Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BORGER-ODOORN
Borger-Odoorn
Antartica

Pieter en Marga Jannenga  vertellen over hun reis naar Antarctica .

De 23 daagse reis naar Antarctica gaat o.a. via de Falkland eilanden inclusief South Georgia. 

De Poolreis is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger uit het begin van de vorige eeuw.,Sir Ernest Shackleton, die op zijn reis naar Antarctica schipbreuk heeft geleden en onvoorstelbare ontberingen heeft geleden.

Maar na de nodige mededelingen door onze voorzitter Fenny Bruins kon zij het sein geven voor deze spannende expeditie aan Pieter en Marga.

Speciaal voor de pinguïns waren ze aan deze reis begonnen. Zij zijn er in grote aantallen en eten enorme hoeveelheden vis en krill en deze dieren staan synoniem voor het mysterieuze Antarctica.

In de hoofdstad Stanley van de Falkland eilanden zijn nog 2000 Britse militairen gelegerd die ook behulpzaam zijn bij het begeleiden van toeristen en daarbij toezien dat ze niet de gebaande wegen verlaten in verband met de grote aantallen nog niet geruimde mijnen.

Het tweede deel krijgt plotseling een heel andere toon. Beelden van het schip in dik pakijs en een kapitein die de situatie niet goed in handen lijkt te hebben. Het schip is geraakt door dik pakijs en maakt slagzij. Alle passagiers worden verzocht direct naar de sloepruimte te komen en zich in zwemvesten te hijsen. De bemanning is druk in de weer om het water uit de scheepsruimten te pompen. 

Iedereen heeft vertrouwen in de goede afloop en denken dat dit een normale oefening is. Maar dan verandert alles als de passagiers en de bemanning te horen krijgen “all men abandon ship” want het schip dreigt te zinken. Alle opvarenden zien kans om in een van de vier reddingsboten  aan boord te gaan. Maar slechts één boot heeft een werkende motor  zodat de andere boten doelloos ronddobberen.

Het weer dreigt om te slaan en menigeen denkt dat zijn laatste uur heeft geslagen. Gelukkig is er redding op komst en na 7,5 uur doelloos dobberen in een ijskoude atmosfeer worden ze opgepikt door de Nord Norge een schip dat direct reageert op de S.O.S. signalen van de MV Explorer. Een paar uur later slaat het weer om en woedt er een zware storm…. Op dit Noorse schip worden de opvarenden hartelijk opgevangen en kunnen ze van hun eerste schrik bekomen.

Alle persoonlijke spullen inclusief pas en creditcards etc. blijven op de MV Explorer achter die kort nadat ze zijn opgepikt zinkt en eeuwig zal blijven rusten op de 1600m diepe zeebodem. De plaats des onheils is ca. 10 km verwijderd van de Explorer van Shackleton, de beroemde Poolreiziger die eveneens op deze plek  schipbreuk leed.

Toeval bestaat niet. Later worden ze met een Hercules vliegtuig van de Chileense luchtmacht naar een eiland gebracht en reizen ze verder door in geleende spullen naar Santiago de Chili en komen zo uiteindelijk in Schiphol.  Daar eindigt deze buitengewone reis die veel indruk heeft gemaakt en hun kijk op het leven helemaal heeft veranderd.

Het maken van een reisverslag middels beeld en geluid heeft hen tot nu toe in veel plaatsen in den lande gebracht en op deze avond konden wij er ook van genieten. Het applaus wat opklonk was wel het bewijs hier van!    

 

Wim de Haas

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024