Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING PIJNACKER/NOOTDORP
Pijnacker/Nootdorp
EXCURSIE, CURSUSSEN, NIEUWS V/D CLUBS

Cursussen Voorjaar 2023

 Tekenen en schilderen  

 Data:  elke dinsdagmorgen t/m meil 2023

 Tijd:   dinsdagochtend van 09.45 uur – 11.45 uur.

 Plaats: Sporthal het Baken, Oranjelaan  (tel. 369 31 24)

KUNSTGESCHIEDENIS - Architectuur in de Oudheid door Diana de Wild

 Datum:   22 maart, 5 april 2023

 Tijd: Woensdagmorgen van 10.00– 12.00 uur.

Plaats: De Acker, Park Berkenoord 2, Pijnacker

De archeologie van Ierland

Al meer dan 10.000 jaar wonen er mensen in Ierland. Zij hebben vele sporen nagelaten. In deze cursus gaan we op zoek naar de belangrijkste archeologische vondsten van het eiland.

Rond 3000 v.Chr. bouwden de bewoners van Ierland graven van enorme stenen, die bedekt werden met grote heuvels (in Nederland zou je het hunebedden noemen). Bijzonder is dat in deze graven gedecoreerd werden met in steen gehakte spiralen en andere motieven. In deze graven werden vele mensen bijgezet.

Zo’n 2000 jaar later werden er nog steeds stenen opgericht in Ierland, maar nu waren het steencirkels en rijen, die vlakbij de graven stonden. De mensen werden niet meer allemaal in één graf begraven, maar kregen een eigen graf. Ierland is rijk aan goud: in de rijkste graven zijn grote gouden sieraden gevonden.

Wanneer de Kelten naar Ierland kwamen is niet bekend, maar vanaf de derde eeuw v.Chr. is het door de vondst van prachtig versierde bronzen en gouden voorwerpen in Keltische stijl duidelijk dat in ieder geval een deel van Ierland door Kelten bewoond werd. In Ierland hebben Middeleeuwse monniken de verhalen van de Keltische cultuur opgeschreven: samen met de verhalen uit Wales zijn het de enige herinneringen aan de Keltische mythen die bewaard gebleven zijn. Een aantal van deze verhalen komen in de cursus aan de orde.

Vanaf de 9e eeuw vielen Vikingen Ierland binnen. In Dublin is een stad uit die periode teruggevonden.

NORDIC WALKING

Wie mee wil doen met Nordic Walking kan ook mee zonder stokken, met ´stevige stap´. We starten bij het zwembad.

Op dinsdagochtend  9.30 uur, Op donderdagmiddag 14.00 - 16.00 uur. 


 

 

 

 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2023