Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
VERSLAG Excursie Beelden aan Zee door Emillie van Haastrecht

Ons bezoek aan Beelden Aan Zee
     Het museum Beelden Aan Zee heeft een prachtige locatie! Aan zee dus! Je gaat er wel naar binnen maar je ziet voortdurend de buitenlucht. Met dat gegeven en dan die vrolijke expositie van kleurige wezens met hun uitstraling van vrijheid, onschuld en ondernemingszin waande je je in sprookjesland.
     Er ging een speciale kracht van uit.  In de sfeer van “Wie doet me wat”. De ongelofelijke hoeveelheid beelden waren in groepen bijeen gezet op langzaam draaiende plateaus. Vooral duidelijkheid met primaire kleuren gaven aan dat er niets te verbergen viel. Het is zoals het is.
De beelden, meestal in badkleding pasten daarom uitstekend in dit museum
     De persoonlijke ervaring van incest is een drijfveer geweest tot deze explosie van fantasie. Een manier om haar trauma de baas te kunnen worden.  Kleindochter Claudia vertelde hoe ze haar oma in al haar werkdrift heeft meegemaakt. En ook dat zij een vrolijke relatie met haar had. Zij deelden samen een origineel en onafhankelijk leven met hun vele relaties.
     Lang voor deze expositie kwam ik vaak die vrouwtjes tegen. Op een kaart of ergens een beeldje en ik heb de maakster altijd benijd om haar oorspronkelijkheid en bijzondere manier om vooral de vrijheid van de vrouw uit te drukken. Een weloverwogen idee van Beelden Aan Zee om hiermee 100 jaar vrouwenkiesrecht te vieren
     Het was een drukte van belang in het museum. Heel veel ouders met kinderen. Een mooie manier om kinderen met een museum kennis te laten maken.
     Niki de Saint Phalle; geboren als Catherine Marie-Agnes Fal de Saint PHalle in 1930 was kunstschilderes en beeldhouwster, geboren in Frankrijk en overleden in de Verenigde  Staten(2002) Haar bijzondere werk wordt gepresenteerd  door de organisatie Niki Chantable Art Foundation, Santee California.
     Met dank aan Hennie en Marian die de excursie mogelijk hebben gemaakt.

Emilie van Haastrecht

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2021