moeder en nu voor haar vader.

Het programma bevatte o.a.: wat gebeurt er als je slaapt, hoe kun je goed doorslapen en wat zijn dromen en ontspanningsoefeningen. Dat laatste is belangrijk: we moeten zo veel mogelijk ontspannen naar bed gaan en ons hoofd leeg maken voordat we gaan slapen. Gezonde slapers zijn vitaler en optimistischer en slechte slapers hebben minder weerstand, de concentratie is minder en ze zijn vaak prikkelbaarder. Dus goed slapen is wel belangrijk. Een derde van ons leven slapen we en een op de vier volwassenen heeft slaapproblemen.

Over huilbaby’s: in de Oosterse wereld komt dat veel minder voor, daar slapen ze tot hun 5e jaar in gezinsverband. Ons natuurlijke slaapritme is door de tijd heen ook veranderd; we krijgen meer prikkels te verwerken. En ons slaapritme wordt regelmatig verstoord.

We kregen allerlei tips, zoals lezen voor het slapen gaan, mindfulness, problemen van je af schrijven, je nek kneden, voor warme voeten zorgen. Geen zware maaltijd nuttigen vlak voor je naar bed gaat, evt. warme thee of warme melk. Ademhalingsoefeningen zijn goed en ook gapen is een ontstresser. Dromen zijn belangrijk, die zorgen ervoor dat je problemen kunt verwerken of oplossingen vinden. Zo had de uitvinder van de naaimachine een creatieve droom en daaruit ontstond die machine! Slaapmiddelen werden ons afgeraden, maar daarvoor in de plaats natuurlijke middelen uitproberen zoals passiflora en valeriaan. Aan het eind kregen we nog een A4tje mee met o.a. tips om je dromen te onthouden. Kortom een heel fijne en leerzame middag. 

 

Boek & Film
Aline Jansen

We keken naar de film ‘Mijn haat krijgen jullie niet’. Een treurige en beklemmende film maar ook een film die bemoedigend was. Bemoedigend in de zin van dat we door een aanslag van welke aard dan ook niet moeten haten. Haat ligt op de loer als je geliefde gedood wordt door een zinloze daad. Maar haat vergiftigd ook je leven. Een post op Facebook werd door Facebookgebruikers gedeeld en opgepikt door krant en nieuwszenders. En die post mondde uit in een boek en een film.

De peuter van 17 maanden speelde voortreffelijk zijn rol. Hoeveel filmuren zouden daar in zijn gaan zitten? Na de film hebben we een wijntje gedronken om even onze zinnen te verzetten want om met zoveel narigheid en drama in het hoofd te gaan slapen is niet  goed (werd ons tijdens de lezing verteld).

 

Maandbijeenkomst: 10 met een Griffel en een zoen van de juffrouw
Ans van Kesteren

Op dinsdag 15 november 2022 heeft Jan Bark een - door de corona diverse keren uitgestelde - lezing gegeven over het bovengenoemd onderwerp.

Rond 1700 kregen alleen kinderen van rijke ouders onderwijs, vaak door een privéleraar, ook waren er kloosterscholen. Later waren er dorpsschooltjes die midden in een dorp stond. De meester ontving 100,-- gulden per jaar, plus af en toe iets in natura. Aan de muur hingen houten schooltassen waar ze hun spulletjes in konden bewaren, vaak eenvoudig uitgevoerd; een enkele was mooi beschilderd. Het ging er streng aan toe in die tijd: De meester had een houten plak waar hij op de open hand een klap uitdeelde. "Onder de plak zitten", komt daar vandaan. Of hij gooit een stoffen vogel met een zware vulling naar een leerling: "de pechvogel" als hij/zij die terug brengt naar de meester wordt er een bord met de afbeelding van een ezel om zijn/haar nek gehangen of er werd een pet met ezelsoren opgezet. De meester zat achter een lessenaar op een verhoging. In latere jaren werd als straf: in de hoek staan, nablijven, en strafregels gegeven.

Als lesmateriaal hebben we als eerste het Hornbook gezien, een houten plank met perkament en daar over heen een dun laagje hoorn. Deze was van oorsprong Engels. Begin 1800 kwam de letterkast van P. Prinsen, waar je in het midden woordjes kon maken. Later het leesplankje van M. Hoogeveen en van Jetses. Het allereerste schrijfmateriaal was de ganzenveer. Daarna hebben we een griffeldoos en leien met een sponsdoosje, aan de ene kant een nat sponsje en aan de andere kant een zeemlapje. Het potlood en de kroontjespen met het inktpotje volgt, daarna de moderne schrijfmaterialen.

Ieder van ons zal de poesiealbums herinneren, de handwerklessen en voor de jongens het figuurzagen of kleien, de gymlessen en de zwemlessen in de vijfde klas.

De bewaarschool ontstaat (soort kinderdagverblijf ), de Fröbelschool (Kleuterschool) Op 1 januari 1901 is er de leerplichtwet en in 1955 volgt er een wet voor de kleuterscholen.

We hebben veel diverse mooie platen en foto's gezien, die bij ons allen herkenning en een gevoel van nostalgie en opgeroepen heeft.

 

Muziekgeschiedenis
Ans van Kesteren

De afgelopen 4 vrijdagmiddagen van de muziekgeschiedenis over het onderwerp "Vrouwen in de muziek" hebben we op 25 november afgesloten. De dames hadden het vaak niet makkelijk in die vroegere tijden.

We zijn begonnen bij de eerst bewaard gebleven muziekstukken rond 1100. Dan springt Hildegard von Bingen eruit. In de kloosters en in de adellijke kringen werden de eerste muziekstukken geschreven, waarvan er diverse bewaard zijn gebleven. Of er muziek door vrouwen gemaakt of geschreven mocht worden, was afhankelijk van de mening van de geestelijke overheden of de heersers aan het hof. We zagen een documentaire over Hildegard von Bingen.

De volgende middag ging over de "Vrouwen van..." , dus o.a. over Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Alma Mahler en Amanda Röntgen. Zij musiceerden en schreven muziekstukken, maar ook zij hadden veel problemen met de mannelijke inmenging. Soms werd hun stuk onder de naam van hun man uitgegeven. De vierde middag ging over de Franse dames in de muziek. De denkwijze over vrouwelijke muzikanten en componisten was in Frankrijk toch een stuk toleranter dan in Duitsland. We hoorden Germaine Tailleferre, zij was ook lid van een gemengde kunstenaarsgroep. Cécile Chaminade is zelfs lid geworden van het Franse Erelegioen. Ook Nadia Boulanger verwierf de 2de prijs in de prix de Rome, haar zus Lili zelfs de 1ste prijs in 1913. De prix de Rome is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars (in 1663 in Frankrijk ingesteld). Ethel Mary Smith was een fanatieke voorvechtster van de feministes. Zij schreef een "Mars voor de vrouwen".

We hebben veel gehoord en genoten.

Het plan is voor 2023 om ongeveer eind maart weer muziekgeschiedenis te organiseren. Met als thema "Passiewerken", dit in de aanloop naar de Pasen. We zullen iets horen over diverse bekende stukken zoals bijvoorbeeld een stukje uit de Johannes Passion, maar vooral ook veel over onbekende Passiewerken. Nadere gegevens krijgen jullie nog.

Actieve ledenmiddag

Om de drie jaar organiseert het bestuur een middag voor de actieve leden. Actieve leden zijn die leden die zich inzetten voor de vereniging en een vrijwilligersklus op zich hebben genomen zoals ledenadministratie, cursussen organiseren, het programma organiseren, helpen bij de organisatie, nieuwsbrieven rondbrengen, Jacobafonds of bij leden die een ziekenhuisopname achter de rug hebben een bloemetje brengen.

Het is lastig om iets leuks te bedenken maar dit jaar was het gelukt en werd er een workshop bonbons maken voor ons georganiseerd. Het was een gezellige middag en voor wie zich ook actief wil inzetten voor de afdeling dan kan dat. Graag zelfs. We hebben nog wat vacatures: organisatie en coördinatie wandelclub, organisatie en coördinatie museumclub, opzetten van een leesclub. Ach, eigenlijk kan en mag alles, als er maar iemand is die het wil organiseren en coördineren.

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023