Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING WIJCHEN
Wijchen
..bezoek kasteel Hernen maart 2024.

In maart bezochten we het prachtige kasteel in Hernen. Het was een zonnige middag en we fietsten. Hernen ligt 5 km. van Wijchen af. 

overgenomen Tekst: Ben Hendriks

Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland

 Al omstreeks het midden van de dertiende eeuw worden Heren van Hernen genoemd, maar de zekerheid dat er een kasteel is kan niet voor 1350 worden aangetoond. Het blijkt rond die tijd gedeeld bezit te zijn. Achtereenvolgens is het huis bij verschillende geslachten in bezit geweest: Van Wisch, Van Appeltern, Van Meekeren en Van Wijhe.

Grote woontoren

De kern van het kasteel was een grote woontoren of donjon, die waarschijnlijk door Hendrik van Meekeren werd gebouwd. Het kasteel is langzaam gegroeid, waarbij de ommuurde binnenplaats langzaam maar zeker werd volgebouwd tot er een gaaf geheel was ontstaan, zoals wij dat grotendeels nog kennen.

Tegen het einde van de zeventiende eeuw kwam het slot in handen van de Belgische familie Van Steenhuys, die zich nooit op het kasteel vertoonde. Het kasteel werd beheerd door een rentmeester. Het kasteel werd om die reden nooit verbouwd, zoals dat met vele andere kastelen in die tijd wel het geval was. Ook werd Hernen nooit belegerd en dus niet verwoest. Daarom is het middeleeuwse karakter in dit kasteel op een gave manier bewaard gebleven. De overdekte weergang van het kasteel is bijzonder, want uniek voor Nederland.

De foto's hieronder geven een impressie weer.

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024