Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING BORGER-ODOORN
Borger-Odoorn
Bijeenkomst 14 september 2022

Woensdag 14 september, de eerste bijeenkomst in het seizoen 2022 – 2023.

Onze voorzitter Fenny kan een groot aantal leden welkom heten op deze eerste avond en zegt blij te zijn met zo’n grote opkomst.

In het bijzonder een woord van welkom voor Sanne Meijer die een lezing gaat geven over    “Verdwenen dorpen in Groningen”.

Allereerst nemen we een minuut stilte in acht voor twee leden, mevr. Joosten en mevr. Boer ( ons oudste lid) die beide in de maand augustus zijn overleden.

Na een paar huishoudelijke mededelingen is het woord aan Sanne.

Sanne, historica, auteur en projectmanager neemt ons mee op een digitale fietstocht door de provincie Groningen langs verdwenen dorpen.

Ze heeft zelf drie fietsroutes uitgezet die langs de dorpen leiden. Restanten van dorpen die soms heel moeilijk terug te vinden zijn.

De dorpen, vaak gebouwd op wierden, zijn verdwenen door ontvolking ( door de aanwezigheid van een grote stad in de buurt ), opslokking ( door stadsuitbreiding ), en natuurrampen, overstromingen door de Dollard .

In de meeste gevallen herinnert een kerkhof en soms nog een kerkje aan het bestaan van de 20 dorpen die in de Oosthoek zijn verdwenen.

Met ondersteuning van beelden vertelt Sanne leuke anekdotes over de rijke paardenboeren en over een pastoor die een lid van de rijke familie Tamminga liet onthoofden wegens diefstal van een schaal met gewijde hosties uit de kerk van Solwerd.

Een aantal plaatsnamen die we nu alleen nog tegenkomen op een toeristisch aanwijzingsbord zijn o.a. Bellingeweer, Westerdijkshorn, Onderwierum, Menkeweer, Groot – en Klein Maarslag, Ranum, Maarhuizen, Naterij, Oterdum, Punt van Reide .

Over elk dorpje weet Sanne iets te vertellen.

Op de Qbuzz route, lijn 65, van Groningen naar Zoutkamp kun je een podcast beluisteren die verhaalt over het verleden van dit gebied. Sanne heeft hieraan haar medewerking verleend.

Op de site www.sannemeijeronderweg.nl valt nog veel meer over dit onderwerp te lezen.

Geertje Rossing





KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023